EU tillater kontroversiell gift-sprøyting, spanske bønder jubler

Publisert

Spanske bønder organisasjoner AVA-Asaja og Unió Llauradora er svært fornøyd med beslutningen. Det er ugressmidlet glyfosat som tillates for bruk i EU i ytterligere ti år.

I Valencia-regionen vil man spraye ugressmidlet rundt trærne hvor man dyrker appelsiner, mandariner, klementiner og sitroner.

Glyfosat er den aktive substansen i plantevernmiddelet Roundup, et produkt som er forbudt mange steder.

Gir kreft, nyresikt, konsentrasjonssvikt++

Miljøaktivister har over mange år hevdet at glyfosat er kreftfremkallende, er giftig for vannlevende organismer, og er fatalt giftig for pollinatorer. Påstandene er tilbakevist av produsenten Bayer. Aktivistene har også hevdet at Bayer har tilbakeholdt rapporter om helserisiko.

I 2023 ble det påvist en sammenheng mellom bruk av glyfosat og epidemisk nyresvikt blant befolkningen på landsbygda i Sri Lanka. Et studie blant befolkningen i Ecuador viste en sammenheng mellom glyfosatkonsentrasjoner i urin og reduserte hjernefunksjoner som konsentrasjonssvikt, språkforståelse og hukommelse

Vitenskapen er dog klar: Glyfosat skader økosystemene, inkludert pollinatorer og nytteinsekter, meitemark og forårsaker med det direkte skade på både økosystemet landbruket.

Man har sett en dramatisk reduksjon i antallet insekter, over store deler av verden, i takt med at jordbruket har økt bruken av insektmidler. Dette rammer også matsikkerheten i det antallet pollinatorer, inkludert bier, er kraftig redusert.

Les også:

Fra Rojales kontrollerer Frank frukten du kjøper i Norge

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter