Malaga flyplass nærmer seg 600 flyvninger om dagen, hvor mange flere kan den håndtere?

Publisert

Omtrent 600 flyvninger kan ta av og lande på én enkelt dag på Malaga lufthavn i sommer, noe som vil være en ny rekord i gatewayen på Costa del Sols historie.

Hvis det skulle skje, vil det sannsynligvis skje den 14. juli, da det allerede er planlagt 577 landinger og avganger. “Denne sommeren har vi alle muligheter til å passere 600 operasjoner”, sier kilder ved flyplassens kontrolltårn. Den 14. juli er en søndag og midt i ferietiden. “I praksis ligger vi fortsatt litt under dette tallet, men det er alltid en del fly som legger inn en flygeplan i siste liten, spesielt de private flyene, så vi regner med at vi kommer til å passere 600 denne dagen.” Hvis flygeledernes prognose slår til, vil det være rekord i antall flyoperasjoner på én enkelt dag i Malaga.

En annen milepæl kan også bli nådd, for i juli og august vil det for første gang være ikke mindre enn 500 flyoperasjoner per dag mellom de to rullebanene på Malaga lufthavn. Ifølge offisielle data er det planlagt 530, 550 og 560 avganger og landinger i løpet av de kommende dagene.

Stigende flytrafikk

I juli i fjor lå antallet landinger og avganger på enkelte dager (særlig de to tregeste, mandager og onsdager) fortsatt på mellom 400 og 500.

Juli er den sterkeste måneden, mens august har en tendens til å falle noe fra og med den andre fjortendagersperioden. I år vil imidlertid denne perioden på slutten av høysesongen se mer enn et halvt tusen fly hver dag.

“Etterspørselen har spredt seg så mye at vi i år kommer til å ha en 11 måneder lang høysesong. For hver dag har trafikktoppene blitt mye lengre. Den 12. juni, på ettermiddagen, var det for eksempel flytrafikk som kunne ha antydet at det var en hvilken som helst morgen sommeren 2019. Disse månedene kommer til å bli en utfordring for alle som jobber på flyplassen”, sier kilder i kontrolltårnet.

Det har vært mulig å møte den økte etterspørselen takket være Midas-prosjektet, som Enaire har brukt syv år på å utvikle, og som nå er fullt implementert i Malaga, siden det ble tatt i bruk i november 2023. Når det gjelder flynavigasjon, inkluderer de nye funksjonene opprettelsen av en tredje innflygingssektor, sammenlignet med de to som eksisterte tidligere, noe som har økt den operative kapasiteten.
Prosjekt Midas

Det som avgjør kapasiteten, er infrastrukturen som er tilgjengelig på flyplassen: terminaler, sikkerhetskontroll, rullebaner og gater, blant annet. Med det forrige systemet var det satt et maksimum på 46 bevegelser i timen, for eksempel én landing og én avgang hvert annet minutt.

Med de tidligere prosedyrene kunne flygelederne holde denne toppen i en begrenset periode, én eller to timer, men ikke over lengre tid. Nå, med det nye sporet, opprettholdes den på kontinuerlig basis. Som man kan se, fylles de timene som ligger utenfor rushtiden, noe som resulterer i en mer stabil drift med færre opp- og nedturer i løpet av dagen.

Med tanke på fremtiden har Midas også lagt til grunn at det lokale luftrommet allerede er forberedt på maksimalt 65 bevegelser i timen, det vil si en landing eller avgang hvert minutt og i mindre enn ett minutt. Det vil utgjøre 19 flere operasjoner, eller en økning på 41 % i forhold til dagens situasjon. Dette vil imidlertid også kreve en økning i bemanningen på bakken: skranker, sikkerhet, dokkingstasjoner for fly med mer.

Ankomst- og avgangsoperasjoner i Malaga by er adskilt. Flyene lander og letter alltid mot vinden, og siden det de fleste dager er østlig vind, er den foretrukne konfigurasjonen sør. I dette tilfellet brukes rullebane 12 (den nye rullebanen) til landinger og rullebane 13 (den gamle rullebanen) til avganger. De dagene det blåser fra vest, er det nordlig konfigurasjon som gjelder, og da er det omvendt: Den mest moderne rullebanen brukes til avganger og den gamle til landinger.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter