Fem opplevelser i Granada

Publisert

Den lille storbyen i syd har alt, sjarm, idyll, historie, tapas og designerbutikker i fleng. Her er mye å se! Som ordtaker sier; “Si no has visto Granada, no has visto nada”, den som ikke har sett Granada har ikke sett noe som helst.

Byen har en flott beliggenhet ved Rio Darro, med Sierra Nevada som bakgrunnskulisse og det majestetiske Alhambra voktende over bybildet.

Alhambra i Granada

Er man førstegangsbesøkende i byen, kan det være greit å stige ombord i en av byens sightseeingbusser, som bringer en til de aller viktigste monumentene. Prisene varierer fra ca. 40 til 80 euro per person, alt ettersom hvilken “pakke” man velger. Alhambra er et “must” for enhver som besøker byen, men husk at inngangsbilletter må kjøpes god tid i forveien. Alhambra er et historisk underverk fra maurernes tid i Spania. Selve navnet kommer fra det arabiske ordet “calatalhamra”, som betyr rødt slott, grunnet fargen på jorden Alhambra er bygget på. Så unikt er byggverkene i Alhambra at en arabisk sheik en gang ville kjøpe hele herligheten og flytte det til sitt eget hjemland.

Katedralen i Granada

Ønsker man å utforske byen på egenhånd, er det full mulighet for det. Det kan være lurt å ta inn på et hotell i sentrum, slik at man har gangavstand til det meste. Ellers fungerer den offentlige kommunikasjonsnettet meget bra. Med utgangspunkt i Puerta Real, har man det meste innen rekkevidde. Spaserer man opp Reyes Catolicos til Gran Via De Colon, finner man et praktverk av en katedral, vel verdt et besøk.

Forruten enorme malerier og praktfulle utsmykninger, finnes her et mausoleum. I september 1504 bestemte dronning Isabel at det kongelige kapell skulle bygges som et gravsted for henne og hennes mann, kong Felipe. Byggearbeidene ble startet i år 1506, etter dronningens død. Dronningen ble midlertidig lagt til hvile i Alhambra. Kongen var fast bestemt på å oppfylle sin kones ønske. Da han selv døde, november 1521, ble han lagt til hvile ved sin kones side i Alhambra. Det skulle ta ytterligere 5 år før de begge fikk sitt endelige hvilested, i det kongelige kapell i katedralen. Nå, over 500 år senere, kan man altså besøke kong Fernando og dronning Isabel, samt deres to barn, Felipe den vakre og Juana den gale, der de hviler i katedralens mausoleum.

Shopping i Granada

Er du en glad “shopper”, har Granada litt av hvert å by på. Ved Puerta Real finnes det store varehuset El Corte Ingles, Norges svar på Steen og Strøm. I samme område finnes også små boutiques med akkurat det merket du måtte ønske, det være seg Armani, D&G, Versace, you name it! Granadinere kler seg med stil!
I området rundt katedralen finner man små trange smug med butikker på rekke og rad. Dette er det arabiske området hvor man finner alt fra vannpiper til full magedanshabitt. En tur hit anbefales, her er masse ting å se på. Og husk, pruting er påkrevet!

Tapas i Granada

En av fornøyelsene ved å reise er å prøve stedets mat, og Granada er som kjent tapaens hjemland. For å finne en riktig god tapasrestaurant, bør man unngå de store hovedgatene, da kvaliteten er svært varierende og prisene stive. Spør en lokal, eller ta en liten avstikker fra Plaza Nueva til en bar som heter Castañeda. Vær ute i god tid, her er det alltid lang ventetid for å få bord. Men den som venter, venter absolutt ikke forgjeves. Her serveres kun tapas av aller beste slag og vin etter ønske og lommebok. Atmosfæren er upåklagelig med ekte rustikk spansk stil. Ønsker man å ta en drink etterpå eller det rister kraftig i dansebenet, så finnes det puber og nattklubber i umiddelbar nærhet.

Frederico Garcia Lorca

En 10 minutters gangtur ut av Granada sentrum, finner man sommerhuset til en av Spanias mest berømte forfattere, Frederico Garcia Lorca. Huset blir årlig besøkt av ca. 30.000 mennesker fra hele verden. Garcia Lorca ble født i 1898 i Granada og brukte huset som sommerbolig frem til hans tragiske død i 1936. Her kan man bli med på en guidet omvisning og se noen av forfatterens originale tekster og tegninger. Salvador Dali var en av Garcia Lorcas nære venner, og tilbragte mang en sommer i huset med han. I den forbindelse er også originaler av Dali å finne i sommerboligen.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter