Guadix – Luksus på huleboervis

Publisert

Et kvarter fra Granada ligger Guadix. Byen der folk fortsatt bor i grotter for å holde de ekstreme temperaturene i sjakk.

Området rundt Guadix ser ut som Arizona. Det regner sjelden, og det kan virke umulig å unnslippe den intense sommersola. Men så oppdager du de små, hvite skorsteinene som stikker ut av fjellet og aner råd. Inne i fjellene bor folk i store, kjølige rom med kalde keramikkfliser på gulvene. Farge-tv, parabol og oppvaskmaskin er en selvfølge. De søker tilflukt innendørs der temperaturen ligger jevnt på tjue grader, til tross for at sommersola steiker og det er nærmere førti grader ute. Om vinteren virker grotteboligen motsatt. Da holder den på varmen, selv om Guadix ligger nær Sierra Nevada og risikerer et snøfall i ny og ne.

Mini-Hollywood i Almeria

Almería-ørkenen, som omådet rundt Guadix offesiellt heter, minner om Arizona sånn som vi kjenner det fra tegneseriene. Fjellformasjoner med avkappede topper, høye, smale kaktuser og store flater med stein og løs sand. Det er så prototypisk at Hollywood la flere westerninnspillinger hit på sekstitallet. Clint Eastwood, Charles Bronson og Raquel Welch kastet glans over den golde ørkenen, og etterlot seg et minne som i dag heter Mini Hollywood. Du skal ha likt ”The Good, the Bad and the Ugly” temmelig godt for å la deg lokke til Mini Hollywood, for det er ikke mer enn tomme kulissebyer der man såvidt kjenner eimen av kruttrøyk når banken ranes klokka 12 til ære for de besøkende. Men ok, det kan være gøy å leke cowboy i noen timer, særlig hvis man har barn eller menn med guttedrømmer med i reisefølget…

 

 

 

Hulebolig til leie

Etterhvert har utleiegrotter blitt en voksende industri i Guadix. Vi innlosjerte oss i Las Cuevas de Tío Tobás som ligger litt utenfor byen. Det spiller liten rolle hvilket grotteanlegg man velger. Alle er i god stand, og det er som regel et svømmebasseng og en restaurant tilknyttet komplekset. Vi betalte sekstiåtte euro for to soverom, og der var det god plass til fire voksne og ekstrasenger dersom man skulle trenge det. Vår grotte hadde i tillegg et massivt trebord og grill utenfor med vakker utsikt over sola idét den dukker ned i ørkenlandskapet.

 

 

Spanske hulehus er gammel tradisjon

Godt innstallert i et hulehjem er det to ting som slår en. For det første er det umulig å ikke legge merke til hvor godt en sover svøpt i totalt mørke og skånet fra omverdenens lyder. For det andre blir man vár på arkitektur og planløsning på en ny måte.


For å henge opp noe på veggen må man drille seg gjennom massiv stein. Ingen tapeter. Ingen jevne overflater. Bare tjukke lag med hvitmaling. For å sikre god luftsirkulasjon har hvert rom en lufteluke som enkelt og greit er et hull opp og ut. Arkitekturen krever at kjøkkenet ligger på samme vegg som inngangspartiet ettersom dette er husets eneste fasade og luftemulighet. Takhøyden er beregnet slik at den optimalt holder på/gir slipp på varmen, alt ettersom klimaet dikterer. Hvorfor forandre på noe som forfedrene har brukt generasjoner på å utvikle?

Vakre omgivelser

På grunn av at Guadix bare ligger fem og en halv mil fra Granada, er det et ideellt utgangspunkt for dagsturer inn til storbyen. I Granada finner du det storslåtte arabiske byggverket ”La Alhambra”, som tåler å bli beundret i timesvis og dagesvis for sin unike arkitektur. Her renner det vann inne i gelendrene, og byggverket er fullt av vakre fontener overstrødd med typisk maurermosaikk. Filosofien er at vannet skal inspirere til ro, harmoni og et klart hode, samt at rennende vann var et bilde på evig rikdom for de gamle maurerne. Fra Granada og Guadix er heller ikke veien lang til slalåmbakkene i Sierra Nevada.

Andre dagsturer fra Guadix kan legges til de små landsbyene i nærheten. Purullena, Beas de Guadix og Marchal er alle blottet for turisme, her finner du ikke engang et hotell. Du får ganske enkelt hverdagsliv rammet inn av blendene hvite fasader. Landskapet mellom landsbyene er preget av kontraster: Fjell som ligner sandslott laget av våt sand og kultiverte daler der man kan gå på slang og sanke granateple, mandler, fersken, fiken og druer.

Vakrest om våren
Den beste tiden å legge turen til Guadix er om våren. Midt på sommeren er det rett og slett for varmt innenlands, og det er tvilsomt om man orker noe som krever å bevege seg mer enn en stupelengdes avstand fra svømmebassenget. Om våren derimot, er temperaturene behagelige og naturen fortsatt frisk og frodig. Utover i sesongen steikes alt brunt av sola, og ørkenen kan føles litt påtrengende.

Guadix fakta

-Er en mellomstor by med et lett tilgjengelig og oversiktelig sentrum. Det bor cirka 25.000 mennesker her, hvorav halvparten fortsatt bor i grotter. Grottekvartalene heter ”Ermita Nueva” og ”Barrio de Santiago”.

-Et besøk til grottemuseét ”Cueva Museo” i Ermita Nueva gir et godt innblikk i hvordan og hvorfor menneskene i dette området har valgt å bosette seg i fjell. Et spennende og annerledes museumsbesøk for små og store.

-Lørdag er den store markedsdagen i Guadix. Da innstallerer sigøynerne seg rundt den store katedralen midt i byen med boder der de selger alt fra belter og klær til brente mandler og hundevalper.

-Vi anbefaler grotteanlegget ”Tío Tobás” som ligger i landsbyen Alcudia de Guadix, fem kilometer fra Guadix, eller ”Cuevas Pedro Antonio de Alarcón” som ligger i Barrio de San Torcuato, en kilometer fra sentrum.
www.tiotobas.com eller telefon: +34 958 698 350
www.andalucia.com/cavehotel eller telefon: +34 958 664 986

Les også: Caso Almería, torturert til døde av det spanske politiet

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet og følg oss på Facebook!

Flere relaterte nyheter