Hammam – Med smak av orienten

0
772

134 kilometer fra Malaga finner vi et eksotisk spa som ligger rett under det røde slottet Alhambra i Granada. Gran Hammam Baños Arabes ligger i det gamle området Albayzìn, i sidegaten til høyre for kirken Santa Ana som i utgangspunktet var en moské. Dette gjør at forventningene stiger i takt med skrittene når man nærmer seg inngangsdøren.

Inne blir vi tatt godt i mot av hyggelig betjening som deler ut det arabiske skjerfet/hodesjalet, kefije, som skal brukes til den avsluttende massasjen.
Damer og menn blir sendt til hver sin garderobe som alle er smykket i arabisk stil. Å tre inn på dette spaet er som reise til et annet land.

Sala-caliente3

Garderobene er fullt utstyrt med garderobeskap, omkledningsrom, toaletter, dusjer, såper, kremer og hårfønere. I dempet belysning skifter vi fort til badetøy og trer inn i spaet. Rommene er lave under taket, det er nesten ingen belysning utenom velduftende stearinlysene som står plassert langs tak og vegger. Det lukter søtt og deilig av kanel og vanilje.

Varmt og søtt
Etter at de “kristne” kastet muslimene (og jødene) ut av Spania, forbød de bruk av de arabiske badene og de ble deretter glemt. I nyere tid kom de tilbake til de samme spanske byene hvor de tidligere hadde blitt brukt med visdom, kjærlighet til skjønnheten og glede for sansene i den gamle andalusiske kulturen.
I sin tid var badene i Granada et sted for hvile, helse, glede og et sosialt samlingssted.
Rommene er lune, det finnes ingen vinduer og det kjennes varmt og godt. I første rom finner vi en sitteplass hvor man kan drikke arabisk te. Teen er søt, slik den tradisjonelt skal være. De som jobber ved spaet svever forbi med moppen for å holde gulvene tørre og rene. På første rom finner vi en sitteseksjon ved siden av det kalde bassenget. Vannet er 20 grader, men føles isende kaldt. Dette bassenget er ikke flittig brukt i løpet av 1,5 time hvor man kan ligge og duppe i bassengene, men er godt for å avkjøle seg. Rommet ligger plassert i en gammel fjellhule, noe som gjør at luften er frisk og avkjølende.

XSala-Fria2

Som å bade i Alhambra
Stemningen er rolig. Arabisk musikk plingrer i bakgrunnen, og personalet hysjer fort på de som snakker for høyt.
I neste rom finner vi en liten rolig sitteseksjon og et langt basseng med varmt vann som når til midt på leggen. Vannet er 39 grader og varmerøyke stiger opp fra vannet og kroppene som ligger i bassenget. Det er kjempedeilig. Spesielt når det er vinter og hustrig utenfor Hammamens vegger.
Dette er kanskje det viktigste rommet da det sprer duftene i spaet og man kan høre lyden av rennende vann som blir ført ut fra dette rommet.

I arabisk stil
I det tredje rommet finner vi det største bassenget hvor vanntemperaturen ligger på 35 grader. Vi følger trappen ned i vannet og hører på lyden av fontenen og musikken som klunker i takt.
Vannet er behagelig varmt. Det er som å bade inne i selveste Alhambra. Vegger og tak er utsmykket i arabisk stil, flisene på gulvet, buene i åpningene, lukten og atmosfæren. I dette rommet finnes også en badstue. Når vi åpner døren slår eukalyptuslukten mot oss og åpner nese og hals på første innpust. Det er tåkete av varme og steam, og man blir fort varm og god etter noen få minutter.

Deilig eksotisk
Damen som jobber på spaet roper opp nummer etter hvert som det blir din tur til å motta massasje. Spaet har en hel meny av forskjellige massasjer og behandlinger. Nummeret blir ropt opp på spansk så her kan det være greit å kunne noen tall.
Vi dusjer oss og legger oss til rette på massasjesengene før vi blir tullet inn i varme håndklær. Det er deilig å koble ut av hverdagen og unne seg litt ekstra.
Det er et eksotisk spa hvor man virkelig føler seg avslappet i skinn og sinn etter å ha duppet i bassengene.

XSala-de-Masajes
Massasjedamen tuller gjestene inn i håndkledet når hun er ferdig og sender dem av gårde til garderoben.
Etter dusjen smører vi oss med krem for å lukte deilig eksotisk helt til neste dag.

Blomstrende interesse
Hammam i Granada ble åpnet i 1998. Det er fem århundrer etter at de forsvant. Det ble funnet beholdere for vann på stedet og en bygningsstruktur som gir bakgrunn for å tro at bygningen tidligere kunne ha vært brukt som hammam.
Nå blomstrer interessen som aldri før.
Gran Hammam Baños Arabes ligger i en prisklasse som gjør det tilgjengelig for de fleste.
Hammam kan man også finne i Toledo, Còrdoba, Madrid og Malaga.
For å komme seg til Granada kan man kjøre med buss eller bil fra alle byer og landsbyer som ligger langs kysten. På Hammam i Granada får man mye glede per euro.