Puigdemont stiller til valg i Spania

Publisert

Den katalanske separatisten og ekstremisten Carles Puigdemont vil forsøke å lede den nordøstlige regionen ved valget nå i mai, sa han torsdag. Han vil returnere til Spania dersom han skulle gjenvinne lederskapet i regionen, selv om arrestordren mot ham fortsatt er i kraft. Dette skjer etter at man i Spania vedtok amnesti for katalanske separatister.

“La det være klart at målet mitt er å fullføre uavhengighetsprosessen vi startet i oktober 2017”, sa Puigdemont i en tale i den franske byen Elne, rundt 30 kilometer fra den spanske grensen.

“Hvis det er flertall (i parlamentet) for å ta meg i ed som leder, vil jeg avslutte eksilet den dagen for å delta i parlamentsmøtet.”

Han sa at han hadde til hensikt å returnere selv om en dommer ennå ikke hadde godkjent arrestordren hans i henhold til en amnestilov for separatister som for tiden behandles i parlamentet.

Puigdemont, som er grunnleggeren av det hardnakkede separatistpartiet Junts, har vært tiltalt for sin rolle som president i Catalonia under avstemningen om løsrivelse fra Spania i 2017 og den påfølgende uavhengighetserklæringen som domstolene erklærte for ulovlig.

Uavhengighetsforsøket fikk Madrid til å innføre direkte styre i Spanias største politiske krise på flere tiår.

Den 61 år gamle tidligere journalisten flyktet fra Spania for å unngå anklager om ulydighet og underslag, og bor nå i Belgia, der han er medlem av Europaparlamentet.
Anklagene mot ham kan bli frafalt i henhold til et amnesti som statsminister Pedro Sanchez’ sosialister har kunngjort i bytte mot separatistenes stemmer for å støtte den nasjonale mindretallsregjeringen.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter