For den som er glad i spansk fiesta, er Murcia byen å besøke i april. Da kan byen by på en av Spanias mest kjente påskefester, og rett etter påske står hele byen på hodet for å feire vårens ankomst i selskap med de før-kristne gudene.
Det hele begynner med Semana Santa (Den Hellige Uke), som i år varer fra 17. til 24. april. Alle høytidsdagene er det fargerike og elegante prosesjoner, hvor det sentrale er å minnes Jesu død og oppstandelse. For å konkretisere påskehistorien brukes skulpturer av Jesus, Maria og disiplene i prosesjonene. De plasseres på store treflåter, som dekoreres med blomster og lys, og bæres rundt i prosesjonene. Disse treflåtene veier enormt mye, og personene som bærer dem må anstrenge seg for å klare å holde seg på bena.
Flåtene med skulpturene, kalt paso på spansk, blir båret av medlemmer av Cofradias (et kristent broderskap), hvorav mange tilhører los nazarenos. I Murcia, som i andre steder i Spania, er los nazarenos med sine fargerike kapper og kjegleformede hodeplagg en sentral del av prosesjonen.
I Murcia bærer de i mange av prosesjonene vesker fulle av sukkertøy, kjeks, og også hardkokte egg og bønner, som de deler ut til venner, familie og andre langs ruten. Egg og bønner kan synes merkelig, men er gamle og kjente fruktbarhetssymboler. At prosesjonsdeltakerne deler ut godteri og annen mat til tilskuerne er unikt for prosesjonen i Murcia, og mange mener at dette gir påskefeiringen her et mer lettlivet og mindre alvorlig preg enn mange andre steder i Spania. Påskeprosesjonene i Murcia er kjent i hele Spania for å være spesielt vakre og storslåtte, og spanske myndigheter har også nylig erklært den for å være av internasjonal turistisk interesse.
Den viktigste delen av Semana Santa innledes onsdag (Miércoles Santo), med en av de lengste og største prosesjonene. Denne dagen minnes man at Det høye råd kom sammen for å legge planer for å få Jesus dømt, og et viktig innslag i prosesjonen er Los Coloraos (de røde), på grunn av de røde draktene de bærer til minne om Jesu blod. Skjærtorsdag kveld (Jueves Santo) er Stille-prosesjonen, og langs ruten slukkes alle gatelys og det lyder rolig sang fra deltakerne. En av de mest populære prosesjonene er Salzillo-prosesjonen, som begynner fredag morgen klokken syv (Viernes Santo). Denne prosesjonen har navn etter den kjente murcianske skulptøren Francisco Salzillo (1707-1783), fordi for denne anledningen hentes hans skulpturer og framstillinger av påskefortellingen ut av museet og brukes i prosesjonen.
Fredag kveld er det også prosesjon, til minne om den barmhjertige Kristus. Påskedag (Domingo Santo) feires oppstandelsen med prosesjon fra St. Domingo kirke. Et av de interessante innslagene i denne prosesjonen er to englekledde barn som holder fast en person utkledd som djevelen, selvfølgelig et symbol på Kristus sin seier over den onde.
Bando de la Huerta 2023: Tirsdag 11. april
Påskefesten er ikke over, før vårfesten braker løs. Den begynner allerede dagen etter påskedag og kalles ”Bando de la Huerta”.
Et av høydepunktene er tirsdagen, hvor murcianere, både voksne og barn, kler seg opp i tradisjonelle drakter, kalt huertano. Gjennom byen går en parade med vogner dratt av okser, hvor deltakerne, kalt huertanos, kaster mat til tilskuerne. Hele festuken finner man overalt i byen ”barracas” hvor folk kan kjøpe mat og drikke. ”Barracas” er rett og slett tradisjonelle hus som folk bodde i på gårdene før i tiden.
Vårfesten avsluttes med det som er et annet høydepunkt; ”Entierro de la Sardina” (Begravelsen av Sardinen), som i år er lørdag 30. april. Kvelden før paraden leses ”Fru Sardins testamente” fra rådhusets balkong. Det har et humoristisk blikk på aktuelle politiske og sosiale saker.
Selve paraden består av karnevalsgrupper, brassband og en rekke med utsmykkede flåter dedikert til et utall av guder. De fleste av gudene er hentet fra gresk-romersk mytologi, så som Olympos, Minerva og Jupiter, men interessant for nordmenn kan det være å vite at den norrøne guden Odin også er representert. Fra flåtene kastes tusenvis av leker ut til folkemengden som følger paraden. Denne delen av paraden er derfor naturlig nok veldig populær blant barna, og her gjelder det å ha foreldre med lange armer. Mange stiller med store sekker eller esker som de samler leker i. Hele paraden følger sardinen til et sted hvor den blir brent, og etterpå følger fyrverkeri og folkefesten varer helt til morgengry.