25.9 C
Alicante
30.4 C
Málaga
25.8 C
Las Palmas de Gran Canaria

Husokkupanter kan kastes ut umiddelbart

I Valencia-provinsen har man nå et nytt våpen i kampen mot hus-okkupanter, man kaller det «ekspress-utkastning». På den andre siden finnes «retten til en anstendig bolig» som man finner i den spanske grunnlovens artikkel 47.

Paragrafen er det som blir brukt som lovlig argument for at man i enkelte tilfeller ikke umiddelbart kan fjerne en husokkupant. Men det er opptil regionene hvordan de selv formulerer regelverket som regulerer dette.

Ny nasjonal praksis på vei

Spanias statsadvokat Dolores Delgado, uttalte 7. september at hun nå skriftlig vil kreve at man i innenriksdepartementet lager en ny instruks for hvordan man skal fremtre i tilfeller hvor en bolig er okkupert. Hun ber ikke om nytt lovverk, bare en presisering av hvordan dagens lovverk skal håndteres da man åpenbart ser regionale forskjeller. Flere representanter har fulgt opp med liknende krav i begynnelsen av september.

Opposisjonen ledet av Partido Popular og Pablo Casado, argumenterer for en ny lov om «ekspress-utkastelser». Han vil gi politiet nye fullmakter med det mål at ingen utkastelse skal ta mer enn to døgn.

Ekspress utkastning av hus-okkupanter i Valencia-regionen

I Valencia-regionen finnes det allerede nå en relativt ny juridisk snarvei. Påtalemyndighetene trenger bare å få bekreftet eiere av boligen og mangelen på et dokument som beviser at «okkupanten» lovlig er i boligen. Finnes det ikke noe slikt i form av en leiekontrakt e.l. kan domstolen umiddelbart utstede en ordre om utkastelse som politiet så setter ut i live.

Hvordan problemtatikk rundt okkuperte boliger håndheves varierer innad i Spania. Regionale myndigheter har forskjellig regelverk. Og hvordan politiet håndhever dette kan variere fra kommune til kommune.

Også Baleares gjør «ekspress-utkastning»

På Balearene har man i over et år praktiskert regelverket på en måte man mener har redusert problemet. Her har man fjernet okkupantene ganske umiddelbart så lenge det ikke er noen tvil i saken om hvem som eier boligen og at vedkommende ikke hører til der.

Nøkkelen er at folk faktisk leverer inn en anmeldelse hvor de bekrefter ved utskrift fra eiendoms-registere, en leiekontrakt eller vitner, at den aktuelle boligen tilhører dem. Sålenge det er ikke er noen tvil om forholdet vil politiet normalt handle raskt.

Tre myter om husokkupanter i Spania

1) Husokkupasjon er vanlig i Spania og kan ramme alle

En vanlig myte er at de to første døgnene er nøkkelen. Greier okkupantene å bli inne i boligen denne perioden er første slag vunnet. Konseptet med disse 48 timene eksisterer ikke i de to lovtekstene som regulerer dette.

Man har «delito de allanamiento de morada» beskrevet i artikkel 202.1 i spansk straffelov. Denne lar politiet kaste ut folk som har tatt seg inn i annen manns bolig også uten avgjørelse fra domstolen når det er klart at det er snakk om et straffbart forhold. I tillegg har man artikkel 245 i straffeloven, denne siste loven gjelder «usurpación» altså de som har tatt seg inn i ubebodde eiendommer, det være seg hvor banken har tatt over e.l. usolgte nye boliger som har blitt stående etc. I tilfellene som rammes av denne siste loven må retten gjør sitt å juridisk beordre utkastelse.

2) Uten dom kan okkupantene nyte boligen fritt

Dersom politiet umiddelbart kan kaste okkupantene ut kommer an på om forholdet rammes av straffelovens paragraf 202.1 eller 245. Er det en eiendom som regnes som forlatt er det paragraf 245 som gjelder og da må domstolen gi sin dom. Er tilfellet åpenbart rammet av paragraf 202.1 kan politiet tømme boligen uten vedtak fra domstolen.

3) Husokkupasjon er vanlig i Spania og kan ramme alle

Problemet med okkupanter i Spania har tradisjonelt vært knyttet til storbyene primært Barcelona hvor grupper «anarkister» lenge har okkupert forlatte bygårder. Andalucia har tradisjonelt vært Spanias fattigste provins med påfølgende høy arbeidsledighet og sosiale problemer som også kan knyttes til problemet. Også storbyen Madrid har okkuperte blokker, høye boligpriser, lave lønninger og stor ledighet blant unge som vil bo sentralt selv om de ikke har råd.

Boligene som står i fare for å bli okkupert er de som står forlatt og ustelt. Gjerne falleferdige boliger hvor dører og vinduer mangler.

Boliger banker har overta kan være mål for okkupantene, det samme halvferdige boliger som venter på kjøpere før de bygges ferdig, en prosess som i enkelte områder kan ta flere år.

Kjenner SpaniaPosten mange som har fått huset okkupert?

I løpet av denne sommeren har vi mange ganger sett den ene og samme historien om ekteparet fra Norge som fikk huset i Vélez-Málaga okkupert. Over et halv dusin norske publikasjoner refererte den ene samme saken og med det kokte medias interesse for dette fenomenet.

SpaniaPostens redaksjon fikk flere henvendelser fra blant annet NRK og Dagbladet denne sommeren. Kan dere sette oss i kontakt med noen som har fått huset okkupert, vi vil til Spania på reportasje-tur? Dette var mer eller mindre slik henvendelsen fra Akersgata så ut.

Svaret vårt var skuffende kjedelig. Etter 20 år i Spania kjenner vi bare til to saker hvor nordmenn hevdet seg å være offer for en okkpant. Vi skriver hevdet da det ene dreide seg om et utleieforhold i 2003 hvor utleier mente han skulle få bruke gjestehuset i hagen på boligen når han var i Spania. Leieboer mente de hadde leid hele eiendommen inklusive det lille huset i hagen. Lang historie kort de to partene kranglet åpent om leieforholdet og utleier, som var journalist, brukte norske medier flittig for å omtale sine krangelen og sine leietakere som hus-okkupanter da de ikke flyttet ut på det tidspunkt han krevde.

Den andre saken vi kjenner til er den godt omtalte saken fra Vélez-Málaga, som begynte å versere i media høsten 2019. Den fikk spesielt mye oppmerksomhet i norske medier sommeren 2020.

Er husokkupasjon et økende problem i Spania?

Okkupasjon av bolig økt i Spania under pandemien. Dette henger sammen med økende arbeidsledighet og at folk av åpenbare grunner ikke har besøkt sin bolig nummer to i landsbyen til bestemor eller ferieboligen ved sjøen. Men okkupantene ønsker ikke bråk de heller og de velger boliger som har stått forlatt lenge, helst de som tilhører selskaper som utbyggere eller banker.

Titusener nordmenn eier feriebolig i Spania, hadde okkupasjon av bolig i Spania vært et såpass stort problem som enkelte medier kan gi inntrykk av, hadde vi trolig sett flere tilfeller av rammede nordmenn.

Gå direkte til politiet bruk en spansk advokat

Et gjengående problem når nordmenn havner i problemer i Spania er at man anmelder ikke forholdet. Språk-barrieren gjør at man fremfor å gå rett til politiet velger å lytte til «gode råd fra venner og kjente», kanskje man sjekker litt hva tilfeldige fremmede mener om saken på sosiale medier. Når det norske Spania med det ofte er «de blindes rike» er den enøyde konge (han som har bodd i Spania lengre enn naboen). Og med mangelen av bruk av formell anmeldelse til politiet, eventuelt en kompetent spansk advokat som beveger saken gjennom byråkratiet, vel så kommer man lett feil ut og og saker ender opp med å trekke lenger ut en nødvendig.

Les også saken: Ulovlig okkupasjon av bolig i Spania – Vanligere enn du tror

Spanderer du en kaffe på redaksjonen?

Corona-krisen skadet våre annonsører såpass at de fleste ikke bruker penger på markedsføring nå. Dette blir langvarig da skaden på det norske næringlivet har stor i og med at de fleste nordmenn har blitt værende “hjemme” denne sommeren.

Vi ber om din støtte for å kunne bruke mer av vår tid på å holde deg oppdatert.

I steden for en betalingsmur har vi åpnet for ett frivillig abonnement. De som ikke er klare for det oppfordrer vi til å virtuell kopp kaffe på noen i redaksjonen nå og da.

Spanderer du på kaffen i dag?

Kommentarer

SpaniaPosten
Etablert i 2002. SpaniaPosten publiseres på papir i Alicante og Malaga-provinsene. Våre skribenter er fastboende i Spania og fagfolk med årtier av erfaring fra nettopp Spania.

Stor havne-utbygging i Fuengirola

Rådhuset i Fuengirola har nå lagt frem forprosjektet for det som skal bli Fuengirolas nye lystbåt-havn. Det skal investeres rundt 100 millioner...

Okkuperte hus for å dyrke marihuana

Syd i Alicante-provinsen har Guardia Civil oppløst en gjeng som brukte okkuperte hus til å dyrke Marihuana i stor skala.

Mulig «Lockdown» i Madrid

I Madrid-regionen utvider man nå restriksjonene til totalt åtte bydeler. Samtidig oppfordrer man hovedstandens innbyggere om å begrense sine bevegelser.

11 døde på sykehjemmet CasaVerde

Antallet som har omkommet av Covid-relaterte årsaker er nå oppe i elleve på CasaVerde i Pilar de la Horadada.

Relaterte saker

Hus-okkupantene skal ut – Innenriks-departementet lager ny politi-instruks

Spanias innenriks-minister Fernando Grande-Marlaska bekrefter at hans departement nå er i sluttfasen med formuleringen av en ny politi-innstruks. Det ferdige dokumentet vil...

Svenskene kjøper Idealista

Det er det svenske fondet EQT som kjøper eiendoms-portalen for 1,3 milliarder Euro. Dette er den høyste summen man...

1000 boliger under 75.000 Euro

Opptil 50% rabatt på bank-boliger. Det er den gamle sparebanken Cajamar som sammen med eiendoms-giganten Haya nå har en kampanje hvor 3.700...

Tilsyn og nøkkelhold av ferieboliger i Spania

Vekstbransjen i Corona-tider: Nå vil alle ha ettersyn av ferieboligen og nøkkelhold Mens nordmenn flest forblir i Norge i...

Nå vil alle ha nøkkelhold og ettersyn av ferieboligen

- Viktig at hagen ser bebodd og stelt ut, også når feriehuset står tomt. Ingvild, fra Ringsaker gir Spaniapostens...

Boligprisene i Spania forholder seg relativt stabile

Snittprisen på bolig i Spania forhold seg relativt uendret i august måned, med en svak oppgang sammenliknet med juli måned.

Regjeringen har forkjøpsrett på boliger

Den 12. juni trådte lov av 6/2020 i kraft. Den gir den regionale administrasjonen, Communidad Valenciana, forkjøpsrett på boliger fra tvangsauksjon i...

Leieprisene i Spania er på vei ned

Kostnaden for å leie bil bolig i Spania er sakte på vei nedover på grunn av Corona-viruset. Landsgjennomsnittet gikk...

Her koster feriebolig i Spania mest

Spanias dyreste sted å ha feriebolig er på Balearene. En bolig på den relativt lille øya Formentera koster i snitt 7.636 Euro...

Spanias dyreste villa er i Benahavís (Marbella)

Opp i fjellene like bak Marbella ligger Benahavís. Kommunen er kjent som å være en del av «golf-dalen» og ha mange romslige...
- Advertisement -