Hengende hus i Spanias mest romantiske by: Cuenca

0
684

I Don Quijotes landskap i hjertet av Castilla-La Manchas sletter kneiser middelalderbyen Cuenca på en enslig topp en liten times kjøring syd for Madrid. Med sin dramatiske beliggenhet og sine berømte hengende hus er Cuenca ett av Castilla-La Manchas høydepunkter. Byen er full av severdigheter, og den pittoreske gamlebyen formelig lokker deg innover for å la deg utforske sine trange gater, mange kirker og bygninger. Og når sult og tørste melder seg har byens Plaza Mayor nettopp det du trenger.

Gamlebyen i Cuenca ligger spektakulært til mellom elvene Huécar og Júcar. Som en festning troner gamlebyen over den nyere delen av byen og det omkringliggende landskapet. La deg lede inn i byens mylder av små og trange gater. Her er masse å se! Små butikker med alt fra turistenes krims-krams til brukskunst av høyeste kvalitet. Små og større kirker i alle forskjellige stiler og fasonger konkurrerer om skuerens oppmerksomhet. Og her og der får man gjennom en trang vei eller smug et glimt av horisonten med blå himmel over høysletten som omkranser byen.

Inngangen til Plaza Mayor i Cuenca.

Som vanlig i spanske byer har Cuenca en Plaza Mayor. Her er det kafeer og restauranter der man kan sitte og overvære den tilsynelatende kaotiske spanske travelheten mens man nyter en kopp kaffe eller et glass hvitvin. På plazaen ligger rådhuset og katedralen. Katedralen er bygget i tidlig spanskgotisk stil over en tidligere moske. Byggingen av katedralen startet på 1200 tallet mens fasaden er fra forrige århundre. Den ofte utskjelte fasaden stikker seg ut fra resten av bygningen. Katedralens Palacio Episcopal har en interessant kunstsamling som inkluderer verker av El Greco. Ta deg en tur inn i kirken og nyt lysspillet i de fargerike glassene.

Detalj fra katedralen som i sin tid ble bygget direkte over en moske.

Hengende hus
Cuenca er kanskje mest kjent for sine hengende hus, de såkalte “Casas Colgadas”. Tett i tett ligger de, noen delvis bygd utover klippeveggen og elven under. Disse husene ble bygd på 13 og 14-hundre tallet, og har blitt brukt av prominente gjester fra Madrid som ønsket en kjøligere sommer enn det hovedstaden kunne by på. I dag huser disse spesielle husene kunstmuseer, små butikker og restauranter. Det mest kjente museet er Museo de Arte Abstracto Español. Verdenskjente spanske kunstnere som Antoni Tapíes og Eduardo Chillida er utstilt her. Og etter en lang dags vandring kan den glimrende restauranten Mesón Casas Colgadas friste med den lokale spesialiteten helstekt spedgris.

Rundt hvert hjørne venter en ny overraskelse. Cuencas gamleby er full av bortgjemte utsiktspunkter og romantiske små-restauranter.

Fra de hengende husene kan man spasere på en spinkel bro over Rio Huécar til det gamle Monasterio de los Paúles. Dette klosteret huser nå Cuencas Parador, som betraktes som en av Spanias beste. Fra Paradoren er det fantastisk utsikt tilbake igjen mot byens hengende hus.

Brakt til forfall
Cuenca ble befestet av maurerne på begynnelsen av 1 000 tallet og ble et naturlig senter for handel, spesielt basert på en stor ull og tekstilindustri. Selv om byplanen bærer et visst maurisk preg er det lite igjen av maurisk arkitektur. Bare deler av bymuren og det stolte “Torre de Mangana” vitner om de tidligere herskere. Byen ble gjenerobret av de kristne under kong Alfonso VIII av Castilla i 1177, og utviklet seg til å bli et betydelig kultursentrum. I de følgende århundrer etter gjenerobringen økte Cuenca i innflytelse og rikdom, men mot slutten av 1500 tallet brakte Spanias mange kriger byen til forfall. Først i det nittende århundre har Cuenca begynt å blomstre igjen.