21.3 C
Alicante
30.4 C
Málaga
20.8 C
Las Palmas de Gran Canaria

Hva er NIE og hvordan søker man om spansk NIE nummer

Hva er et spansk NIE nummer


NIE er ditt spanske identitetsnummer (Numero de Identificación de Extranjero). Du trenger NIE for enhver type kontrakt og avtale i Spania. For mange er anskaffelsen av NIE første skritt i prosessen ved kjøp av en bolig f.eks. Du trenger også NIE for å registrere en bil i ditt navn etc.

Hvor kan jeg søke om spansk NIE nummer?

Det er tre typer kontorer hvor du kan få ditt NIE. Det er det spanske innenriksdepartementet som steder ut NIE til utlendinger via tre kanaler:

1) NIE kan bestiles via ambassadene i utlandet, inkludert den spanske ambassaden i Oslo.
2) NIE kan bestilles via Policia Nacional der de har Extranjería. Merk at Spania har tre typer politi.
3) Egne kontorer direkte underlangt innenriksdepartementet, Extranjería.

Slik får du NIE nummer ved den spanske ambassaden i Oslo

Skal du kjøpe en bolig i Spania men bor i Norge kan du søke om NIE-nummer ved personlig oppmøte ved Konsulatet i Oslo (Halvdan Svartes gate 13, Oslo). Du må da ta med det ferdig utfylt søknadsskjema for NIE (EX15). Skal du oppholde deg i Spania mer enn tre måneder for jobb, studier e.l. kan du ikke søke om NIE ved konsultatet i Oslo.

Søknadsskjema (EX15). Skjemaet fylles ut direkte på nettsiden og skrives ut.
Avgiftsskjema (modelo 790). Skjemaet fylles ut direkte på nettsiden, last så ned skjemaet (For å laste ned skjemaet, klikk på «Descargar impreso rellenado» nederst på siden). Det er kun første side som skal skrives ut.
Motiv/årsak til søknad. Legg ved kopier av dokumenter som bekrefter økonomiske forhold i Spania (kjøp- og salgskontrakter, skjøter, arvedokumnter etc.
Priser:

  • Søknad om nytt NIE-nummer koster 93 NOK
  • Søknad om fornyelse av NIE-nummer koster 69 NOK
    Pass: originalt og en kopi

I de tilfellene hvor søkeren ikke selv møter opp på Ambassaden og søknaden presenteres gjennom en representant med tiltrekkelig fullmakter signert av Notarius Publicus eller sorenskriveren, må passkopien være legalisert av norske politimyndigheter eller Notarius publicus.

EKSEMPEL PÅ FULLMAKT: ”Jeg gir herved fullmakt til……………………………….. slik at han/ hun kan møte opp og fremlegge all nødvendig dokumentasjon i mitt navn på Ambassaden angående søknad om NIE nummer i Spania. ”Underskrift”

Svar på NIE-søknaden vil bli sendt på e-post i løpet av ca. 4 uker.

Hvor søker jeg om NIE i Spania

Dersom kommunen du bor i har et utlendingskontor «Extranjería» er det der du søker om NIE. Finnes det ikke noe slikt kontor der du bor er det normalt nærmeste stasjon for Policia Nacional som vil ekspedere din søknad om spansk NIE. Du kan gå direkte til det aktuelle kontoret, om dette er Policia Nacional anbefaler vi at man går når kontoret åpner på morgenen da det kan være en del kø i perioder. Du kan også bestille time online på forhånd for enkelte av kontorene.

NIE nummer i Torrevieja
I Torrevieja søker du om NIE hos Policia Nacional i Calle Larramendi mellom Avenida Habaneras og Calle La Loma.

NIE nummer i Altea
I Altea har man ett eget Extranjeria hvor du kan søke om NIE i Calle Sant Isidre Llaurador.

NIE nummer i Alfaz del Pi
Du kan søke om NIE på Extranjeria i Altea eller hos Policia Nacional i Benidorm.

NIE nummer i Marbella
I Marbella er det Policia Nacional i Avendia Arias de Velasco 25, som håndterer søknader om NIE nummer.

NIE nummer i Fuengirola og Mijas
For Fuengirola og Mijas er det Policia Nacional i Fuengirola (Adresse: Avenida Condes de San Isidro, 98) som håndterer søknader om NIE nummer.

Søknad om NIE nummer på Gran Canaria, Arguinieguin og Maspalomas
For nordmenn som bor i Arguineguin og syd på Gran Canaria er det Policia Nacional i Maspalomas som håndterer søknaden. Adressen er Calle Avenida de Moya Nº 4.

Slik bestiller du time online for å søke om NIE nummer

Bestill time online, velg region, formål med avtalen du vil bestille (Policia Asignacion de NIE), skriv inn personlige data og velg kontoret du vil bruke fra listen. Skriv ut kopi av avtalen og ta den med i tillegg til papirene vi lister her:

Dette må du ha med deg når du skal søke om NIE nummer i Spania

Når du går til avtalen du har fått må du ta med:

Hvor lang tid tar det å skaffe NIE nummer?

Søker du om spansk NIE-nummer via konsultatet i Oslo er det rundt fire ukers behandlingsstid. Søker du om NIE i Spania er prosessen raskere. Behandlingstiden varierer noe men regn med rundt ti dager opptil en måned i verste fall.

Verdifulle råd når du søker om NIE nummer i Spania

Søknaden om NIE er oftest ditt første møte med det spanske byråkratiet. Ting går ikke alltid på skinner i Spania, men man finner alltid en løsning. Ikke bli irritert om ting ikke går som forventet umiddelbart. Ikke alle offentlige ansatte er like profesjonelle så pass på at du har alle dine papir i orden og prøv å søk i god tid om du trenger NIE for kjøp av bolig bil e.l.

Relaterte saker

- Advertisement -