Malte rød due på Francos grav, kunstner pågrepet

Publisert

En spansk kunstner ble pågrepet og arrestert i “Valle de los Caidos”. Mausoleet over mange av borgerkrigens falne huser Spanias diktator General Franco på hedersplass. Enrique Teneiro malte en due i rød maling over Francos grav og sa høyt “For frihet, for forening av alle spanjoler.. jeg har ingenting i mot Franco…”.

valle_de_los_caidos_by_forcy-cruz_y_basilica.jpgPå en video kan man se Teneiro male på steinen som ligger over Francos grav før han raskt blir pågrepet av en av vaktene på stedet. En av Franziskaner munkene som daglig messer ved diktatorens grav er på stedet bare sekunder etter opptrinnet og kan ses i videoen i det han tilsnakker kunstneren mens han peker mot himmelen.

Baskeren, Enrique Terneiro, har som kunstner gjort en rekke performance-markeringer rundt om i Spania. Dette siste i Valle de Caidos må ses i tilknytting til debatten rundt flyttingen av Francos lik fra Valle de Los Caidos hvor et flertall av Spanjolene mener det er upassende at diktatoren som har så mye blod på hendene ligger på hedersplass foran et alter.

Den røde duen som Terneiro malte er et kjent symbol for fred siden den spanske kunstneren Pablo Picasso malte fredsduen for fredskonferansen i Paris i 1949, like etter andre verdenskrig samtidig som den kalde krigen var i sine første år. Picasso malte i 1937 det kjente maleriet “Guernica” som representerer det motsatte, krig. Angrepet på byen Guernica, som ligger i Terneiros hjemregion Baskerland, ble utført av nazistene etter anmodning fra Francos nasjonalister. Ved å angripe sivilbefolkningen i Guernica ville de hevne et tidligere angrep på deres soldater utført av republikanernes soldater i samme området.

Spanske myndigheter har besluttet at Francos rester skal flyttes bort fra Valle de Los Caidos. Dette skjer trolig tidlig i 2019.

Les også:

Tv-program «likskjendet» Franco

Valfarter til Franco-graven før den skal flyttes

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Flere relaterte nyheter

Nyttig å vite: