Ny boliglov i Spania: Husokkupanter kan få bli i opptil to år og husleia reguleres

Publisert

Den nye loven setter tak på hvor mye utleiere kan heve leien i 2023 og 2024 i tillegg til å verne enkelte typer hus-okkupanter.

Den spanske koalisjons-regjeringen PSOE og venstre-ekstreme Unidos Podemos fikk såvidt vedtatt den nye spanske boligloven. De måtte få støtte av det republikanske katalanske partiet ERC og det nasjonalistiske baskiske EH Bildu for å få loven vedtatt med 176 stemmer mot 167 i kongressen.

Statsministerens parti, PSOE, har med det måtte lytte til ganske ekstreme stemmer i det spanske politiske landskapet. Flere av disse mener boliger ikke skal være en handelsvare som kan omsettes normalt i et fritt marked for profitt.

Unidos Podemos støtter okkupantene

Resultatet er at den nye loven gir enkelte husokkupanter opptil to år for å komme seg ut av en bolig de okkuperer. Dette kravet kom fra Unidos Podemos. De som vil kunne kreve å forbli så lenge i en bolig er det loven definerer som «utsatte individer eller familier». Loven åpner også opp for at man gir hus-okkupantene økonomisk støtte fra staten, som hjelp for at de finner seg andre alternative boliger.

Spansk lov åpner uansett opp for at folk som begår regelrett innbrudd i en bolig kan kastes ut umiddelbart så lenge eieren handler raskt nok.

Kastes ut innen 48 timer

I 2022 vedtok man en endring til gjeldende lovverk om hus-okkupasjon. Etter endringen vil en dommer kunne autorisere at husokkupantene kastes 48 timer etter at eiendommens eier krever dette.

Dette gjelder i tilfeller hvor folk har tatt seg inn på annen manns eiendom og i tilfeller hvor man regelrett har brutt seg inn. 

Tak på økning i husleia

Den nye boligloven gjør at utleiere av bolig i Spania kun får heve leia med opptil 3% i 2023 og i 2024.

Les også:

Ville okkupere bolig, fem arrestert

Husokkupanter skal ut innen 48 timer

Husokkupanter kan kastes ut umiddelbart

Norsk Helsebedrift søker helsesekretærer på hel-, og deltid!

Jobb fra hjemmekontor i Spania! Bor du i Alicante området, gjerne Torrevieja og ønsker å jobbe fra Spania fra hjemmekontor mot norske pasienter via nett på telefon og data, er...

Selge spaniaboligen din UTEN å reise til Spania?

Hele pakken hos LNDINBOLIG En del av våre kunder som vil selge boligen sin hverken kan eller ønsker å reise til Spania for å avvikle eierforholdet.Det kan være, tidsklemme, arveoppgjør,...

Relevante nyheter