Frigiliana, Andalusias vakreste landsby?

Frigiliana er en klassisk hvit landsby som ligger i Malaga-provinsen en kort kjøretur fra turistbyen Nerja. Den har blitt kåret til Spanias vakreste landsby i flere kåringer, og det er godt mulig at den er det.

Hvitkalkede hus og smale gater der blomster i alle regnbuens farger duver utover veggene gjør sitt til at svært mange turister forelsker seg i den lille fjellandsbyen.

Frigiliana Andalusia
Frigiliana ligger i en fjellskråning ved Sierra de Almijara. Fra landsbyen som ligger 300 meter over havet har man panoramautsikt utover Middelhavet, og kort vei til et utall turløyper som snirkler seg i fjellandskapet bak.

Den mauriske arven
Landsbyen var opprinnelig maurisk og arven henger fremdeles igjen i både kunst og arkitektur.
Det er funnet spor etter bosetting i Frigiliana som er datert tilbake til 3.000 år før Kristus, og i år 711 gikk den berberske kapteinen Tarek i land i Gibraltar og derfra startet den mauriske bosetningen på den iberiske halvøyen.
Maurerne lagde kanaler og dammer for å lede vannet, og utviklet på denne måten jordbruket i Frigiliana.
De plantet også sukkerrør samt en del andre nye nyttevekster.
Araberne bygget et 4.000 kvadratmeters stort slott, men dette ble ødelagt av kristne tropper i 1569.
De kristne troppene kastet muslimene ut og Frigiliana ble deretter bosatt av kristne spanjoler, hovedsakelig fra byene Granada og Valencia.
I det muslimske området i byen ble det i 1982, hengt opp keramikkplater som forteller muslimenes historie i Frigiliana.

hestebil
Typisk fra Frigiliana

På slutten av det 16. århundret ble palasset ”Palacio de los Condes” bygget, blant annet av restene fra det arabiske slottet.Dette palasset strekker seg over 2.000 kvadratmeter. Per dags dato blir palasset brukt til å produsere melasse som er en slags honningsirup som lages av rester av mindre god kvalitet ved sukkerproduksjon. ”Palacio de los Condes” er de eneste som produserer melasse i Europa.


Palasset blir også brukt som turistkontor, utstillingsrom og det kommunale biblioteket.
Per dags dato bor det cirka 3.000 innbyggere i landsbyen, men den blir årlig besøkt at turister fra hele verden.
Den gamle bydelen har mye arabisk arv, smale gater, svingete og bratte smug omkranset av hvite små hus som klamrer seg fast i dalen. Frigiliana har ved mange anledninger blitt kåret til Spanias vakreste landsby.
Mange kunstnere har slått rot i Frigiliana og på små gatehjørner blir det solgt kunst og lokale delikatesser.
En av b
yens mest typiske matretter er ”El choto frito” som er en stekt liten geit, ofte i mandel eller hvitløkssaus, men også ”migas”, en mel og vannbasert rett, søtpotet med honning og muskatell-vin.
Hvert år arrangeres også Tapasruten ”La Ruta de la Tapa”.

 

Tilrettelagt for turisme
håndarbeid-frigilianaFrigiliana har etter hvert blitt en landsby tilrettelagt for å ta i mot turister hvor man kan velge mellom flere hotell og restauranter.


Frigilianas høydepunkter er blant annet påskefeiringen og vårdagen den 3. mai.
På vårdagen lages store kors i gatene som pyntes med blomster mens man samles for å nyte lokal mat og drikke.
Frigiliana er kjent som landsbyen med de tre kulturene.
Hvert år feires festivalen ”Frigiliana 3 Culturas” som er en fest der de tre kulturene som har preget Frigiliana kommer til uttrykk. Den islamske, den jødiske og den kristne. Dette feires med mat, kultur, utstillinger, musikk, konferanser og konserter.


Det er mange severdigheter man bør få med seg av gamle monumenter og ruiner, blant annet ruinene etter slottet ”Castillo de Lìzar” som ble bygget av araberne og ødelagt av den kristne hæren i 1569. Nå ser man nesten bare grunnmuren og inngangspartiet.


Man kan også se den gamle kilden ”La Fuente Vieja” som ble konstruert på 1600-tallet av Iñigo Manrique de Lara, og bærer hans våpenskjold. Den ble opprinnelig laget for å gi vann til innbyggerne.
Palasset ”Palacio de los Condes de Frigiliana” er også verdt en titt. Palasset ble bygget på 1500-tallet da familien Manrique de Lara styrte byen og ble delvis bygget av rester fra ”Castillo de Lìzar”.
Sist, men ikke minst, gaten Calle Real som går sentralt gjennom både gamlebyen og det arabiske strøket. Her finner man alle typer gaveartikler og typiske varer fra Frigiliana.
Mange har forelsket seg i byen, og med god grunn. Det er jo tross alt kanskje Spanias vakreste landsby.

64-årig kvinne drept på Orihuela Costa

Det var klokken 03.50 at naboer i Lomas de Cabo Roig ringte politiet. På stedet fant politiet den 64-årige kvinnen knivstukket. Hun var av...

Historisk Metro-forbindelse i Malaga

Det har gått 17 år siden man i Malaga startet arbeidet på metro-linjen som skulle få Malagas metro helt inn til sentrum. Mandag 27....

Halvparten av Spanias energi-produksjon blir fornybar

Estimater viser at 2023 kan bli året da over halvparten av Spanias energi-produksjon kommer fra fornybare kilder. I 2022 var dette tallet 42%. I Januar...

Flere kjøper bolig i Spanske storbyer

Selv om kyst-områdene fortsatt er svært populære er det de spanske storbyene hvor det er flest utlendinger som kjøper bolig. I Madrid provinsen-ble det...