Sitges – Barcelonas vakre lillebror

0
586

Bare en drøy halvtimes kjøretur med bil, buss eller tog sørvest for verdensbyen Barcelona ligger Sitges der i all sin prakt. De fastboende og turistmyndighetene hevder at Sitges er blant Europas vakreste byer. Vi ser ingen grunn til å si dem i mot, for Sitges fremstår som en vennlig perle og det at byen oversvømmes av besøkende om sommeren er i og for seg en bekreftelse i seg selv.

-Sitges er helt fantastisk og stadig flere norske firmaer lenger turen sin hit. Det er turer ofte med faglig innhold kombinert med sosiale aktiviteter som foregår i byen og i Barcelona, opplyser Jan Skute i det norske reisebyrået Scandi Travel, som blant annet har kontor i Sitges.

Sitges

Sitges kalles av mange for Spanias svar på St. Tropez. Bakgrunnen ligger nok for så vidt i byens skjønnhet, men er mer myntet på de rekordhøye eiendomsprisene i området. Den internasjonale bosettingen er stor i Sitges, og det antas at innpå halvparten av de 28 000 innbyggerne, er ikke-spanske. Det har presset prisene på hus og leiligheter i været. Enkelte ynder også å påpeke at Sitges er som Ibiza i miniatyr og for oss som har vært så heldige at vi har vært begge steder, så ser vi likheten: Innbydende strender, vakker natur, godt badevann og høy partystemning.

Gastronomiske utskeielser mulig

SitgesSitges er en forholdsvis liten by og det er enkelt å holde oversikten i sentrumskjernen. Et sentrum som består av trange gater omkranset av hvitkalkede hus og som følgelig bidrar til postkortidyllen. Det kryr av barer, puber, restauranter, motebutikker og andre små forretninger. Det finnes trivelige salgssteder som tilbyr god lokal vin og ost til lommebokvennelige priser. Nivået på flere av restaurantene er av beste merke, så det er muligheter for gastronomiske utskeielser for de som ønsker det. Prøv gjerne Xatonadas – lokal salat som serveres sammen med forskjellige typer omeletter – eller en av de mange fiskerettene.

Rundt Sitges ligger vinmarkene grønne og innbydende. Det er mulig å reise på utflukt til noen av vinhusene i nærheten på egenhånd eller ved å melde seg på utflukter gjennom reisebyråer og agenter.

  • Vi bruker ofte Bodega Torre del Veguar som ligger 15 minutter unna Sitges. Bodegaens opprinnelse går helt tilbake til det femtende århundre og kan tilby mange spennende produkter. Det samme gjør Bodega Pares Balta i Penedes, som ligger en times kjøring unna Sitges, sier Jan Skute.

Sitges

Fra fisk til turisme

Fra gammelt av var Sitges en fiskerlandsby. For morgenfuglene er det fortsatt mulig å møte fiskerne på stranda for å se på dagens fangst og eventuelt kjøpe en fersk godbit. Fortsatt er Sitges influert av fisk i den forstand at utvalget av fisk i forretningene og på markedet er både bredere og bedre enn det som vanlig er i Spania. Mens byens inntekter i tidligere tider var basert på nettopp fisk og vinproduksjon, så er det turismen som i dag er den økonomiske motoren. Sitges har over 4 000 hotellsenger å tilby samt at det er godt om private utleiemuligheter.

Det finnes hele 17 offisielle badestrender i Sitges og de ligger som perler på en snor lang Garaff-kysten. De fleste med blått EU-flagg. Elleve av strendene ligger innenfor selve bysentrum, men et par av dem er vanskelig tilgjengelig i den grad det betyr noe når det er så mange å velge i mellom.

  • Vi tar gjerne våre gjester med til Gava Mar. Det er en strand midt mellom Barcelona og Sitges som også har mange fine restauranter og omgivelsene er hyggelige, forteller Jan Skute i Scandi Travel til SpaniaJournalen.

Eget Bacardi-museum

Hvis man er lei av å ligge på stranda eller duppe i blå Middelhavsbølger, så bør man se nærmere på kirken San Bartolmeu. Kirken huser to gotiske graver og det finnes en rekke vakre malerier inne i selve kirken. Andre ting man bør oppleve: Cau Ferrat Museum viser verk fra den katalanske kunstneren Santiago Rusinol og Palau Maricel. Dette huset ble i sin tid bygget av amerikaneren Charles Deering for å ta vare på hans store personlige kunstsamling. Nå er altså bygningen åpen for publikum.

Sitges har et egen Bacardi-museum som vekker interesse utenom det vanlige. Det har seg slik at Don Facundo fra Sitges i sin tid reiste til Cuba og Facundo fikk da ideen til å lage en ny type brennevin – Bacardi Ron. Det ble en verdenssuksess og for å gi noe tilbake til hjembyen åpnet han Casa Bacardi. På museet får man smaken typiske romdrinker som Cuba Libre og Mojito. Det er også mulig å mikse sine egne drinker, så dette er et museum med aktivitet og som skiller seg noe ut fra tradisjonelle museer.

Spanias homohovedstad

Bli verken overrasket eller forvirret over det store antallet homoseksuelle par i Sitges. Nærmest overalt ser man to herrer eller to damer som går hånd i hånd, gir hver andre et kyss på kinnet eller på annen måte viser sin kjærlighet i det offentlige rom.

Sitges har i flere titalls år vært svært vennligsinnet overfor homoseksuelle og kalles på folkemunne for «Spanias homohovedstad». I begynnelsen av juli hvert år arrangeres det en egen Gay Pride, mens det i månedsskifte juli/august avvikles «verdens største jentefest» -Legend Party. De homoseksuelle holder seg stort sett på egne strender, treffes på spesielle barer, restauranter og i byens homosauna.

Sitges

Filmfolk fra hele Europa treffes i Sitges hver høst. Da møtes skuespillere, regissører, journalister og andre med innflytelse og interesse for film i den spanske kystbyen. Fortsatt kan ikke Sitges Filmfestival måle seg med for eksempel franske Cannes, men festivalen får stadig et bedre rennommé og øker i omfang og størrelse for hvert år som går.

Sitges er et perfekt stopp – kort eller langt – etter, under eller før en visitt i Barcelona. Det å ta Sitges-besøket som en dagsutflukt for å oppleve noe annet og mer stillferdig enn travle Barcelona er et alternativ, men det beste er å oppholde seg her i noen dager, slik at man får føle byen skikkelig på pulsen. Sitges er et partymekka, men også en oase av skjønnhet og stillhet. I Sitges vil man finne noe for en hver smak med andre ord.