Vias verdes, tognettet som ble sykkelsti

Publisert

Mulighetene for å drive med sykling i Spania på mange nivå er gode. Uansett om man ferdes på Costa Blanca eller andre steder i Spania, så forstår man raskt hvilket fotfeste sykkelsporten har i landet. Et unikt og noe ukjent sykkeltilbud for mange finner vi for øvrig gjennom de grønne veier – Vias Verdes – som er basert på at man sykler på gamle jernbanetraseer.

Neste år er det tjue år siden man startet med å sette i stand gamle jernbanetraseer. Skinnegangene er fjernet og erstattet med grus, slik at syklistene har optimale forhold. Nesten 1. 900 kilometer er satt i stand og det finnes snaut 60 forskjellige ruter å velge i mellom. Alle er skiltet, slik at det er enkelt å ta seg frem. Skiltene innholder også en del nyttig, historisk informasjon.

150120111366

Den korteste ruten er på kun seks kilometer, mens de lengste sykkelrutene er på ca. 100 kilometer. Sykkelrutene benyttes av ofte av lokalbefolkningen, men man ser at det er en stadig økende interesse for utenlandske turister som ønsker å se Spania fra sykkelsetet. Her kan man velge Spanias innland med vakre olivenlunder og bratte fjellpartier som kulisser eller sykling i nærheten av hektiske storbyer.

Mange muligheter

Det er stiftelsen for spanske jernbaner, Fundacion de los Ferrocariles Espanoles (FFE), som tok initiativet til å benytte de gamle jernbanesporene til sykkelruter. Mange av rutene kan også benyttes av rullestolbrukere og enkelte traseer brukes også av mosjonister som kun ønsker å spasere.

Vias Verdes

Arbeidet med å sette i stand flere ruter fortsetter kontinuerlig. Det er fortsatt over sju tusen kilometer med gamle jernbanespor i Spania som ikke er endret, så det er nok av muligheter. Siden det tidligere ble kjørt tog på strekningene, så er svingene doserte og terrenget ganske flatt. En normalt trent mosjonssyklist har ingen problemer med å gjennomføre 40-50 kilometer i løpet av en dag.

Foreløpig er det ikke satt i stand noen slike ruter på Costa Blanca, men i Andalucia, Katalonia, Baskerland og i Madrid-området er rutenettet Vias Verdes godt utbygd.

Overnattingen

Det er gode overnattingstilbud underveis. Enten kan man ta en avstikker fra selve ruten og overnatte i en liten by eller så kan man sove over på et av hostalene langs sykkelrutene. På enkelte steder er de gamle jernbanestasjonene omgjort til overnattingssteder. Ikke akkurat luksus, men tilstrekkelig for de som kun ønsker å sove og slappe litt av etter en dag med pedaltråkk.

Vias Verdes er altså et alternativ for de som ønsker en litt spesiell sykkelferie, men det finnes også andre muligheter i Spania. Det er lagt opp til flere såkalte temaruter som gir solid mosjon og som samtidig sørger for rike naturopplevelser. Dette er noen av tematilbudene, som altså er organiserte turer:

  • Sølvruten krysser hele Spania på tvers – fra Sevillia i sør til Gijon i nord. En lang og krevende tur med søkelys på det romanske Spania.
  • Pilegrimsruten er mest kjent for vandring, men det er også muligheter for å sykle hele eller deler av ruten fra den spanske grensen i nord og til Santiago Compostela.
  • Don Quijote-ruten fører deg gjennom et vakkert landskap preget av vindmøller og vinmarker. En skikkelig oppdagelsesreise i Castilla-La Mancha-området
  • El Cid-ruten fører deg gjennom Burgos og Siguenza-regionen. Man sykler i fotsporene til nasjonalhelten El Cid Campeador.

Sjekk gjerne www. viasverdes.com for flere detaljer om individuelle reiser eller organiserte turer.

Vias Verdes

Sykkelparadiset Mallorca

Mallorca betegnes av mange som et skikkelig sykkelparadis. Det finnes tilbud på alle ferdighetsnivåer og øya har blitt skikkelig trendy for syklister fra hele Europa. Det antas at over 100 000 syklister velger Mallorca som sykkelsted – enten som toppsyklister eller som mosjonister. Mange av sykkelrytterne på mosjonistnivå kombinerer reisen med bad og soling.

Flere av rutene på Mallorca tar utgangspunkt i hovedstaden Palma, men det finnes også en rekke gode sykkelruter nordover på øya med for eksempel Alcudia som startsted.

Det er mulig å leie sykkel i Spania, men de aller fleste har med seg sin egen sykkel.

Gamle jernbanetraseer. Vias Verdes – sykkelturer på grønne veier og langs gamle jernbanetraseer i Spania – et er populært tilbud for stadig flere.

Sykkelparadis. Mallorca har mer å by på enn sol, strender og ypperlig badevann. Sykling på alle ferdighetsnivåer blir mer og mer vanlig.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter