Ny boliglov i Spania: Husokkupanter kan få bli i opptil to år og husleia reguleres

Publisert

Den nye loven setter tak på hvor mye utleiere kan heve leien i 2023 og 2024 i tillegg til å verne enkelte typer hus-okkupanter.

Den spanske koalisjons-regjeringen PSOE og venstre-ekstreme Unidos Podemos fikk såvidt vedtatt den nye spanske boligloven. De måtte få støtte av det republikanske katalanske partiet ERC og det nasjonalistiske baskiske EH Bildu for å få loven vedtatt med 176 stemmer mot 167 i kongressen.

Statsministerens parti, PSOE, har med det måtte lytte til ganske ekstreme stemmer i det spanske politiske landskapet. Flere av disse mener boliger ikke skal være en handelsvare som kan omsettes normalt i et fritt marked for profitt.

Unidos Podemos støtter okkupantene

Resultatet er at den nye loven gir enkelte husokkupanter opptil to år for å komme seg ut av en bolig de okkuperer. Dette kravet kom fra Unidos Podemos. De som vil kunne kreve å forbli så lenge i en bolig er det loven definerer som “utsatte individer eller familier”. Loven åpner også opp for at man gir hus-okkupantene økonomisk støtte fra staten, som hjelp for at de finner seg andre alternative boliger.

Spansk lov åpner uansett opp for at folk som begår regelrett innbrudd i en bolig kan kastes ut umiddelbart så lenge eieren handler raskt nok.

Kastes ut innen 48 timer

I 2022 vedtok man en endring til gjeldende lovverk om hus-okkupasjon. Etter endringen vil en dommer kunne autorisere at husokkupantene kastes 48 timer etter at eiendommens eier krever dette.

Dette gjelder i tilfeller hvor folk har tatt seg inn på annen manns eiendom og i tilfeller hvor man regelrett har brutt seg inn. 

Tak på økning i husleia

Den nye boligloven gjør at utleiere av bolig i Spania kun får heve leia med opptil 3% i 2023 og i 2024.

Les også:

Ville okkupere bolig, fem arrestert

Husokkupanter skal ut innen 48 timer

Husokkupanter kan kastes ut umiddelbart

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter