Rekordhøye 32.000 migranter har ankommet Kanariøyene i år

Publisert

Tallet overgår den forrige rekord under migrasjonskrisen i 2006, da 31 678 migranter gikk i land på Kanariøyene.

Spanias Kanariøyer har satt ny rekord i antall irregulære ankomster til øygruppen, med mer enn 32 000 migranter som har tatt den farefulle båtreisen hittil i år. De fleste av dem er fra Senegal.

Øyene, som ligger nær det afrikanske kontinentet, har i flere tiår vært brukt som et springbrett til Europa. Selv om de fleste kommer fra Senegal, kommer det også båter fra Gambia, Mauritania, Marokko og Vest-Sahara.

Ifølge tall fra Spanias innenriksdepartement og lokale nødetater har minst 32 029 personer gått i land på Kanariøyene fra januar til november i år, noe som overgår den tidligere toppnoteringen fra migrasjonskrisen i 2006, da 31 678 migranter gikk i land på Kanariøyene.

Smuglere i Senegal pakker unge mennesker på jakt etter bedre muligheter i Europa i gamle håndverksfiskebåter. Turen fra Senegal til Kanariøyene tar vanligvis en uke og er rundt 1600 km i motvind.

Les også: Migranter fra Senegal får opphold i Alfaz del Pi

Migrantbåtene forliser eller forsvinner ofte i Atlanterhavet.

For å unngå grensekontrollene langs kysten tar smuglerne lengre turer og navigerer først vestover i det åpne Atlanterhavet før de fortsetter nordover til Kanariøyene – en omvei som har ført mange til den lille øya El Hierro lengst vest, og som til tider har overveldet lokale myndigheter og nødetater.

Senegal, som en gang var et fyrtårn for demokratisk stabilitet i regionen, har vært preget av sosiopolitisk uro og voldelige sammenstøt tidligere i år.

President Macky Salls kriserammede regjering har oppløst Ousame Sonkos opposisjonsparti, som er populært blant unge velgere. Den politiske krisen har sammen med mangel på jobber, stigende matvarepriser og reduserte fiskebestander fått tusenvis av mennesker til å forlate landet.

Spanias innenriksminister Fernando Grande-Marlaska fløy til Senegals hovedstad Dakar i forrige uke for å oppfordre regjeringen til å gjøre mer for å hindre båtene i å forlate landet.

Grande-Marlaska oppfordret sin senegalesiske kollega Sidiki Kaba til å “handle raskere” for å unngå flere dødsfall. Ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon har minst 512 mennesker omkommet på denne ruten så langt i år, selv om tallet antas å være et stort mørketall.

Spania har utplassert nesten 40 politi- og sivilgardister, fire båter, et helikopter og et fly i Senegal for å overvåke kysten og slå ned på smuglernettverk i samarbeid med lokale myndigheter.

Madrid sier at den felles innsatsen har forhindret 7 132 personer fra å forlate Senegal i år.

Under “cayucos-krisen” i 2006 – oppkalt etter de store kanoformede båtene fra Mauritania og Senegal som ofte brukes av smuglerne – inngikk Spania avtaler med ti afrikanske land om å ta imot returnerte migranter og stoppe nye båter fra å forlate landet.

I årene som fulgte, gikk ankomstene til Kanariøyene ned og var stort sett håndterbare inntil de økte igjen i 2020, blant annet som følge av økt overvåking langs den populære Middelhavsruten.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter