Registrer deg for å stemme i Spania

Publisert

28. mai 2023 er det lokalvalg i Spania. Nordmenn har rett til å stemme i Spania som følge av en bilateral avtale gjort i 1987. For å stemme må du ha bodd i Spania i tre år og registrert i valgmanntallet innen fristen. For som for nordmenn som borgere av et ikke EU-land er fristen 15. januar. Registrering i valgmanntallet gjøres på kommunens rådhus.

Det sendes også ut et brev fra “Oficina del Censo Electoral” til alle nordmenn som er registrert bosatt. Problemer rundt postgang kan noen ganger gjøre at dette ikke kommer frem. Man kan uansett gå innom det lokale rådhuset for å registrere seg i valgmanntallet eller kontrollere sin tidligere registrering om man er i tvil.

Man må fremvise sitt norske pass eller nasjonale ID-kort ved registrering.

Krav til nordmenn for å få stemme ved lokalvalget:

  • Ha gyldig “residencia”.
  • Ha bodd i Spania uten opphold i minste tre år.
  • Være registrert i valgmanntallet.
  • Være registrert i kommunens innbygger-manntall, padrón.

Nordmenn kan ikke stille til valg som lokalpolitiker

Det er ikke lov for norske statsborgere å stille som kandidat i Spania. Den bilaterale avtalen mellom Norge og Spania presiserer at nordmenn har en “passiv” rett til å delta. Man kan altså stemme men ikke bli lokalpolitiker. Det er forbeholdt spanske og EU-borgere.

Les SpaniaPostens guide: Registrer deg som velger til spanske lokalvalg som norsk

Les også: Valgskandale i Alfaz del Pi

Eric Svanberg (PP) får ikke stille til gjenvalg

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter