Marbellas korrupsjonskonge på frifot

Publisert

Samtidig som noen av de tidligere eiendommene til Juan Antonio Roca tas over av det offentlige blir Marbellas tidligere edderkopp på rådhuset løslatt fra fengsel. Mannen som i årtier systematisk organiserte den utstrakte korrupsjonen, som lenge dominerte byggebransjen i Marbella, ble dømt til 20 års fengsel i 2006.

Han skulle normalt sitte til 2023. Med tre fjerdedeler av dommen sonet slipper Roca nå fri, som vanlig er i det spanske systemet når fangen har utvist god oppførsel. Undre soning har den tidligere edderkoppen i Marbella arbeidet for den katolske kirkes veldedige organisasjon Caritas i fengslet.

En av Rocas utallige luksusboliger, Finca La Caridad og Finca Siete Corchones, som inkluderer en landingsplass for helikopter, er blant de som ble beslaglagt i korrupsjonssaken kalt “Malaya”. La Caridad tas nå over av kommunen og skal brukes som sportsanlegg.

Roca ha håndtert flere hundre millioner Euro han mottok fra utbyggere og rutinemessig distribuerte videre til politikere og ansatte i kommunen i Marbella. Også sjefen for det lokale politiet i Marbella var blant de tiltalte.

Innvollvert i Marbellas endeløse korrupsjonsnettverk var også den spanske sangerinnen Isabel Pantoja, tidligere ordfører Julián Muñoz og politisjef Juan Antonio Gonzalez kommisjonær for ”La Policia Juricial”. Denne nasjonale enheten arbeider med store narko-saker, økonomisk kriminalitet, kriminell etterretning og internasjonalt politisamarbeid.

Endeløst rot for byggesaker i Marbella

Prisen boligkjøpere og næringslivet måtte betale for korrupsjonen i Marbella ble høy. Foruten å drive opp prisene i det utbyggere måtte kalkulere inn “smøring” i prisene endte det hele med at byggesaker og byggetillatelser i Marbella ble frosset over mange år. Utallige byggeprosjekter ble stående halvferdige da det ble klart at byggetillatelsen var gitt basert på korrupsjon steder det ikke skulle kunne bygges. Mellom 1998 og 2003 ble det oppført 33.000 boliger ulovlig på områder regulert for offentlige formål.

Korrupte ordførere

I 2010 legaliserte man 16.500 boliger som tidligere var konstruert ulovlig under Marbellas tidligere og super-korrupte ordfører Jesus Gil. Han satt som ordfører fra 1991 til 2002. Marbella-ordføreren var største eier i fotballaget Atletico de Madrid. Da korrupsjonssakene tårnet seg opp for Jesus i 2002 overtok Julian Muñoz posisjonen som ordfører. Det tok bare fire år før Muñoz selv på pågrepet av politiet i 2006 for samme type kriminalitet som hans forgjenger.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter