8 C
Alicante
30.4 C
Málaga
15.9 C
Las Palmas de Gran Canaria

Granadas El Parque de las Ciencias, perfekt for barnefamilier

GRANADA El Parque de las Ciencias | Pytonslangen stirrer meg inn i øynene og jeg greier ikke å se vekk. Det neste jeg merker er en kvass, vibrerende følelse på innsiden av skjorten.

Hånden min skyter mot brystet samtidig som jeg stirrer panisk mot slangeburet. Det tykke beistet har ikke rørt seg en millimeter.
Så tar latteren meg. Jeg er ikke blitt angrepet av noen slange. Det som nesten fikk meg til å skrike av skrekk var en vibrerende teksmelding på mobilen.
Heldigvis for min egen stolthet har ingen andre besøkende fått med seg hvordan en voksen mann kan bli så satt ut av en SMS. Kanskje var også de fortapt i sin egen verden, forhekset av de forskjellige giftige skapningene.
Giftutstillingen er bare et av de mange tilbudene du kan kose deg med i Vitenskapsparken i Granada.

Grov feilvurdering
mann-og-fuglEl Parque de las Ciencias befinner seg i en drøy gangavstand fra Granada sentrum, men er slett ikke den mest kjente turistattraksjonen i byen. Spesielt for barnefamilier er den imidlertid minst like interessant å besøke som det berømte Alhambra.

Jeg hadde bodd nesten to år i Granada før jeg fikk rotet meg til å besøke El Parque de las Ciencias. Å vente så lenge var en grov feil­vurdering fra min side. Vitenskapsparken er et sted der kunnskapen gjennom interaktiv lek og flotte installasjoner blir lurt inn i den besøkende. Dessuten er parken så stort at det er så godt som umulig å bli ferdig med den på en dag. De forskjellige utstillingene og temarommene er fordelt på hele 70 000 kvadratmeter med park.

Skjerpede sanser
Ved å ta med barna til paviljongen ”Reise i menneskekroppen”, kan du spare deg for samtalen om biene og blomstene.

jente-tester-scooterVia hypermoderne teknologi blir vi kjent med alt som har med kroppen å gjøre, biomedisin, anatomi, organtransplantasjoner, nye medisiner, genetikk og kosthold.
Ansatte utkledd som leger viser oss dessuten hvordan de fem sansene våre virker.
Og sansene kommer godt med i Vitenskaps­parken. Inne i Antarktis-stasjonen kan man lytte til eskimoens forklaringer, kjenne på fotsporene etter en isbjørn i en isblokk eller gå inn i et rom for å oppleve følelsen av 20 minusgrader (kanskje ikke så spennende for nordmenn, men dog).
Her er det også flere spill der den besøkende for eksempel kan prøve seg som snøscootersjåfør eller dykke under den antarktiske isen.

Lurt av hjernen
I persepsjonssalen kan du leke med lyden og lyset, fly (takket være en speilbildeeffekt), gå inn i et gigantisk kaleidoskop samt erfare hvordan vår egen hjerne kan bedra oss på det groveste.
Du kan også få prøve et par spesialbriller som viser deg hvordan verden fortoner seg for de fargeblinde. Her lærer vi dessuten hvordan fargene oppstår og at det finnes farger som vi kun ser når de blir utsatt for ultraviolett stråling.

Robot de Niro
gutter-og-robotGjennom vinduet ser vi plutselig en robot som beveger armene noe voldsomt. En capskledd guttunge ler så han rister.
Guiden Jesus Sandoval forklarer oss at roboten er en ekspert på å gjengi kjente filmsitater. Tilskueren kan velge mellom filmer som Taxi Driver, Haisommer, Singing in the Rain og Alien. Den snakker både engelsk, spansk, nederlandsk og tysk.
Et par trykk på noen knapper og plutselig står roboten der og spør truende med Robert The Niros stemme: ”Are you talking to me?”

Araberne kommer
I paviljongen Al-Andalus y la Ciencia kan man se hvor avansert samfunn araberne greide å etablere i Andalucía for over tusen år siden. Det legges spesiell vekt på hvilke vitenskapelige disipliner araberne behersket og beriket hele Europa med. I dagens islamdebatt debatt kan det være greit å minne oss selv om at muslimene i middelalderen hadde stor innvirkning på europeisk kultur.
Og ettersom det er Darwin-år har senteret også satt av god plass til mannen bak evolusjons­teorien. I et rom innredet som på 1800-tallet ser vi av Darwins notater og forskellige typer hodeskaller hvordan mennesket har utviklet seg fra sine primitive forgjengere. Med interaktive skjermer får vi også en innføring i hvilke eventyr vitenskapsmannen hadde på sin berømte reise med H.M.S. Beagle.

Tidsmangel
optiske-fargerDet er vanskelig å komme seg gjennom hele senteret på en dag. For man vil jo gjerne også ha med seg rovfuglene som har fast flygeoppvisning hver dag, salen med tropiske sommerfugler, rommet med komiske automater, eller få en oversikt over galaksen vår i stjerneobservatoriet. Men da rekker man kanskje ikke Einstein-utstillingen, eller å se foulcault-pendelen som ikke etterlater noen tvil om at planeten vår faktisk dreier rundt sin egen akse.
Dermed har den besøkende i realiteten bare to valg:
Prioritere knallhardt eller love seg selv å komme tilbake.

Kommentarer

SpaniaPosten
Etablert i 2002. SpaniaPosten publiseres på papir i Alicante og Malaga-provinsene. Våre skribenter er fastboende i Spania og fagfolk med årtier av erfaring fra nettopp Spania.

Spania åpen for «turister» når 70% er vaksinert

Spanias statsminister Pedro Sanchez sier at Spania vil åpne grensene for vanlige turister når 70% av den spanske befolkningen er vaksinert. Frem...

Storeksplosjon i sentrum av Madrid, minst to omkomne

Fire etasjer av en bygning i sentrum av Madrid er blåst ut. Mest sannsynlig er det en gasslekkasje som har forårsaket skadene.

Barer og restauranter stenges helt – ber om «portforbud» fra kl. 20.00

Presidenten for Valenica-regionen Ximo Puig annonserte tirsdag at restauranter, barer etc i de neste 14. dagene skal holde helt stengt. Butikker og...

Den offentlige gjelden på rekordnivå

Summen av staten og regionenes gjeld steg med 10.5% på bare ett år. Dette er den kraftigste gjeldsøkningen man har sett i...

Relaterte saker

Almeria – urørt natur og langstrakte strender

Til forskjell fra Costa Blanca og Costa del Sol har den internasjonale turismen ikke har fått fotfeste i Almeria. Dette gjør at man fortsatt...

17 «kulisser» fra Game of Thrones du kan besøke i Spania

Spania er fult av gamle borger, ruiner og eldgamle landskap. Ikke rart mye av Game of Thrones har...

Skrev bok om å flytte til en spansk landsby

Karethe var såvidt fylt 19 år da hun forlot Norge og Sandefjord. Reisen ble lang før filmregissøren og forfatteren fant sitt Andalusiske paradis i...

Fem opplevelser i Granada

Den lille storbyen i syd har alt, sjarm, idyll, historie, tapas og designerbutikker i fleng. Her er mye å se! Som ordtaker sier; "Si...

Sevilla – Feria de Abril

Det som opprinnelig var en tredagers markedsfest varer nå en hel uke hvor bydelen Los Remedios forvandles til et eventyr av hester, kjoler og...

Alora, den hvite Andalusiske landsby

Finn fred og ro i en typisk hvit by i Andalucia. Bare en halv time fra Malaga ligger den hvite byen ganske uberørt av...

Andalucia: Sierra de Aracena og Los Picos de Aroche

Glem klebrige, hete netter og tørr, sprukken jord. Høsten er her, og hvordan bedre nyte den enn i et frodig landskap hvor duften av...

Guadix – Luksus på huleboervis

Et kvarter fra Granada ligger Guadix. Byen der folk fortsatt bor i grotter for å holde de ekstreme temperaturene i sjakk. Området rundt Guadix ser...

Andalucia – Okseballer og sherry

“La Ruta del Toro” handler om korktrær, turistfrie landsbyer og muligheten til å oppleve “toros bravos”, tyrefektingsoksene, i sitt rette element. Denne våren får...

Mai betyr Heste-fest i Jerez

Maurerne tok med seg hesten til Spania og de satte sitt preg på det sydlige Spania, mest av alt Andalucia. Man ser tydelig dette...