Boligmarkedet roer seg 9% færre kjøpte ny bolig i Spania

Publisert

Etter flere år med nesten uavbrutt vekst i det spanske boligmarkedet ser man nå en utflating. Tall fra det spanske statistikkbyrået INE viser at antall omsatte boliger i for Juni måned viser en nedgang på 9% sammenliknet med samme periode i 2018.

Totalt 40.961 boliger byttet eier juli 2019. Til tross for et svært sterkt marked i Spania er nedgangen i aktiviteten betydelig. Man må tilbake til 2012, midt undre finanskrisen, for å finne en større nedgang for juni måned.

I Valencia regionen som inkluderer Alicante-provinsen gikk antallet transaksjoner ned 10.4%. For Andalucia hvor Malaga-provinsen ligger var fallet noe større med 12.1% nedgang.

Faktorene som bidrar til fallet er flere. Spansk høyesteretts uklare dom rundt bankenes gebyrer knyttet til lån til bolig gjorde at mange utsatte eller forskjøv boligkjøpet og med det opptaket av nytt lån. Den spanske regjeringen ryddet etter hvert opp i domstolens avgjørelse ved å sette ut i live en ny lov om lån til bolig i Spania. I tillegg har Spania lenge vært i en svært usikker politisk situasjon. Landet har i praksis ingen styrende regjering og statens har ikke fått noe nytt budsjett på flere år på grunn av spanjolenes noe dårlige eksperiment med mindretallsregjering. Denne situasjone bremser definitivt den spanske økonomiens utvikling og med det aktiviteten i boligmarkedet.

Det til side, boligmarkedet langs kysten har alltid vært preget av store lokale variasjoner. Ferieboligmarkedet drives også av konjukturer utenfor Spania så når de som kjøper boliger i området kommer fra andre land. Når det gjelder nordmenns interesse for å kjøpe bolig i Spania er det en sammenheng med oljeprisen som igjen preger økonomien i Norge.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter