Bekymrende økning i drap på Costa del Sol

0
193
Politiets foto fra gjerningsstedet.
Bildet viser en spade som ble brukt som våpen da man torturerte to svensker i en villa utenfor Marbella. Den ene av de to døde av skadene, den andre greide å rømme med alvorlige skader.

Påtalemyndigheten i Malaga sier man er oppriktig bekymret over det kraftig økende antall drap man har sett siste året. Det ble rapportert 95 drap på Costa del Sol i 2018. Dette er 44% mer enn året før og 61% flere drap enn det man så fem år tilbake.

Store deler av økningen skyldes det påtalemyndigheten kaller «narkoterrorisme». Solkysten med sin store turistindustri svært godt knyttet til resten av Europa med direktefly. Millioner drar og kommer hvert år fra turistbyene så det er lett å gjemme seg bort.

I tillegg er nærheten til Marokko og den store havnen i Algeciras viktig. Store mengder hasj smugles over Middelhavet og Kokain fra Syd-Amerika kommer inn via containere, skip og småbåter. Spania er et transittland for narkotika på vei til resten av Europa og Costa del Sol er midt i denne ruten.

Narkobandene med forgreninger over hele Europa støter sammen på Costa del Sol. De ferierer her, vasker sine penger og smugler narkotika inn i EU via kystområdene og havner.

En rekke bomber har blitt plassert ut og detonert på Costa del Sol:

I September 2018 detonerte politiets bombespesialister en bombe som var plassert ut i Alto de los Monteros i Marbella. 10. oktober 2018 eksploderte det ved Mirador de la Alquería i Benahavís og i San Pedro samme dagen. To bygg og tolv biler ble skadet.

I 2018 ble en far skutt og drept i det han kom ut av kirken i San Pedro hvor han sønn nettopp var konfirmert. I en annen sak ble en mann skutt og drept mens han spiste middag på en restaurant. Drapsmannen forsvant i en ventende bil.