Forbrukertest: All jomfruolje er like jomfruelig…

0
183
EU VS TRUMP: Jordbruksvarer og fly sto sentralt da Donald Trump vaslet økt toll på varer fra EU. Airbus har 3400 ansatte i Spania på annlegg i Getafe, Illescas og i Puerto Real. Spania er også verdens største eksportør av olivenolje som får ekstra tolll nå inn til USA:

Det spanske forbrukerkontoret OCU har testet olivenolje for salg på spanske supermarkeder. Deres analyser viser at halvparten av oljene som selges som jomfruolje “virgen” slett ikke er det man hevder, altså oljen fra første runde i olivenpressen, som da er av høyeste kvalitet og renhet.

Virgin-oljen holder den høyeste kvaliteten, og kjennere vil ikke ha noe annet. Virgin-kvaliteten får man ved å presse frukten én gang. Virgin-olje blir ikke tilsatt noe, og blir heller ikke behandlet videre. Denne oljen kategoriseres etter syreinnhold, som bør være så lavt som mulig.

OCE testet 41 merker i salg i Spania. Vi skal ikke gjenta hele testen her men to ganske billige og lett tilgjengelige oljer vant testen.

Best kvalitet har jobfru-oljen av merket Oleoestepa, etterfulgt av Carrefour sin egen olje og på tredjeplass av 41 testede oljer er olivenoljen man selger på Mercadona under kjedens eget merke “Haciendado”. Disse oljene koster mellom €3.29 og €4.59.

Spania er en av verdens største produsenter av olivenolje.

Les vår reportasje: Olivenolje – medisin for sjel og legeme