23.3 C
Alicante
30.4 C
Málaga
22 C
Las Palmas de Gran Canaria

Málaga – byvandring, strandliv og museer

Málaga er den største byen på den spanske solkysten bedre kjent som Costa del Sol. I likhet med Alicante lider byen av å være et sted hvor flyet lander før én haster videre til en annen destinasjon. Dermed går man glipp av en av Middelhavets eldste, viktigste og mest sjarmerende havnebyer.

Málaga ble grunnlagt av fønikerne for nærmere 3.000 år siden. På 200-tallet før Kristus gjorde romerne sitt inntog i området, deretter kom vestgoterne, før maurerne tok turen over Gibraltarstredet og overtok kontrollen over den iberiske halvøy utover på 700-tallet.

I 1266 ble kalifatet i Cordoba oppløst og Málaga ble til en egen selvstyrt stat. I 1487, bare fem år før gjenerobringen av Granada og den endelige avslutningen på La Reconquista, ble byen erobret av regentparet Fernando og Isabellas tropper, for så å bli innlemmet i det nye kristne kongeriket Spania.

Leiebil på Malaga Flyplass? Se ukens tilbud på SpaniaGuiden.no

Byvandring i Malaga
I løpet av de siste 30 årene har Málaga blitt behørig restaurert, og en av stedets fremste attraksjoner er det yrende folkelivet som utspiller seg i smågatene rundt Calle Marqués de Larios og Plaza de la Constitución. Dette er også et av de bedre områdene for shopping. Ellers er bilfrie Calle Marqués de Larios byens hovedhandlegate.

Gågate i Malaga,

Pasaje Chinitas er stedet for et glass lokal muskatellvin og en tapas eller to. I den tradisjonsrike gaten kan det føles som om tiden har stått stille i minst hundre år. Málagas eldste eksisterende vannhull, La Antigua Casa de Guardia fra 1840, befinner seg i Calle Alameda. Å vasse i rekeskall og sigarettsneiper til anklene mens det ene sherryglasset avløser det andre er en opplevelse i seg selv.

Ved sørenden av Calle Nueva ligger markedet El Mercato de Atarazanas. Den iøynefallende stålkonstruksjonen er inspirert av verdensberømte Les Halles i Paris. Puerta de Atarazanas, maurernes gamle byport fra det 14. århundre, ligger inkorporert i den gedigne markedsbygningen.

Utelivet i Málaga er konsentrert i området Maestranza, beliggende mellom tyrefekterstadion og El Paseo Marítimo, og i forstaden Pedregalejo. Det finnes dessuten et godt utvalg av stemningsfulle barer spredt rundt omkring i Málaga sentrum.

En spasertur langs havnepromenaden – El Paseo Maritimo – ved solnedgang, når fyret tennes, er anbefalelsesverdig. Ikke langt unna ligger La Plaza de la Marina med sine trivelige kafeer med utsikt over havnen. Senere kan man for eksempel gå videre til flotte El Paseo del Parque.

Strandliv på Costa del Sol
Kyststrekningen umiddelbart vest for Málaga domineres av betongjungel preget av 70-talls høyblokker i ren Benidormstil. Det hele kulminerer i badebyen Torremolinos. Fortsetter man et stykke videre følger snart kjente steder som Fuengirola og Marbella. Langs hele veien ligger flotte, men til dels overfylte, strender.

Er det ønskelig med et mer autentisk og mindre turistmaskinpreget strandliv, bør man søke til østsiden av byen, kanskje særlig forstedene El Palo og Pedregalejo, som kun for få år siden var søvnige fiskerlandsbyer.

Strandbarene, som ligger på rekke og rad i området, tilbyr kaldt drikke, fersk fisk og annen sjømat. Pedregalejos sjarmerende strandpromenade er en sikker vinner på kveldstid for den som søker etter ekte Middelhavsatmosfære.

Museer i Malaga

Pablo Picasso er Málagas mest kjente bysbarn, og Picassomuseet er definitivt en av byens store stoltheter. Museet inneholder hovedsakelig verker som Picasso valgte å beholde for seg selv eller donere bort til familien.

Flesteparten av maleriene er skjenket i gave av Christine og Bernard Ruiz-Picasso, malerens svigerdatter og barnebarn. Et av de mest kjente er ”Paulo con gorro blanco” – Paulo med hvit lue” – et portrett av den verdensberømte kunstnerens førstefødte sønn, som ble malt tidlig i 20-årene.

Picassomuseet er oppført på ruinene av et gammelt palass, og under restaureringsarbeider for noen år tilbake ble det funnet rester etter både romerske og mauriske bosetninger på stedet. Disse inngår per i dag som en del av museets faste utstilling.

På Plaza de la Merced nummer 15 ligger leiligheten hvor Pablo Picasso ble født i 1881. Barndomshjemmet, som driftes av Fundacíon Picasso, har blitt malt og møblert i autentisk stil.

Her finnes en permanent utstilling av tegninger og skulpturer fra Picassos tidlige karriere, samt familiefotografier og andre personlige gjenstander, blant annet hans dåpskjole.

Museo Thyssen Bornemisza i Madrid er kjent som et av Spanias beste kunstmuseer. I 2008 fikk Málaga sitt eget Thyssen Bornemisza museum – Museo Carmen Thyssen Bornemisza – som inneholder 350 verker fra baronesse Thyssens omfattende kunstsamling, inkludert malerier av spanske mestere som Sorolla, Zubarán og Dominguez Bécquer.

Andre severdigheter i Malaga

Alcazaba er Málagas fremste historiske monument. Den mauriske festningen strategisk beliggende ved foten av fjellet Gibralfaro, ble konstruert under Granadas regent Badis ben Habús i perioden mellom 1057 og 1063. I de kommende årene spilte det imponerende anlegget en viktig rolle i forsvaret av Spanias sørkyst.

Da Fernando og Isabella gjenerobret Málaga i 1487 ble de boende en periode på Alcazaba. Med seg på flyttelasset hadde Fernando bildet ”Virgen de la Victoria”, som hadde stått på nattbordet hans under beleiringen av byen. Jomfruen ble utnevnt til Málagas skytshelgen.

I det 18. og det 19. århundre sto Alcazaba hovedsakelig og forfalt. Deler av festningsmurene ble revet og brukt til husbygging i bydelen La Coracha. Først tidlig på 1900-tallet begynte Málagas myndigheter å tenke på å restaurere forsvarsanlegget, som i dag regnes som den viktigste militære installasjonen fra maurernes tid i Spania.

Katedralen – La Catedral de Málaga, oppført mellom 1528 og 1782, hører ikke til blant Spanias mest berømte. En av årsakene til det kan være at den aldri ble bygd ferdig. Etter at budsjettet sprakk, ble det aldri reist penger til å ferdigstille det siste tårnet. Derav oppsto kallenavnet ”La Manguita” – ”Den Enarmede Dame”.

Den 150 år gamle botaniske haven La Concepción ble utarbeidet med penger fra en lokal skipsreder. Kapteinene på rederens skip hadde stående ordre om å ta med frø og avleggere fra alle eksotiske havner de var innom. Resultatet er vel verdt å få med seg.

Spanderer du en kaffe på redaksjonen?

Corona-krisen skadet våre annonsører såpass at de fleste ikke bruker penger på markedsføring nå. Dette blir langvarig da skaden på det norske næringlivet har stor i og med at de fleste nordmenn har blitt værende “hjemme” denne sommeren.

Vi ber om din støtte for å kunne bruke mer av vår tid på å holde deg oppdatert.

I steden for en betalingsmur har vi åpnet for ett frivillig abonnement. De som ikke er klare for det oppfordrer vi til å virtuell kopp kaffe på noen i redaksjonen nå og da.

Spanderer du på kaffen i dag?

leiebil i Spania

Trenger du leiebil til ferien i Spania?

Bruk SpaniaGuiden når du bestiller leiebilen så bidrar du også samtidig til SpaniaPostens som bringe gratis nyheter på norsk fra Spania. Avisen mottar «en kaffekopp» for hver leiebil som bestilles i 2020.

Fordeler med SpaniaGuiden:

  • Ingen forskuddsbetaling!
  • Pris-garanti! Finnes tilsvarende leiebil billigere, matcher vi prisen!
  • Gratis avbestilling!
  • Fri kilometer når du henter på Malaga eller Alicante-flyplass.
  • Gebyr for full refusjon av bensin-depositum inkl. i anvist pris.
  • Standard forsikring inkludert, utvidet forsikring er frivillig opsjon.
  • Flyplass-gebyr er alltid inkludert.
  • Nesten alle bilene er nye 2020 / 2019-modeller.

Se prisen for din her – husk at de større bilene fullbookes først, reserver i dag!

Kommentarer

SpaniaPosten
Etablert i 2002. SpaniaPosten publiseres på papir i Alicante og Malaga-provinsene. Våre skribenter er fastboende i Spania og fagfolk med årtier av erfaring fra nettopp Spania.

Nytt helsesenter til Orihuela Costa

Rådhuset i Orihuela jobber for å få regionale myndigheter til å bygge en klinikk på Orihuela Costa. Rådhuset foreslår at de lar...

Nødsentral med utlendingskontor til Orihuela Costa

Nødsentralen blir på 4.700 m2 og vil gjøre livet for de som bor på Orihuela Costa langt enklere. Den...

Halvparten av flyene var «kansellerte»

Sammenliknet med forrige sommer var det i år bare halvparten så mange flyavganger til Spania juli måned. Det spanske...

Vurderer røykeforbud utendørs

Galicia i Nord-Spania har allerede forbudt det å røyke på gaten. Nå vurderer man det samme i Andalucia, Valencia-regionen, Castilla-La Mancha, Castilla...

Relaterte saker

Vakre rundreiser med leiebil i Malaga

Andalucia har trolig ett av Europas mest varierte landskap, med en leiebil står opplevelsene i kø og reisen går i ditt eget...

Med hunden på stranden i Fuengirola og Marbella

Å ta med hunden på stranda er i utgangspunkt forbudt på alle strender i Spania. Det er hensyn til hygiene og badende som ligger...

Malaga Flyplass (AGP) – Guide og info om transport, leiebil, taxi og busstider

Malaga flyplass - Málaga–Costa del Sol Airport Like syd for Malaga by ligger flyplassen som er Spanias fjerde største med rundt 14 millioner passasjerer årlig.  Norwegian...

Costa del Sol – en komplett guide for deg med barn

Costa del Sol er proppfull av strandstrender og tilbyr et hav av aktivitetstilbud. Hva kan passe bedre når hele familien skal ha en hyggelig...

Norsk Forening Costa del Sol i Fuengirola

Gjennom snart 30 år har Norsk Forening Costa del Sol vært en klubb for nordmenn i kystbyen Fuengirola. Her har de møtt nordmenn med...

Mijas, hvor du fortsatt kan «kjøre esel» hjem fra baren

Det første som skiller seg ut når du kommer til Mijas er taxiholdeplassen hvor det står opptil 61 esler med vogn eller sal. Oppstaset...

Jobbe i Spania – Megafon

Megafon er et selskap som etablerte seg på Solkysten i Spania i 2003. Siden da har selskapet utviklet seg til to avdelinger. En avdeling...

Marbella er et varemerke i seg selv

Costa del Sol, Marbella og områdene rundt har med et prisfall på opptil 50% vært blant de som har blitt hardest rammet av...
- Advertisement -