Rettsprosess mot Franco-regimets overgrep mot menneskeheten

Publisert

Regjeringspartiet PSOE og deres støtteparti Unidas Podemos jobber nå for å vedta lovendringer som vil gjøre det mulig å sette i gang rettsprosesser knyttet til de mange overgrep som ble utført av de spanske fasistene.

Spanias diktator døde i sin egen seng i 1975. I 1977 vedtok man et amnesti som frem til nå har gjort det umulig å tiltale noen for de mange alvorlige overgrep som ble utført av regimet. Målet med regjeringens nye lovendring er å finne en vei rundt amnestiet fra 1977 uten å fjerne det.

De fleste som kan ha gjort seg skyldige i overgrep mot menneskeheten er allerede døde poengterer et av kongressmedlemmet Enrique Santiago fra Podemos som støtter lovforslaget.

– Selv om vi ikke kan straffe de som kan bli dømt skyldige vil man kunne få etablert en endelig juridisk sannhet om hva som skjedde. Dette bidrar til en en viss grad av lettelse hos ofrene og deres familiemedlemmer.

Et av sårene som lenge har plaget det spanske samfunnet er at ingen hars måtte stå til ansvar for grove overgrep. Dreptes nærmeste familie har ofte måtte dele samme landsby med de som var direkte ansvarlige.

Foto: General Francisco Franco fikk hjelp av både nazistene i Tyskland og fascistene i Italia til å vinne borgerkrigen i Spania. Bildet viser et møte mellom SS-kommandant Heinrich Himmler (i midten t.v.) og Franco i Pardo-palasset i Madrid i 1940, året etter borgerkrigens slutt.
General Franco møter Nazi-lederen Heinrich Himmler. Facistlederen innledet en allianse med Nazistene allerede før 2. verdenskrig. Det var tyske fly som stod for bombingen av flere sivile mål i områder kontrollert av Republikken Spania under borgerkrigen. Hitler selv omtalte Franco som en “tåpelig karakter” han helst ikke ville møte.

Valle de los Caidos får nytt navn

Den nye «Ley de memoria» vil også endre navnet på minnesmerket diktatoren skapte for seg selv «Valle de Los Caidos». De falnes dal skal heretter hete «Valle de Cuelgamuros». Diktatorens lik ble fjernet fra kapellet inne i fjellet i 2019, etter kraftige protester fra spansk høyreside. FN oppfordret Spania til å gjøre akkurat dette i 2014.

Graven befant seg seg i kirkegulvet i basilikaen som danner midtpunktet for landets nasjonale minnesmerke over de falne etter borgerkrigen (1936-1939).

Et utall republikanske fanger døde under arbeidene med å bygge anlegget Franco beordret oppført. Mange av disse ligger fortsatt i massegraver inne i fjellet. Døde soldater fra nasjonalistenes side ble fraktet fra hele Spania til anlegget da det ble ferdig i 1958. De ble en del av monumentet hvor Franco selv fikk hedersplassen like foran alteret i kapellet. Også fasistlederen Primo de Rivera ligger på æresplass her. Regjeringen ønsker også å fjerne han fra monumentet. I likhet med Francos grav finner mange det svært upassende at Rivera ligger her.

Høyre-ekstreme samles vært år her for å markere Francos fødselsdag.

Målet med regjeringens politikk rundt Valle de los Caidos er få slutt på at minnesmerket primært knyttes til nasjonalistenes ideer og falne. Det ligger mennesker begravet her fra begge sider av borgerkrigen i tillegg til politiske fanger som døde av dårlig mat og hardt arbeid.

Les også : Malte rød due på Francos grav, kunstner pågrepet

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter