Dårligste engelskkunnskaper i EU

0
419

Spanjolene har sammen med Italia og Frankrike det dårligste nivået på engelskkunnskaper i EU. Svenske er flinkest blant EU landene.

Tallene kommer fra “English Proficiency Index 2018” hvor man har samlet inn data fra 1.3 millioner språkprøver gjort i EU-land.

Hvorfor er Spanjolene så dårlige i Engelsk?

Spania har lenge vært et relativt innadvendt land. Franco isolerte Spania fra resten av Europa, økonomisk, sosialt og mentalt. Mange av dagens Engelsk-lærere vokste opp i denne perioden hvor kontakt med resten av verden var minimal for den jevne spanjol.

Tidligere tiders “storhet” og det spanske imperiet har gitt ett inntrykk av at verden tilpasse seg Spania og ikke omvendt. Spansk er verdens mest brukte språk etter mandarin (kinesisk). Eneste problemet for Spania er at disse millionene av spansktalende er i Latin-Amerika, ikke i Europa.

Mange spanjoler har ikke høyere utdannelse. Studiefinansieringen er minimal i Spania og en stor andel av landets universiteter er private og kan koste flere tusen euro i året for hver elev.

81% av politikerne snakker bare ett språk.

En opptelling i 2017, viste at 81% av politikerne i det spanske parlamentet, bare snakket ett språk.

Korrupsjon i offentlig sektor

Ved offentlige ansettelser som lokale rådhus er det i enkelte sammenhenger krav til dokumenterte engelskkunnskaper. Beklageligvis har man avdekket at språkskolene som skal rangere kommunearbeiderne ofte lar seg bestikke til å sette karakter etter instruks fra politiske myndigheter så de kan gi jobber til “sine folk” og holde andre utenfor.