Forbrukerministeren: Spis mindre kjøtt for klimaet!

Publisert

I et intervju med den britiske stor-avisen The Guardian oppfordret Spanias minister for forbrukersaker Alberto Garzón (Izquierda Unida) folk til å spise mindre kjøtt. “Både for klimaets skyld og dyrene”. Han påpekte at dyrene ikke lever under de besteforhold på spanske “mega-gårder” og at kjøttet fra disse dyrene ikke er av den beste kvalitet.

– De setter ut 5.000-10.000 dyr her som forurenser jorda og vannet. Kjøttet fra dyrene, som har i praksis er mishandlet, er av lav kvalitet og eksporteres ut av Spania.

Om industrielt jordbruk sier ministeren at man bedrifter finner avfolkede små landsbyer i steder som Castilla y Leon, Asturias, Extremedura og Andalucia.

Nå står hans egne minister-kolleger og opposisjonen i kø for kreve ministerens avskjed. Fra PSOE poengterer man at ministerens uttalelser er hans egne “private”. Landbruksministeren fra PSOE påpeker at uttalelsene fra forbruks-ministeren ikke representerer regjeringens posisjon.

Utfordrer mega-industri

Den spanske kjøtt-industrien er Spanias fjerde største industri, like etter bilindustrien i størrelse. Hver spanjol spiser hver uke mer enn ett kilo kjøtt. I Spania slakter man hvert år 910 millioner dyr for eksport. Spania er helt på bunnen når det gjelder frittgående dyr i Europeisk sammenheng.

I intervjuet påpekte Garzón at folk pleier å koble klimaendring primært til biler og transport.

– Kun nylig snakkes det også om jordbrukets konsekvenser på klimaendringene. I andre land har man kommet lenger med dette. I Spania er dette tema et tabu.

Rundt 10% av verdens utslipp av klimagasser kommer fra jordbruket.

Forbruksministeren sa i intervjuet at spanjolene slett ikke må slutte å spise kjøtt. Han peker på at man bør spise mindre totalt og at folk bør fokusere mer på kjøtt av bedre kvalitet.

– 20 bedrifter som driver med produksjon av kjøtt slipper sammen hvert år ut mer drivhusgasser enn land som Tyskland, Storbritannia eller Frankrike tilsammen.

La Manga / Mar menor: Jordbruket på tiltalebenken

Høyesterett i Murcia har tiltalt representanter for jordbruket for miljøkriminalitet. Mar Menor er i praksis helt forgiftet etter at store avløp nitrater, fra jordbruket i regionen, gjentatte ganger har forårsaket massedød.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter