Menorca postkortidyll nå også for nordmenn

Publisert

Menorca står på sommerens chartermeny for nordmenn og med det kan Ola og Kari atter en gang lettvint komme seg til den vakre ferieøya som ofte benevnes som søsterøya til langt mer kjente Mallorca. Turistene vil oppleve behagelig klima, flott natur og god mat. Menorca fremstår som den reneste postkortidyll.

Menorca er den østligste øya i den spanske øygruppa Balearene, som i tillegg består av Mallorca, Ibiza, Formentera og Cabrera. Befolkningen på øya varierer fra 70 000 til 150 000 mennesker – helt avhengig årstid. Den store variasjonen kan tilskrives Menorcas popularitet i sommersesongen, for reiser blant annet mange spanjoler og briter til Menorca. Likevel er det ikke det ”trøkket” på Menorca som de andre øyene og det kan vi på sett og vis takke Franco for. Han begrenset nemlig utbyggingen på øya som en slags straff for at Menorca ikke støttet nasjonalistene under Den spanske borgerkrigen. I 1993 utpekte UNESCOS Menorca til et såkalt biosfærereservat ,som også bidrar til begrensing i utbygging.

Majonesens opprinnelse

Øyas hovedstad heter Mahon og faktisk stammer majonesen fra byen. En kokk som tjenestegjorde under Duc de Richeliu i det 18 århundre skulle forberede en spesiell festlighet til ære for hertugen som hadde seiret over de britiske styrker ved havnen i Mahon. Kokken skulle lage en blanding av fløte og egg, men så hadde han for lite fløte og kokken prøvde olivenolje isteden. Sausen falt i smak og har siden gått sin seiersgang i forskjellige varianter verden rundt under navnet majones.

Mahon

Apropos kulinariske go` biter: Øyas hummersuppe er viden kjent og kong Juan Carlos pleier å ankre opp seilbåten i Mahon for nettopp å spise en tallerken med Caldereta de Langosta, men det finnes også andre lekkerbiskener. Den lokale osten smaker fortreffelig. Kuene beiter fritt og spiser gress og korn uten tiletningstoffer av noe slag. Dette gir osten en spesiell fyldig og god smak. Den lokale osten heter Formatge de Mao. Pølsene Sobrasada Menorquina har en rød-oransje farge på grunn av sin store mengde paprika. Pølsene er myke og smaker ypperlig. Kan sammenlignes med mer kjente Chorizo. Alle som er glad i gin må smake på den lokale varianten Gin Xoriguer. Prøvesmakingen på destilleriet nede i havnen er gratis og ønskes det en flaske eller to er prisen langt fra avskrekkende. Ginen er tørrere enn vanlig og lages på enerbær og andre lokale urter. Drikkes ofte romstemperert og som snaps.

Rent badevann

Mahon ligger vakkert til og byen følger et naturlig havneløp som skjærer fem kilometer inn i landet. Inne i selve byen finner vi smale gater med fortauskafeer, restauranter og butikker. Sjarmerende og småbykoselig. Er man en morgenfugl er fiskemarkedet – Mercado del Pescado – verdt et besøk og det er også Plaza Miranda, der man kan skue utover byens havneinnløp. Es Freginal Park i Mahon er møtested for byens innbyggere, der man ofte vil kunne oppleve konserter og danseoppvisninger.

Cales_CovesDet finnes hele 122 registrerte badeviker på Menorca og halvparten av disse er såkalte jomfrustrender. Det betyr i praksis at strendene bare kan nås til fots eller med sykkel. Det turkise vannet er rent og innbydende. Mulighetene for bading, drive med dykking og annen sjøsport er gode. Badevannet kontrolleres regelmessig av myndighetene, for å sikre at den gode kvaliteten ikke endrer seg.

Vella i Bella

På grunn av sine mange strender og fine badevann passer Menorca for barnefamilier, men folk i alle aldre som søker fred og ro vil trives på Menorca. Det er blant annet fine turmuligheter. Leier du bil er det aktuelt å kjøre opp på toppen av øyas høyeste fjell – El Toro. 357 meter over havet er panoramautsikten enorm. Ved foten av fjellet ligger den vesle byen Mercadal som er et fint stoppested for en trivelig lunsj og rett utenfor byen finner vi vannreservoaret Aijub.

Grotten Cova d`en Xoroi kan også med hell avlegges en visitt og byen Ciutadella har også mange kvaliteter med en gamleby og små torg. Flere mener at Ciutadella er en mer spennende by å besøke enn hovedstaden. Byen går under kallenavnet Vella i Bella – den gamle og den vakre. Stranden Cala en Pilar, med sin rødbrune strand, finnes i nærheten. De få byene som finnes på Menorca er ganske små og er følgelig lett å orientere seg i.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter