Calçotada – Vårløkens egen festival i Barcelona

I slutten av januar begynner morroa. Tradisjonen sier det er siste søndag i januar delikatessen skal feires. I år startet man 29. januar i Valls i Katalonia og tradisjonen er populær i Barcelona og landsbyene rundt. I sentrum av det hele, er en tynn småbrent løk: Du kan bli med på Calçotada frem til slutten av Mars måned.

Matfestivalens opprinnelse sies å være i det 19. århundre i landsbyen Valls i Tarragona. Det var den gangen man begynte å servere grillede løk som høstes i vinterhalvåret. Etter hvert ble løkspisingen tradisjonell i området. Man kom fra byene ut på landet for å nyte løk dyppet i saus i tradisjonelle «masias», små uthus blant åkrene.

Løken grilles over åpen ild til den er myk på innsiden og klar til å spises. Det obligatoriske tilbehøret er salvitxada saus hvor hovedingrediensene er hvitløk, paprika, nøtter og olivenolje. Løken dyppes i sausen og løken skal inntas som om det var sverdsluking man drev med. Hodet legges tilbake og blikket vendes mot himmelen i det løken fortæres.

Naturligvis akkompagnert av rødvin som helles fra en «porron». Disse smårare krukkene med lang «tut» som gjør at man kan helle rødvin rett i egen og venners munn. Mer eller mindre uten å søle sånn altfor mye i det alle drikker fra samme «porron» uten at munnen berører «apparatet» i det den går rundt bordet.

Selv om det mest tradisjonelle stedet å spise løk og drikke vin fra «porron» er ute på landet i Tarragona, aller helst i Valls, er dette vanlig i hele Katalonia og mange steder i Spania. Restauranter over hele Spania tilbyr calçotada menyer fra slutten av januar frem til slutten av mars.

Relaterte saker