Økt tillit til spansk økonomi

Publisert

Tilliten til spansk økonomi er tilbake på høyeste nivå hos internasjonale kredittratingbyråer. Fitch Ratings skal ha vært den første til å sette Spania tilbake på A. Deretter har både Moody´s og Standard & Poor’s fulgt etter. Spania har dermed fått tilbake ratingen de hadde før bankkrisen i 2012 og har de siste tre årene vært blant de raskest voksende økonomiene i EU.

Oppjusteringen av Spanias kredittverdighet kommer etter at konflikten om uavhengighet i Catalonia ikke ser ut til å ha skadet landets økonomi slik økonomiske eksperter på forhånd hadde fryktet. På tross av de politiske urolighetene opplever Catalonia for øyeblikket en vekst som ligger over gjennomsnittet hos regionene i Spania.

Spanias bruttonasjonalprodukt vokste med over tre prosent i 2017, det fjerde året på rad med økonomisk vekst. De siste tre årene har veksten ligget på over tre prosent, noe som gjør spansk økonomi til en av de raskest voksende i EU.

Les også. Økt vekstprognose for spansk økonomi

Den politiske konflikten i Catalonia har bidratt til usikkerhet i de økonomiske prognosene. Som følge av prosessen for uavhengighet ble regionens autonomi suspendert av regjeringen i Madrid i oktober i fjor. Catalonias offentlige administrasjon ble da underlagt nasjonal styring med hjemmel i grunnlovens paragraf 155. Den spanske avisen El Mundo mener regjeringens intervensjon har vært avgjørende for regionens økonomi.

Les også: IMF: Lavere vekst i Spania grunnet politisk uro i Catalonia

Rating-nivået A som Spania nå er tilbake på hos Fitch Ratings, Moody´s og Standard & Poor’s betyr god kredittverdighet («Upper medium grade»). Graderingen ligger på det tredje høyeste nivået som kan oppnås etter nivåene AA og AAA. Spania har dermed fått tilbake ratingen de hadde før bankkrisen i 2012, da landet ble nedjustert til BBB («Lower medium grade»). 

 

Les også: Spanias kredittverdighet nedgradert

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter