Syd for Barcelona, Costa Dorada – Spanias “gullkyst”

Publisert

Spanias langstrakte kystlinje er vakker og innbydende, men det er bare La Costa Dorada – kyststripen som ligger sørvest for Barcelona – som kan skilte med benevnelsen ”gullkysten”. Myk, varm og med sandstrender som glitrer gyllent, så er det for så vidt enkelt å begripe at La Costa Dorada er som en magnet både på spanjoler og på utenlandske turister.

Kyststripen La Costa Dorada er 216 kilometer lang og strekker seg fra sør for Costa Brava og byen Cunit til Les d`Alcanar. Området dekker over 700 hektar med skjønt badevann og bløt, ren og finkornet strand. Dette er altså et av Spanias beste rekreasjonsområder og står i sterk kontrast til nabokysten Costa Brava, som er mer røff og vill med sine stupbratte klipper.

Mellom kysten og fjellene, så vil man oppdage store landområder, der vinmarkene brer seg utover og skyggefulle olivenlunder dukker opp i et overraskende stort antall. Flere av vinene fra regionen er sterke og fyldige rødviner, som for eksempel Priorat. Hasselnøtt- og johannesbrødtrær er vanlig på disse kanter av landet. Det er også forholdsvis store grønnsaksavlinger i innlandet på La Costa Dorada.

Overnattingskapasiteten langs kysten antas å være på ca. 500 000 hotellsenger og årlig besøker over tre millioner turister gullkysten. Det gir de ti fylkene og 183 kommunene som tilhører La Costa Dorada en forholdsvis trygg og helt nødvendig inntektskilde.
Ukjente perler
Mens småstedene og byene har utviklet seg i en moderne retning, så er sjarmen og mye av det gamle beholdt i innlandet. Det hersker en rustikk atmosfære og byen Tamarit er et slikt sted der historiens vingeslag er til å ta og føle på.

Kystlinjen i Tamarit er dominert av en festning fra 1200-tallet Castell de Tamarit. På den ene siden av festninger finner vi Cala Jobera, en liten skjønn bukt, og på den andre siden ligger stranda Playa Tamarit (Berber stranden).
Det finnes langt flere ukjente perler langs ”gullkysten”. Blant spanjolene er Cubelles i nord favoritten. De to byene Cubelles og Cunit har forholdsvis få turistbesøk, men til gjengjeld strømmer altså spanjolene til området.

Det hersker en ro som er tiltalende og naturen er overdådig vakker. Kystbyen Coma Ruga har kanskje kyststripens aller beste strender og mange søker hit på grunn av konsentrasjonen av jod i havvannet skal gi helsebringende effekt, derfor karakteriseres Coma Ruga som en kurby.

Best og mest å tilby
De som er glad i sjømat bør besøke L`Ametlla de Mar. Nede i havnen og i de trange gatene i nærheten ligger restaurantene tett. Nyfanget fisk og andre lekkerbiskener fra havet serveres fra tidlig morgen til seine kvelden. Sandstrendene er myke og behagelige som overalt ellers langs kysten. I tillegg har byen et av verden største fuglereservat for de som interesse seg for den slags.

El Perello, som ligger rett sør for L`Ametlla, har hulemalerier som står på UNESCOs verdensarvliste. I tillegg kan man nyte solen og spasere på den gamle romerske Via Augusta. En liten sjarmerende by som naturligvis har sandstrender og badevann av ypperste kvalitet, som overalt langs kysten. La Costa Dorada har i bunn og grunn det aller meste og beste å tilby de besøkende.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter