Dykking og sjømat i Cabo de Palos

Publisert

Like før man kjører ut mot La Mange passerer de fleste Cabo de Palos og dens 500 innbyggere, uten at de vet hva de går glipp av. De fleste besøkende kommer hit for å nyte sprellende fersk sjømat eller spesialiteten med ris og fisk “El Caldero”. Landsbyen er nært knyttet til havet og byr på noe av den beste dykkingen i Spania har å by på takket være naturparken og et utall godt bevarte skipsvrak.

Landsbyen ligger på en liten halvøy, bygget opp av vulkanske bergarter, med en
vakker og nesten urørt kystlinje som strekker seg sydover mot Cartagena på den ene siden og La Manga del Mar Menor på den andre. Under vannet er det små ”fjellkjeder” som binder Cabo de Palos sammen med øyene Islas Hormigas som ligger et stykke ut i havet. Alle disse undervannsskjærene har dessverre forårsaket utallige forlis opp gjennom historien. Noe dykkere fra hele Spania kommer hit for å dra nytte av. Vrakene ligger akkurat dypt nok til at havet har bevart dem godt. Og havområdet like utenfor Cabo de Palos er et reservat hvor det er ulovlig å fiske.

Spaniasept2010-030El Faro, et 81 meter høyt fyr som skulle gjøre det lettere for skipstrafikken, ble påbegynt i 1963. Lysene ble tent 31. januar 1965 og det har siden vært brukt som skole for spanske fyrvoktere.
“El Faro” har imidlertid vært vitne til flere katastrofer til sjøs. Det mest kjente var forliset av Sirius i 1906. Båten skulle føre fattige spanjoler til et bedre liv på den andre siden av Atlanterhavet. Sirius kunne frakte 610 passasjerer, men det var mye penger å tjene på denne transporten, så det antas at båten hadde mer enn tusen passasjerer om bord da den forliste fordi kapteinen ikke fulgte den vanlige skipsleia, men tok en snarvei nærmere land. Skipet gikk rett på et undervannsskjær og ble delt i to. Kapteinen og mannskapet kom seg vel i land ved hjelp av livbåter, mens passasjerene ble overlatt til seg selv og det synkende, sønderrevne skipet. Lokale fiskere klarte imidlertid å redde så mange som 580 av sine landsmenn, men det fryktes at mange hundre omkom i det som fremstår som en helt unødvendig tragedie. Dykkingen på vrakene er nøye regulert blant annet i respekt for de mange som har fått sin våte grav her.

Cabo de PalosCabo de Palos har vært bebodd siden romertiden, mye på grunn av gode fiskeforekomster. På tross av mange turister som besøker stedet, så har den lille landsbyen klart å holde fast ved sine fisketradisjoner. Fiskere på vei hjem fra sjøen i sine små båter er også det første du ser når du parkerer bilen ved den lille havnen. Her diskuteres små og store problemer med høye stemmer, verden reformeres og garn repareres.
Landsbyen, som ble en del av Cartagena i 1990, fikk elektrisitet, telefon og springvann først på 1960-tallet. Flesteparten av de besøkende kommer som dagturister, enten bare for å nyte roen og freden i den søvnige lille landsbyen, eller for å dykke i det spennende farvannet utenfor som mange hevder er et av de mest attraktive dykkerparadisene i hele Spania.

Cabo de PalosLangs bryggene ligger det et stort antall særdeles hyggelige spisesteder hvor man kan nyte alt hva havet har å by på, i godt følge med ”caldero”, ris som blir kokt i kraft. Herfra har man god oversikt over trafikken inn og ut av havnen, en jevn strøm av farkoster som frakter dykkere ut til de spennende havområdene samt fiskebåter full-lastede med garn og annen fiskeredskap. Og utenfor glitrer Middelhavet rundt små og litt større øyer.

Vi besøkte Cabo de Palos en helt vanlig onsdag i begynnelsen av september, det var en varm dag, men nok bevegelse i luften til at vi både kom oss opp til El Faro samt fikk tatt noen rusleturer i de trange gatene.

Hvis man ønsker mer liv rundt besøket sitt, finnes det nok av anledninger. Som et hvert annet spansk sted med respekt for seg selv har også Cabo de Palos sin påskefiesta, et litt uvanlig innslag i prosesjonen er at her er det byens fiskere som bærer Jomfru Maria gjennom gatene. En annen fiesta finner sted 15. august, den er til ære for ”La Virgen de los pescadores por el mar”. Den første uken i august arrangeres Canto de Habaneras, diverse konserter med opprinnelig spansk musikk som ble ført over havet med spanske utvandrere, for så å bli ført tilbake igjen mange år senere. I tillegg er det et etter forholdene stort marked hver søndag.

FAKTA | Cabo de Palos, med sine drøye 500 innbyggere, ligger bare få minutters kjøring syd for La Manga på en vulkansk halvhøy som stikker ut i Middelhavet. Stedet er kjent som et eldorado for dykkere, her finnes både skipsvrak og et spennende dyre- og planteliv under havets overflate. Kommer du fra Alicante/Torrevieja-området, tar du AP 7 sydover til du kommer til avkjørsel merket 800. Derfra følges skiltene til la Manga og Cabo de Palos inntil veien deler seg og det er skiltet videre til Cabo de Palos. Det tok oss en snau time fra vi forlot Carrefour/Habaneras til bilen sto godt parkert på bryggekanten.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...





Nyttig å vite:

Relevante nyheter