Juli var den varmeste på Costa del Sol siden målingene startet i 1942

Publisert

Gjennomsnittstemperaturen som ble registrert ved den offisielle værstasjonen Aemet på Malaga lufthavn var 29,5 °C, rundt 3,4 grader høyere enn normalt.

Juli måned var den varmeste i Malaga by siden de offisielle målingene startet i 1942. Ifølge den offisielle værstasjonen Aemet på Malagas flyplass var gjennomsnittstemperaturen 29,5 °C, rundt 3,4 grader høyere enn normalt.

Den gjennomsnittlige maksimumstemperaturen var 34,3 grader, opp fra den nest varmeste temperaturen på 33,3 grader i 2015. Den gjennomsnittlige minimumstemperaturen om natten var 24,6 °C – og i løpet av 12 netter falt ikke minimumstemperaturen under 25 grader. Det gjør forrige måned til den varmeste i 81 års meteorologisk historie, og overgår juli 2015, som er den nest varmeste, med et gjennomsnitt på 28,3 grader.

Dette skyldes først og fremst det “enorme” antallet dager med varme terralvinder som har forekommet. “Tidligere var det vanlig med fire eller fem dager med temperaturer over 33 grader i juli. Dette tallet har økt de siste årene til et gjennomsnitt på åtte til ni dager, men i juli i år har vi hatt 15 dager med temperaturer over 33 grader, hvorav åtte med maksimumstemperaturer over 36 grader”, sier Jesus Riesco, direktør for Aemets værsenter i Malaga.

Mer terralvind

Ifølge termometeret på flyplassen har alle de varmeste julimånedene i den historiske serien vært på 2000-tallet: 2023, 2015, 2021, 2009 og 2019. “De 14 varmeste julimånedene har vært i dette århundret, og det gir oss en pekepinn på hva som skjer”, sier Riesco.

Men hva er det som har ført til dette ekstremværet? Den første faktoren er varmeeksplosjonen som følger med terroren og den “utrolige rekkefølgen” av den.

“Det som er sikkert, er at klimaet oppfører seg merkelig, med flere ekstreme fenomener og hetebølger; det har alle tegn på at det er klimaendringer”, sier Riesco. “Hetebølgene kommer til å fortsette å øke, og vi er i ferd med å studere økningen av terralvind, noe som vil være svært skadelig for Malaga med tanke på turismen.”

Guadalhorce-dalen, Axarquia, Serrania de Ronda og Antequera hadde i gjennomsnitt 27,9 grader, den nest varmeste måneden i historien og 2,5 grader over gjennomsnittet. I Andalucía har det vært den fjerde varmeste julimåneden siden 1961.

“Dette har vært en av de varmeste månedene jeg har opplevd i løpet av mine 64 år”, sier José Luis Escudero, meteorologiekspert i Malaga og leder for SUR-bloggen Tormentas y Rayos (stormer og lyn).

Tre røde varsler på bare én måned

Den ekstreme varmen har ført til hyppige røde værvarsler om ekstrem risiko de siste ukene. Tidligere år har det ikke vært ett eneste, men i juli i år har Aemet aktivert tre røde varsler for varme.

August startet også med et nytt rødt nivåvarsel, som ble aktivert onsdag 2. august på grunn av risikoen for at kvikksølvet skal overstige 42 i Malaga by, på den vestlige delen av Costa del Sol og i den nedre delen av Guadalhorce-dalen.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter