Ny ledelse i Valencia regionen “vil ta ideologien ut av klasserommet”

Publisert

Etter regionale og lokale valg i Spania går Valencia regjeringen går fra en PSOE-ledet regjering til en PP-VOX koalisjon. PSOE-regjeringen kom til makten i kjølvannet av finanskrisen ved å spille “regional nasjonalisme” i stor grad ledet av deres koalisjons-partnere venstre-populistene Compromís og Unidas Podemos.

Deres politikk førte blant annet til endringer i undervisningen på offentlige skoler i regionen. I tillegg til absurde språk-krav til alle offentlige ansatte inkludert de i helse-sektoren.

Carlos Mazon (PP) blir regionens nye president. Han lover å “fjerne ideologi fra klasserommet”.

Les også:

Valencia kommune vil ikke bruke spansk

Bare en av tre lærere kan engelsk

Følsomt departement

Utdanningsdepartementet vil stå i sentrum for forhandlingene som PP og Vox nå må gjennomføre for å få på plass strukturen i det som blir den fremtidige valencianske regjeringen ledet av Carlos Mazón. Dette er det mest følsomme området – med kompetanse innen språkpolitikk – med tanke på at Valencia-regionen blir den første autonome regionen med et felles offisielt språk som Vox går inn i regjeringen for. Utdanning er faktisk en av porteføljene som Santiago Abascals parti ønsker å forvalte, selv om Mazón allerede har gjort det klart at han allerede har tenkt ut hvem som skal ha ansvaret.

Dette avslørte han i et intervju med radiostasjonen Cope forrige uke, selv om han ikke oppga noe navn. Han hadde imidlertid ingen problemer med å erkjenne at det er enighet mellom PP og Vox om hva som skal gjøres. “Vox har fortalt oss at det er denne linjen vi vil jobbe etter”, sa han. “Å ta ideologien ut av barnas klasserom”, oppsummerte han, med en idé som alltid har stått sentralt i Vox’ argumenter.

Mazón presiserte at målet er å gi den valencianske utdanningssektoren tilbake “den friheten som glimrer med sitt fravær i Valencia-regionen”, med henvisning til familienes mulighet til å velge undervisningsspråk for barna sine (kastiliansk eller valenciansk). I tillegg “må vi få slutt på språkpolitiet, språkkonsulentene som går rundt på skolene og forteller dem hva de skal gjøre”, som han sier.

“Språklig svindel”

Den fremtidige presidenten har bekreftet at han ønsker at innsettelsen skal fremskyndes. Han har lenge vært ute etter utdanningsrådgiverne som de siste årene har veiledet skolene i hvordan de skal anvende loven om flerspråklighet som ble vedtatt av Ximo Puigs regjering. Loven om “språklig svindel”, som PP kalte den i sitt valgprogram.

Uansett har Mazón nok en gang insistert på at hans mål er å få til en porteføljefordeling som garanterer at det blir “én regjering”. “Vi må alle ha et ord med i laget”, forklarte han, selv om både PP og Vox avviser formelen i Puigs regjering, der medlemmer av PSOE, Compromís og Unidas Podemos blandes i de ulike departementene. “Jeg tar ansvar for hele regjeringen”, sier Mazón.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter