Partido Popular fortsetter å blokkere rettssystemet

Publisert

Den 4. desember var det nøyaktig fem år siden medlemmene av Consejo General del Poder Judicial skulle ha blitt fornyet. Samme dag presenterte Partido Popular et nytt argument for å blokkere fornyelsen, og mer enn 30 forskjellige argumenter har blitt brukt til nå. Med det opprettholder man det konservative flertallet fra 2013.

Partiets talsmann Borja Semper uttalte at regjeringen “ikke har nok tillitt for å utnevne nye dommere”.

Ifølge flere juridiske eksperter er blokkeringen av CGPJ den alvorligste krisen i det spanske rettsvesenets historie. Partido Populars manglende vilje til å inngå en fornyelsesavtale med regjeringen betyr at det konservative flertallet består, lenge etter at PP har mistet makten.

Konflikten har etter hvert ført til avganger, og de 16 gjenværende parlamentsmedlemmene har nå sittet dobbelt så lenge som de opprinnelig ble utnevnt, i strid med loven som forbyr to sammenhengende perioder. Denne mangelen på fornyelse har ført til at 85 ledige stillinger i landets viktigste rettsinstanser, inkludert høyesterett, ikke er blitt fornyet, noe som i alvorlig grad hindrer rettsvesenets funksjon og effektivitet.

Situasjonen har ført til alvorlige spenninger mellom den juridiske og den politiske makten, særlig etter forslaget om amnesti for katalanske separatister. Det konservative flertallet i CGPJ, som skulle ha vært skiftet ut for fem år siden, har åpent motsatt seg regjeringens lovforslag før det i det hele tatt var utarbeidet.

Amnestiet er det siste argumentet Partido Popular har brukt for å rettferdiggjøre at de ikke vil gå med på å fornye styret, til tross for at det er nedfelt i grunnloven. I løpet av de siste fem årene har Partido Popular kommet opp i mer enn 30 ulike grunner til sin motstand. På femårsdagen for fornyelsen av CGPJ uttalte PPs talsmann Borja Semper at de ikke vil tillate en fornyelse før sosialistpartiet PSOE aksepterer en reform av rettsvesenet som ifølge PP vil forhindre politisk kontroll. Ifølge Semper vil en fornyelse under de nåværende statuttene med PSOE ved makten være som å “la ulven gjete sauene”.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter