25.9 C
Alicante
30.4 C
Málaga
25.8 C
Las Palmas de Gran Canaria

Høyesterett: Bankene har tatt for mye betalt – du kan få tusener tilbake

Spanias høyesterett dømte i mot bankene i en dom om kostnader knyttet til opptak av lån. I dommen heter det seg at bankene selv må betale gebyrene knyttet til diverse juridiske dokumenter man trenger for å skjøte over en bolig når man tar opp et boliglån.

Primært IAJD (Impuesto de Actos Juridicos Documentados) som er på 1- 1.5% av låntakers totale ansvar, altså summen av lånebeløp, renter, forsinkelsesrenter etc.

Prosentsatsen varierer fra region til region i Spania. I Alicante og Malaga provinsen er beløpet 1.5%. På Kanariøyene er dokumentavgiften på 1%.

Høyesterett argumenterer med at det er bare bankene som har interesse av at lånet «tinglyses» på denne måten og dermed er det bankene og ikke lånekunden som må betale avgiften som følger med.

5. november samles de 31. som sitter i høyesteretts magister kollegium for å bestemme om dommen gjøres rettskraftig eller ikke. Derifra vil dommens endelige konsekvenser bli klare.

I mellomtiden fortsetter bankene med gammel praksis mens notarene har begynt å informere nye lånetakere om dommen i høyesterett.

Eiendomsmeglere melder at boligkjøpere nå ofte utsetter å formalisere kjøpet inntil man vet sikkert hvordan ny praksis blir.

 

Børsfall for bankene

Samme dagen faller banker som Bankia, CaizaBank, Sabadell og BBVA på Madrid-børsen med så mye som 7%.

Bankene og børsen er mest av alt redd for at dommen kan få tilbakevirkende kraft noe som vil koste bankene millioner.

Kan jeg få penger refundert?

Dommen sier ikke noe om lånekunder kan få penger betalt til banken for dette refundert. Men juridiske eksperter som har uttalt seg til storavisen «El Pais» sier de mener lånekunder som har betalt denne avgiften siste fire årene, vil kunne kreve nettopp det. Men om refusjon skal kreves av banken eller fra skattemyndighetene i Spania, Hacienda, er ikke klart. Dommen er for ny til at banker og juridiske eksperter har klarhet i konsekvensene.

Boliglån i Spania – Krav til egenkapital, kostnader og skatt

Spanderer du en kaffe på redaksjonen?

Corona-krisen skadet våre annonsører såpass at de fleste ikke bruker penger på markedsføring nå. Dette blir langvarig da skaden på det norske næringlivet har stor i og med at de fleste nordmenn har blitt værende “hjemme” denne sommeren.

Vi ber om din støtte for å kunne bruke mer av vår tid på å holde deg oppdatert.

I steden for en betalingsmur har vi åpnet for ett frivillig abonnement. De som ikke er klare for det oppfordrer vi til å virtuell kopp kaffe på noen i redaksjonen nå og da.

Spanderer du på kaffen i dag?

Kommentarer

SpaniaPosten
Etablert i 2002. SpaniaPosten publiseres på papir i Alicante og Malaga-provinsene. Våre skribenter er fastboende i Spania og fagfolk med årtier av erfaring fra nettopp Spania.

Vise-statsminister «Fundamentalt å avskaffe monarkiet»

Leder av «Podemos» og Spanias vise-statsminister, Pablo Iglesias, sier det er en fundamental oppgave for partiet å avskaffe det spanske monarkiet og...

Spleiser på ny promenade for Altea

Den neste fasen i oppgraderingen av Alteas promenade mot sjøen blir et spleiselag mellom Miljøverndepartementet i Madrid (MITECO) og rådhuset i Altea.

Massetest: Ingen positive i Torrevieja

Som en del av en nasjonal massetest ble 1100 personer testet i Torrevieja onsdag 16. september. Ingen testet positive for Corona-viruset.

Covit-smitte på Costa del Sol (Oppdatert 19. september) – Tredobling i Nerja

Siste smittetall viser stabile smitte-tall for Fuengirola og nedgang tallene for i Marbella. Nerja har sett en tredobling i antallet som har...

Relaterte saker

Hus-okkupantene skal ut – Innenriks-departementet lager ny politi-instruks

Spanias innenriks-minister Fernando Grande-Marlaska bekrefter at hans departement nå er i sluttfasen med formuleringen av en ny politi-innstruks. Det ferdige dokumentet vil...

Svenskene kjøper Idealista

Det er det svenske fondet EQT som kjøper eiendoms-portalen for 1,3 milliarder Euro. Dette er den høyste summen man...

1000 boliger under 75.000 Euro

Opptil 50% rabatt på bank-boliger. Det er den gamle sparebanken Cajamar som sammen med eiendoms-giganten Haya nå har en kampanje hvor 3.700...

Husokkupanter kan kastes ut umiddelbart

I Valencia-provinsen har man nå et nytt våpen i kampen mot hus-okkupanter, man kaller det "ekspress-utkastning". På den andre siden finnes "retten...

Tilsyn og nøkkelhold av ferieboliger i Spania

Vekstbransjen i Corona-tider: Nå vil alle ha ettersyn av ferieboligen og nøkkelhold Mens nordmenn flest forblir i Norge i...

Nå vil alle ha nøkkelhold og ettersyn av ferieboligen

- Viktig at hagen ser bebodd og stelt ut, også når feriehuset står tomt. Ingvild, fra Ringsaker gir Spaniapostens...

Boligprisene i Spania forholder seg relativt stabile

Snittprisen på bolig i Spania forhold seg relativt uendret i august måned, med en svak oppgang sammenliknet med juli måned.

Regjeringen har forkjøpsrett på boliger

Den 12. juni trådte lov av 6/2020 i kraft. Den gir den regionale administrasjonen, Communidad Valenciana, forkjøpsrett på boliger fra tvangsauksjon i...

Leieprisene i Spania er på vei ned

Kostnaden for å leie bil bolig i Spania er sakte på vei nedover på grunn av Corona-viruset. Landsgjennomsnittet gikk...

Her koster feriebolig i Spania mest

Spanias dyreste sted å ha feriebolig er på Balearene. En bolig på den relativt lille øya Formentera koster i snitt 7.636 Euro...
- Advertisement -