Høsten er perioden hvor flest nordmenn flytter til Spania. Det faller sammen med skolestart og det norske høstmørkets ankomst. Pensjonistene som fast overvintrer i Spania har hatt sin sommerferie i Norge og kommer tilbake i løpet av september måned og med det våkner mye av det norske næringslivet i Spania tilbake til liv etter det som for mange er en rolig sommer-sesong.
Dette er kravene til nordmenn som flytter til Spania
Takket være EØS-avtalen er det ingen restriksjoner for nordmenn som vil være i Spania. Det er ingen tidsbegrensing og man trenger ikke søke om noen som helst form for oppholdstillatelse ei arbeidstillatelse.
NIE NUMMER
Men man absolutt først trenger sitt spanske person-nummer i form av et NIE-nummer. Uten dette kan livet i Spania være litt vrient i det man ikke kan signere dokumenter etc. Det er en ganske enkel prosedyre å søke i NIE i Spania men krever at man bestiller time ved det utlendings-kontoret man sogner til.
PADRON MUNCIPAL – KOMMUNENS MANNTALL
Det er ingen krav til dette men man bør registrere seg i manntallet ved det lokale rådhuset. Dette har ingen skatte-messige konsekvenser hverken i Norge eller i Spania. Å registrere seg resulterer i en attest, certificado empadronamiento, som blant annet er nødvendig for å kunne registrere en bil eller moped i sitt navn. I tillegg er det enkelte kommunale goder knyttet til f.eks. fritids-aktiviteter for barn hvor det er en fordel å kunne dokumentere at man bor i den aktuelle kommunen. En slik registrering er også grunnlaget for at man kan stemme ved spanske lokalvalg etter å ha vært registrert i manntallet i tre år.
Det er nyttig for kommunen å vite hvor mange som faktisk bor i byen. Det kan påvirke kommunens prioriteringer og hvordan budsjetter blir satt opp. Kommunen vil ikke få overføringer fra staten ihht antall innbyggere. Men finansiering fra staten og goder som postkontor etc er basert på en trappemodell hvor det kommer mer midler og f.eks. utvidede åpningstider på postkontoret i det kommunen går fra 10.000 til 20.000 eller passerer 100.000 etc.
«RESIDENCIA» BEKREFTELSE PÅ BOSETNING I SPANIA
Dette er en mer formell registrering som bosatt enn det man i trinn to gjør på rådhuset. Det grønne kortet åpner døren for bruk av det spanske helse-vesenet og det er nødvendig for å registrere seg som arbeidstaker.
Norge er ikke EU-medlem og EØS-tilknytningen er for mange ukjent i Spania. Dette «residencia-kortet» er med det beviset ovenfor det offentlige at man som nordmenn skal behandles på samme vis som hvilken som helst EU-borger. Kan du vise frem et slikt kort ved en trafikk-kontroll vil du normalt få bedre behandling enn om du fremstår som en «turist» eller en utlending som ikke helt har ordnet det formelle for sitt Spania-opphold.
Tilbringer du mer enn halve året i Spania krever spansk lov at du registrerer deg i innenriks-departementets register for utlendinger.
Begynn denne prosessen med å laste end og fylle ut EX-18 skjemaet.
Det er feil å kalle «det grønne kortet» for residencia selv om det har blitt hva man gjerne kaller dette som er en bekreftelse, et sertifikat, fra innenriks-departementet at man er registrert i statens register over utlendinger bosatt i Spania. Navnet residencia er noe som henger igjen fra perioden før EØS-avtalen som ledet frem til at man som nordmann slipper å søke om å bo i Spania, det er en rettighet. I perioden før måtte man søke om en oppholdstillatelse kalt residencia derav navnet.
Her flytter flest nordmenn hvert år
Det betyr et «boom» for de som leier ut boliger i de områdene som er mest populære for nordmenn i Spania. Over mange år har Torrevieja og Orihuela Costa vært det mest ettertraktede området. Etterfulgt av triangelet Altea, Albir og Alfaz del Pi som inkluderer nabo-kommunen La Nucia og på Costa del Sol er det Fuengirola som er mest populært sammen med området mellom Fuengirola og Marbella hvor Elviria og Calahonda har mange norske tilflyttere i tillegg til Nueva Andalucia vest for Malaga.