EU-kommissær irettesetter Spania

Publisert

EUs justiskommissær Didier Reynders har innkalt den spanske justisministeren Félix Bolaños (PSOE) og Esteban González Pons fra Partido Popular til et hastemøte i Brussel. Målet er å fornye CGPJ (rådet som utpeker nye dommere i Spania), hvis nåværende medlemmer har sittet i mer enn fem år.

I 2023 uttalte flere juridiske eksperter at blokkeringen av CGPJ den alvorligste krisen i det spanske rettsvesenets historie. Partido Populars manglende vilje til å inngå en fornyelsesavtale med regjeringen betyr at det konservative flertallet består. Mange år etter at PP mistet makten.

Møtet i Brussel er berammet til 31. januar. Bakgrunnen er den pågående konflikten mellom de to ledende partiene i Spania, som blokkerer fornyelsen av General Council of the Judiciary. Rådet er ansvarlig for utnevnelsen av dommere og andre embetsmenn i rettsvesenet og skulle vært fornyet for fem år siden. Situasjonen har blitt kraftig kritisert, og ifølge avisen El País har EU-kommisjonen nå gitt en frist på to måneder for fornyelsen.

Justisminister Félix Bolaños sier at den spanske regjeringen er klar til å starte arbeidet umiddelbart og oppfordrer PP til å slutte å komme med unnskyldninger og løse blokaden. PP-leder Alberto Núñez Feijóo ønsker offisielt kommisjonens initiativ velkommen og etterlyser en dialog som kan føre til en ny lov for å styrke domstolenes uavhengighet. Feijóo krever at politikere ikke skal kunne gå direkte fra politiske posisjoner til CGPJ eller forfatningsdomstolen.

CGPJ består av 20 medlemmer, hvorav 12 er dommere og åtte jurister med anerkjent bakgrunn. De utnevnes av parlamentet og senatet med kvalifisert flertall på tre femtedeler. Partido Popular ønsker imidlertid at dommerne ved fremtidige fornyelser skal velges direkte av domstolene, uten parlamentets medvirkning.

Regjeringen anklager Partido Popular for å ha skapt en institusjonell krise ved å blokkere justisrådet, og understreker at den vil arbeide for å gjenopprette normalitet og omdømme i rettsvesenet.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter