I Sevilla har de slagordet ”Quien no ha visto Sevilla no ha visto maravilla.” Den som ikke har sett Sevilla har ikke sett et underverk. Svaret til Granada er: ”Quien no ha visto Granada, no ha visto nada” Den som ikke har sett Granada hr ikke sett noe i det hele tatt.
Her kommer en liten oversikt over ting du bør få med deg i Granada, fra A til Z:
A for Alhambra: Alhambra er ikke bare et palass, men et helt kompleks bestående av en maurerborg, et fort og det kristne palasset til Carlos I. Prisene for å beskue herligheten varierer fra åtte til 20 euro avhengig av hvor store deler av komplekst man ønsker å se, og på hvilken tid av døgnet. For å unngå de lengste køene kan det være lurt å kjøpe billett på hjemmesiden: www.alhambradegranada.org
B for Bib-Rambla: Den store åpne plassen er omringet av restauranter for en hver smak. Spesielt i helgene pleier det også å være forskjellige former for underholdning på plazaen som ligger like ved byens katedral.
C for Carmen: En carmen er en hage med fargerike planter, blomster og busker, grønnsaker, små bekker, vannkilder, frukttrær og svale boliger, det hele skjult bak høye murer som beskytter mot nysgjerrige blikk. Granada er smekkfull av slike hager og mange av dem kan også besøkes av publikum. Hvis du vil se en stor carmen, anbefaler vi Carmen de los Martires som ligger like ved Alhambra. En annen kjent carmen er huset til kunstneren Max Moreau, som flyttet til Granada i 1963. Han etterlot seg ingen barn, og skjenket huset med sin tilhørende carmen til byen Granada. Nå er huset gjort om til et museum der besøkende kan beskue både maleriene hans, og den vakre eiendommen.
Dfor Dikt: Spanias mest kjente dikter var Gabriel García Lorca var fra Granada. Han ble drept av fascistene i opptakten til borgerkrigen i 1936, men fortsatt kan vi besøke familiens sommerhus i parken som er blitt oppkalt etter ham. Parque García Lorca ligger ved Arabial-gaten og er en av byens grønne lunger. Her kan du kjøpe kald drikke og iskrem som nytes i skyggen av eksotiske trær.
E for El Sacromonte. Dette er selveste sigøynerbydelen som ligger på en høyde på over resten av Granada. Hvitkalkede hus som delvis består av huler, rommer både koselige restauranter og lokalbefolkningens boliger. Hvis det er flamencokonsert i lokalet La Chumbera, anbefales et besøk her. Med utsikt til La Alhambra gjennom glassveggen bak scenen er dette en majestetisk opplevelse.
F for Flamenco: Den mest kjente flamenco-sangeren fra Granada, Enrique Morente, døde tidligere i år, og kan med fordel ”name-droppes” om du skulle komme i prat med flamencofans i byen. Han bidro til å fornye flamencoen gjennom uredd fusjonering med andre musikkstiler. Det flamenco-konsert nesten hver dag enten i Albaycin, Realejo eller Sacromonte.
G for Graffiti. Veggtegningene til graffitikunstneren ”Sex” er blitt en turistattraksjon i Granada. Faktisk i så stor grad at kommunen for en stund tilbake finansierte en brosjyre slik at turistene kunne finne frem til de forskjellige verkene. De lokale myndighetene har nemlig et noe ambivalent forhold til malergutten. Sex er kanskje den eneste som har fått kunstpris og bot for samme verk.
H for Huler. Det har bodd mennesker i hulene i høydene over Granada siden 1500-tallet. Både maurere, sigøynere og spanjoler bodd her under jorden gjennom århundrene. Etter en oversvømmelse på 60-tallet som medførte tre dødsfall, tvangsevakuerte Franco beboerne ned til byen. Men på 80-tallet begynte folk å flytte inn i hulene igjen. Mange av dagens huleboere er Perroflautas [Spansk slang for hippies led hund og fløyte].
I for Illegale innvandrere. Det er ikke så mange av dem, men illegale innvandrere, hovedsakelig fra Senegal er tydelige i bybildet. Som regel prøver de å leve av å selge artikler som piratfilmer, klokker eller solbriller. Hvis det begynner å regne tar det ikke mange minuttene før de står klare med paraplyer til salgs.
J Jardines de Zoraya. Trivelig restaurant som troner på toppen av gamlebyen Albayzin. Bydelen oser av historie og står på UNESCOs verdesarvliste. De trange brosteinlagte gatene med hvite murhus på hver side snor seg i sikksakk opp åssidene over Granada sentrum, og danner en labyrint som har eksistert i 800 år. Gaten la Calle de las Calderias består hovedsakelig av arabiske forretninger og tesalonger, og ved San Nicolás er det både en moské og et senter for islamske studier. Men Albaycin har også vært hjemsted for både jøder og sigøynere, og takket være denne etniske blandingen kan man når man rusler gjennom gatene fortsatt høre klaprende hæler, og lyden fra habile fingre som trakterer flamencogitarene.
K for Katedralen. Dette prakteksemplaret av et kirkebygg ble bygd på 1500-tallet over den tidligere Nazarí-moskeen, midt i Granada sentrum. Den ble først bygget i gotisk stil, men da arkitekten Diego de Siloé tok over prosjektet i 1529, ga han den en renessanseutforming. Katedralen har klassiske proporsjoner og har store vinduer, noe som sørger for at det alltid er rikelig med lys på innsiden. Mange vil kanskje synes at det er litt spesielt at det ene tårnet etter en nesten 500 år lang byggeprosess ennå ikke står ferdig.
L for Los Italianos. Denne iskremforretningen er en klassiker i Granada. Den åpner hver påske og stenger når høsten kommer. I helgene er det lange køer for å få kjøpt iskrem her. Michelle Obama ba om å bli ført hit da hun kom på besøk i 2010. Hun skal ha blitt tipset av Antonio Banderas om forretningens kalde gleder.
M for Maurere. Maurerne kom til Granada i 711 og holdt makten helt frem til 1492 da det katolske kongeparet kastet dem ut. Fortsatt er det lett å se spor etter maurisk arkitektur i Granada i form av arabiske buer, dører og tak.
N for Natur. Granada er omringet av fantastiske muligheter for den som vil oppleve spansk natur på nært hold. Vi vil anbefale canyonen Los Cahorros som ligger like sør for byen. Er du heldig får du kanskje se en buktende liten orm ved elven Monachil eller en gruppe med fjellgeiter som hopper sprettent mellom klippene.
O for Ordenanzas: Dette ordet betyr forskrifter på norsk. I Granada har det konservative kommunestyret innført noen ganske så strenge eksempler av sorten. Det er i teorien forbudt å holde gateoppvisninger uten tillatelse, det er ikke lov å tigge og ikke lov til å sove på gata. Ikke skulle barn få løpe som de ville i gata, og du risikerte bot om du ble tatt for å spise en pølse i brød offentlig. Men heldigvis er disse forskriftene stort sett papirtigre.
P for Perroflautas. Slengnavn på hippiene som er ganske så synlige i Granada. Perro betyr hund og flauta betyr fløyte. Mange av disse ungdommene eier begge deler. De er i mot det etablerte systemet og prøver å leve på siden av samfunnet. En av måtene å skaffe mat på er å hente grønnsaker og næringsprodukter som butikkene hiver i containere fordi de er gått ut på dato.
Q for ”Qué?” Uttalt litt morskt. Erstatter det mer vanlige ”hva kan jeg hjelpe deg med?” på enkelte barer i Granada. Ikke ta deg nær av den morske tonen. Den er ikke vondt ment.
R for Realejo. Den gamle jødiske bydelen som med sine tidvis bratte og trange gater forfører og lokker den besøkende frem til plazaen Campo Príncipe. Her er det flust av gitarverksteder, puber og restauranter som du må lete deg litt frem til, men som er mer autentiske enn de som ligger rundt tidligere nevnte Bib-Rambla.
S for Shopping. I de tallrike gatene som ligger mellom Katedralen og Puerta Real går tiden fort for de som liker å handle alt fra klær til suvenirer. Her finner du små butikker med artige gaveideer, sportsforretninger, kjedebutikker og ikke minst arabiske handlesteder med typiske artikler som vannpiper, tøfler, stoffer og marokkanske trommer.
T for Tapas. Dette er en av de store attraksjonene ved Granada. Når du bestiller en øl, en vin eller en brus får du alltid med en liten matrett på kjøpet. Mens man i mange byer må betale ekstra for denne lille retten, er den gratis i Granada.
U for Utsiktspunkter. Det mest kjente utsiktspunktet er el Mirador de San Nicolás på toppen av Albayzín. På den andre siden av byen ligger Alhambra i all sin prakt, og fra San Nicolás har du utsikt over hele resten av Granada.
V for Vitenskapsparken. Spennende interaktivt museum for både barn og voksne. Her kan du lære alt mulig rart om både dyr, kunst og naturlovene. Og det beste er at læringen går som en lek gjennom morsomme apparater og installasjoner.
Y for Yogurtlandia. Herlig dessertforretning ved siden av Fuente de las Batallas. En litt sunnere utgave av Los Italianos (se dette), men ikke av den grunn noe dårligere.
Z for Zaydín. Granadas mest folkerike bydel der blant annet Palacio de Deportes ligger. Det er også i denne bydelen du kan se byens fotball-lag i aksjon. Hver høst siden 1983 har festivalen Rock Zaidin blitt arrangert i denne bydelen.
Æ for Ærefrykt: Den følelsen man får når man skjønner hvilken mengde historie det er som ligger gjemt på forskjellige steder i denne byen. Her er det ruiner etter romerne, araberne har satt sine spor i både arkitektur, språk, vitenskap og kultur. Colombus kom hit og fikk finansiert sin ekspedisjon til det han trodde var India i 1492. En tur gjennom Granada er en tur gjennom den europeiske historien.
Ø for Øyenlyst. Langs la Avenida de la Constitución spaserer innbyggere og besøkende langs statuer som er satt opp til ære for de mest kjente bysbarna, sangere, diktere, oppdagere og filosofer. Herfra er det fri sikt opp til den snødekte fjellkjeden Sierra Nevada som vokter over en by der innbyggerne anstrenger seg for å holde gatene rene og husene i fin stand. Granada er en fryd for øyet.
Å for Åndsarbeid: Universitetet i Granada er et av Spanias største og studentene utgjør nesten en fjerdedel av innbyggertallet. I tillegg til at de kommer hit for å lære å bli verdensborgere, bidrar studentene til å gjøre Granada til en levende by med god stemning på barene sju dager i uka.