Sinne i Spania etter amnestiavtale med Katalanske nasjonalister

Publisert

Sivilsamfunnsorganisasjoner demonstrerte lørdag i Madrid i protest mot statsminister Pedro Sanchez, som ble gjenvalgt som statsminister av et svært splittet parlament.

Mange fra spanske høyreside, inkludert ultra-nasjonalister

Lederne for Partido Popular, Alberto Núñez Feijóo, og for det høyre-ekstreme Vox, Santiago Abascal, sluttet seg til protesten fra hundretusener av mennesker i sentrum av Madrid, noe som fikk hovedstaden til å stå stille.

Andreplass

Sánchez’ sosialistparti havnet på andreplass i et resultatløst parlamentsvalg i juli, men han inngikk avtaler med flere mindre partier, deriblant katalanske og baskiske separatister, om å støtte ham i parlamentsvalget for en ny periode.

For å få støtte fra to katalanske separatistpartier gikk han med på å innvilge et upopulært amnesti til hundrevis av personer som er stilt for retten for sin rolle i Catalonias separatistbevegelse det siste tiåret.

Det inkluderer den velstående nordøstlige regionens mislykkede løsrivelsesforsøk i 2017, som innebar en folkeavstemning med voldsbruk som ble forbudt av domstolene og etterfulgt av en kortvarig uavhengighetserklæring.

Avtalene med de katalanske partiene omfatter også samtaler om muligheten for å avholde en godkjent folkeavstemning om uavhengighet for regionen, men innenfor de juridiske rammene av Spanias grunnlov.

Sánchez har gjentatte ganger sagt at han ikke vil tillate en avstemning som kan splitte Spania.

Selger demokratiske prinsipper for å beholde makten

Kritikerne mener amnestiet er et egennyttig tiltak for å holde Sanchez ved makten, og anklager ham for å trampe på rettsstaten.

I over en uke har tusenvis av mennesker hver kveld samlet seg utenfor sosialistpartiets hovedkvarter i Madrid for å demonstrere mot amnestiet. Noen av demonstrasjonene har utviklet seg voldelig.

“Vi vil fortsette å støtte alle mobiliseringer og alle oppfordringer til å motsette seg” denne “regjeringen som er født av en grunnlovsstridig pakt”, sa Vox-leder Santiago Abascal, som har kalt amnestiavtalen et “statskupp”.

Et tegn på spenningen som amnestiet har utløst, er at et titalls pensjonerte generaler fra høyresiden fredag sendte ut et manifest der de oppfordret “de som er ansvarlige for å forsvare den konstitusjonelle orden” til å “avsette statsministeren” og “utlyse” nyvalg.

Russland forsøkte å «hjelpe» Catalonia til uavhengighet

Bedriftene sliter i Katalonia, vokser i Madrid

Dårlig stemming i Katalonia – kamp om gule sløyfer

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter