Spania trosser USA og fjerner fregatt fra Gulfen

0
136
Spanias forsvarsminister Margarita Robles.
Spanias forsvarsminister Margarita Robles.

Den spanske marinens Fregatt «Mendez Nunez» har seilt bort fra flåten ledet av USA i den arabiske gulf. Spanjolene sier flåtens misjon var å markere 500 jubileet for den første jordomseilingen.

I et møte i Brussel sa Spanias forsvarsminister Margarita Robles at «Den amerikanske regjeringen har tatt avgjørelser som ligger utenfor avtalen man gjorde med den spanske marinen». Robles sa om USAs fokus på Iran at «Spania vil alltid opptre som en seriøs partner man kan stole på som del av EU og NATO.»

Oppkonstruert konflikt mellom Iran og USA

Når flåten nå har fått andre mål knyttet til Donald Trumps oppkonstruerte konflikt med Iran har det spanske forsvarsdepartementet besluttet å ikke følge amerikanerne. Analytikere peker på at Iran har holdt sin del av avtalen man signerte i 2015. Retorikken fra USAs om Iran har økt i etterkant av publiseringen av Muller-rapporten i USA.

Spania og USA – Historiske uvenner

Spanjolene har historiske grunner for å være ekstra skeptiske til USA. Amerikanerne støttet Francos diktatur og mange mener dette var med på å forlenge det spanske folks lidelser. I tillegg har man den Spansk-Amerikanske krigen (1898) hvor spanjolene mistet innflytelse og kolonier i Filippinene, Guam, Puerto Rico, Cuba m.m. Etter en avtale underskrevet i Paris i 1998, betalte USA Spania 20 millioner dollar som kompensasjon for at de tok Filippinene

I begge tilfellene støttet Amerikanerne både Cubanere og Filippinere som kjempet for frihet fra den spanske kolonimakten. På denne måten fikk man spanjolene ut men amerikanerne lot hverken Cuba eller Filippinene få friheten man hadde lovet. Amerikanerne fortsette regelrett utnyttelsen av begge land direkte og indirekte. Spanjolene mistet store inntekter fra sine tidligere kolonier med det prestige og makt. Dette var slutten på det spanske imperiet.