Grønn Skandinavisk energi til Spania

0
349

Pertti og Andres flyttet fra Skandinavia til Barcelona. Fra kontoret i den katalanske hovedstaden tilbyr de nå billig grønn energi til boligeiere i hele Spania.

Escandinavia de Electricidad er en del av Hafslund familien som mange kjenner fra Norge. I Spania har selskapet etablert seg som et alternativ til Iberdrola. Det betyr 100% grønn strøm, 10-15% billigere og enkle strømregninger på et språk man kan forstå.
Skandinaviske verdier som åpenhet etikk, funksjonalitet og bærekraft er sentralt for “Escandinavia de Electricidad”. De selger 100% fornybar energi og prisingen er gjort for at folk skal kunne forstå. Tilbudet er tilgjengelig i hele Spania, inkludert på Costa Blanca, Costa del Sol og Kanariøyene.

Pertti Kalevi Mäntynen har 20 års erfaring fra ulike stillinger fra Hafslund-konsernet i Norge som sammen med sin Svensk-Chilenske kjæreste tok ferden fra Oslo til Barcelona. Mäntynen kom til Barcelona få dager før Katalonias avstemningen om uavhengighet så han havnet midt oppi demonstrasjoner både for og imot. Kjedelig har det ikke vært å flytte til Spania.

– Barcelona er en kosmopolitisk by med mange internasjonale selskaper og expats. For meg er Barna, som lokale kaller byen, en perfekt miks av storby, kultur,idrett, sol og sommer forteller Pertti.

Sammen med Svensk-Chilenske kollega Andres har han kommet til Barcelona for derifra å tilby grønn energi til heleSpania.

Enkelt å bytte strømleverandør
Å bytte strømleverandør har blitt enkelt i Spania. Det fungerer mer eller mindre på samme måte som det å bytte telefonselskap. Man begynner prosessen ved å enten ringe eller sende en mail til Escandinavia de Electricidad med en kopi av siste regning fra Iberdrola. Derifra går resten av seg selv. Strømmen blir aldri kuttet og det er ikke noe utstyr skal byttes osv. Å bytte selskap er gratis og det er ingen typer bindingstid.

Pertti forteller til SpaniaPosten at selskapet også kan rådgi folk til å eventuelt gå ned i det som å regningen beskrives som «potencia contratada. Altså «avtalt kraft». Om en forbruker forteller oss hva man hvilke elektriske apparater man bruker og eventuelt bruk av gass kan vi kalkulere hva som bør settes som «avtalt kraft» og på den måten redusere strømregninga ytterligere.

To prismodeller
Man kan velge mellom to prismodeller. Den ene «DAG» har en fastpris hele døgnet, andre «NATT» en vesentlig redusert kostnad mellom klokken 22.00 og 12.00 vinterhalvåret og 23.00 – 13.00 sommerhalvåret.
Mange med feriebolig i Spania bruker lite strøm på dagtid. Men når legger seg i sommervarmen skrus aircondition på. De fleste vaskemaskiner og oppvasksmaskiner kan programmeres til å starte vaskeprogrammet når strømmen er billigst.
Er du i tvil om når på døgnet du bruker mest strøm finnes det enkle målere man kan installere i boligen som måler forbruket over tid så man enkelt kan se hvilken prismodell som blir billigst og man kan be leverandøren endre prismodell deretter.

Strømregninga på norsk

Et tema som går igjen blant nordmenn i Spania er hvor lite man forstår av strømregningen fra Iberdrola som opererer med kostnad for kraft på strøm (Potencia facturada), forbruk (Energia Facturada), skatter, leie av utstyr som lånere, nødtjenester m.m. Når det hele kommer på spansk er forvirringen komplett for mange eiere av bolig i Spania. Åpenhet er en av kjerne verdiene for Escandinavia de Electricidad noe som betyr enklere stømregning, den er nå tilgjengelig på engelsk og Pertii forteller til SpaniaPosten at den kommer på norsk, svensk og finsk i løpet av noen måneder.