Calçotada – vårløkens egen festival i Katalonia

Publisert

I slutten av januar begynner morroa. Tradisjonen sier det er siste søndag i januar delikatessen skal feires. Lille Valls i Katalonia er landsbyen med den mest autentiske feiringen som selvsagt inkluderer kåringen av den som kan spise mest og flest. De grillede vårløkene dyppes i paprika og hvitløks-saus (salvitxada) i det nesa settes i været så herligheten enklere kan gå rett ned halsen.

Årets Calcotada-markering starter man 28. januar i Valls i Katalonia og tradisjonen er populær i Barcelona og landsbyene rundt. I sentrum av det hele, er en tynn småbrent løk: Du kan bli med på Calçotada frem til slutten av Mars måned over hele katalonia.

Matfestivalens opprinnelse sies å være i det 19. århundre i landsbyen Valls i Tarragona. Det var den gangen man begynte å servere grillede løk som høstes i vinterhalvåret. Etter hvert ble løkspisingen tradisjonell i området. Man kom fra byene ut på landet for å nyte løk dyppet i saus i tradisjonelle «masias», små uthus blant åkrene.

Løken grilles over åpen ild til den er myk på innsiden og klar til å spises. Det obligatoriske tilbehøret er salvitxada saus hvor hovedingrediensene er hvitløk, paprika, nøtter og olivenolje. Løken dyppes i sausen og løken skal inntas som om det var sverdsluking man drev med. Hodet legges tilbake og blikket vendes mot himmelen i det løken fortæres. Det kan bli litt grisete så det er godt man normalt får delt ut et forkle i forkant.

Naturligvis akkompagnert av rødvin som helles fra en «porron». Disse smårare krukkene med lang «tut» som gjør at man kan helle rødvin rett i egen og venners munn. Mer eller mindre uten å søle sånn altfor mye i det alle drikker fra samme «porron» uten at munnen berører «apparatet» i det den går rundt bordet.

Selv om det mest tradisjonelle stedet å spise løk og drikke vin fra «porron» er ute på landet i Tarragona, aller helst i Valls, er dette vanlig i hele Katalonia og mange steder i Spania. Restauranter over hele Spania tilbyr calçotada menyer fra slutten av januar frem til slutten av mars.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter