Almeria – urørt natur og langstrakte strender

Publisert

Til forskjell fra Costa Blanca og Costa del Sol har den internasjonale turismen ikke har fått fotfeste i Almeria. Dette gjør at man fortsatt kan ha vakker, urørt natur og langstrakte strender helt for deg selv. Og, ikke minst, nyte deilig og ekte spansk mat og drikke til behagelige priser. Almeria har en fantastisk og variert lokal gastronomi, og anses som tapasens hjemby. Det hevdes det var her kulturen med å spise små, billige og varierte matretter startet ved begynnelsen av det tjuende århundre.

Almeria er, ifølge The Wallstreet Journal’s Market Watch, det tredje beste stedet i verden å tilbringe pensjonist tilværelsen. Avisen nevner spesielt Almeria’s «spektakulære mat og vin, og varme strender om vinteren», samt byens mange turistattraksjoner, severdigheter og naturparker.

Opplev byen med de store kontrastene

På Almeriakysten er kontrastene mange og store. I Almeria er aldri en dag kjedelig og den spennende byen tilbyr et rikt mangfold av aktiviteter.

Middelalderfestningen Alcazaba er byens mest spektakulære turistattraksjon, og borgen er Spanias nest største mauriske forsvarsverk.

For turgåere i alle aldre kan Almeria-regionen friste med et rikt og variert landskap å gå tur i. Her kan man velge mellom å rusle i strandkanten, eller i Tabernas-ørkenen, eller utøve økoturisme/bygdeturisme i en av provinsens mange koselige fjellandsbyer.

Alternativt kan man legge ut på den to timer lange kjøreturen til Sierra Nevada naturpark i Granada for å stå på ski. Fjellkjeden Sierra Nevada er, med sine 3.479 meter over havet, fastlands-Spania sitt høyeste punkt og har Europas sørligste skianlegg. Sierra Nevada Ski Resort, med sine 23 fjelltopper på over 3.000m og over 100 kilometer med skiløyper, ligger kun få mil unna Almeria.

Almeria by har over 320 soldager og kun 7 regnværsdager i året. Provinshovedstaden har blant de varmeste vintrene av noen europeisk by med en befolkning på over 100.000, og varme og tørre somre med ingen nedbør mellom juni og september. Om vinteren, pleier den daglige maksimale temperaturen å være rundt 18 grader. Om natten går temperaturen sjelden under 8 grader. Nedbør er sjelden, selv under de våteste månedene, og det kommer nedbør faller det i korte dusjer eller tordenvær. I de varmeste månedene – juli og august, er himmelen klar og solfylt og den typiske daglige temperaturen er rundt 33 grader.

Historiske Almeria

Almeria er en by i Andalucia, Spania, og ligger i den sørøstre delen av Spania i Middelhavet. Almeria oppsto med behovet for et bedre forsvar som de mauriske byene i området hadde. Det var Abd-al-Rahman III som grunnla Alcazaba (Citadel), som ga denne byen sitt navn: Al-Mariy-yat (Vakttårnet). Byen ble grunnlagt av Calipha Abd-ar-Rahman III av Córdoba i 955 e.Kr. Det skulle være en av de viktigste havnene i hans omfattende rike for å styrke sitt forsvar i Middelhavet. Det var i denne perioden havnebyen Almería nådde sin historiske topp. Byens mauriske slott, Alcazaba av Almería, er den nest største blant de mauriske festningene i Andalucia, etter Alhambra i Granada.

I andre halvdel av det 20. århundre, hadde Almeria spektakulær økonomisk vekst på grunn av turisme og intensivt jordbruk, med avlinger som dyrkes året rundt i enorme Invernaderos – plastdekkede drivhus – for intensiv grønnsaksproduksjon.

Al Cazaba

Alcazaba er en middelaldersk festning som ble påbegynt i det 10. århundre, men delvis ødelagt av et jordskjelv i 1522. Festningsverket er det nest største i Spania, etter Alhambra i Granada, og består av tre hovedvegger, et majestetisk tårn og store hager. Borgen inneholder også et bykvartal med hvitkledde bygninger fra den mauriske perioden.

Katedralen i Almeria

Katedralen i Almeria har et festning-lignende utseende på grunn av sine tårn, forsvarsmurer og beskyttede stier, bygd for å forsvare den fra Middelhavspirater. Katedralen ble opprinnelig bygd som en moské, men ble senere omgjort til en kristen kirke, før den ble ødelagt av jordskjelvet i 1522. I det 16. århundre ble den gjenoppbygd i renessansestil, mens den samtidig beholdt både noen av sine funksjoner og utseende som et forsvarsverk.

Tilfluktsrom fra borgerkrigen

Almeria’s tilfluktsroms fra borgerkrigen et mange kilometer langt nettverk av underjordiske gallerier brukt av sivil befolkningen under den spanske borgerkrigen. Almeria har i dag det lengste systemet av tilfluktsrom som er åpent for turister i Europa.

Arkeologisk museum

Museumet i Almeria inkluderer funn fra de forhistoriske, iberiske, romerske og greske tidene, samt mauriske gjenstander, hovedsakelig fra byens festningsverk Alcazaba. Museet har også ambulerende utstillinger, og nesten daglig arrangeres det debattseminarer, workshops og forestillinger.

Markeder og shopping

Almeria er en moderne havneby og fra byens handlegate El Paseo og La Rambla tar det kun noen få minutter å gå til bystranda, El Zapillo. Bystranda er mange kilometer lang og et yndet sted å møtes over en kaffe eller tapas, og for å «se og bli sett.»

Restauranter og spisesteder

Almeria har en fantastisk og variert lokal gastronomi. Almeria er tapasens hjemby og det var her kulturen med å spise små, billige og varierte matretter startet ved begynnelsen av det tjuende århundre. Så tapasen har alltid vært en del av dagliglivet, identiteten og kulturen i Almeria. Og, i motsetning til andre steder, får du ekte spanske tapas inkludert i prisen når du bestiller drikke.

Mercado Central

Bygningen markedet i Almeria holder til i ble tegnet av arkitekten Antonio Martínez Pérez i 1892 og er et fremragende eksempel på jernarkitekturen fra slutten av forrige århundre. Markedet er et av byens største turistmagneter og tiltrekker seg tusenvis av besøkende hver eneste dag.

Markedet er et utmerket sted å besøke for å få tak i noen av de ferskeste råvarene i Almeria. På markedet, som ellers i Almeria, har du tilgang til ferske og velsmakende råvarer som inkluderer et variert utvalg av fisk, annen sjømat og kjøtt. Takket være den lokale matproduksjonen er det også særdeles hyggelige priser på et bredt utvalg av fersk frukt og grønnsaker. Vi anbefaler spesielt at du prøver chirimoya og kakifrukt.

Paseo

Handlegata i Almeria heter El Paseo og ligger midt i hjertet av byen. Her finner du garantert gode tilbud og det du måtte lete etter. Byen har et ukentlig lokalt marked. Markedet holdes ved den gamle feriaplassen ved strandpromenaden hver lørdag.

Opplevelser på Costa de Almeria

Almeria kan skryte av en kulturkalender med et rikt mangfold av attraktive lokale kulturelle fester, feiringer, prosesjoner og festivaler, i tillegg til internasjonale opptredener og underholdning. En av de mest populære lokale festene er Feria de Agosto, en feiring som går over hele 8 dager.

I Almeria er aldri en dag kjedelig og byen tilbyr et rikt mangfold av aktiviteter. Hvorfor ikke ta deg en tur til et av byens mange konsertlokaler, museer, teater, jazzklubber, flamencoklubber eller kirker for flotte kulturelle opplevelser? Og, etter en lang dag på museet i Almeria kan du slappe av i et av byens mauriske bad, varme kilder og spa-anlegg.

For de som foretrekker en aktiv ferie med masse opplevelser og gjøremål framfor å ligge pal på stranda finnes det et bredt utvalg av sportsaktiviteter i Almeria-området, som spenner seg fra golf, bilsport, tennis, padel-tennis, fotball, volleyball, basketball, friidrett, sykling, seiling, jetski, snorkling og dykking, kayaking, vindsurfing, fotturer, fiske til fjellklatring.

Dersom du er interessert i fotball har du dessuten muligheten til å se UD Almeria spille mot topplag som Barcelona, Real Madrid og Athletic Madrid i La Liga. Almeria har også lag i landets øverste divisjoner i blant annet håndball, volleyball, beachvolley og basketball.

For småbarnsfamilier og de aller minste familiemedlemmene tilbyr Almeria et rikt mangfold av aktiviteter. Vi anbefaler spesielt western- og dyreparken Oasys, filmmuseet og gitarmuseet Antonio de Torres. For barnefamilier som velger Almeria som sitt permanente hjem tilbyr byen en rekke internasjonale skoler og to-språklige barnehager. De lokale kommunene og musikkskolene har også et bredt og godt tilbud for barn, inkludert babysvømming og musikkterapi.

Cabo de Gata – de beste strendene på Costa de Almeria.

Et av Costa de Almería’s mest berømte steder er naturparken Cabo de Gata-Níjar. Denne parken er av vulkansk opprinnelse, og er den største og mest økologisk betydelige marine-jordiske plassen i det vestlige europeiske Middelhavet. Med en av de vakreste og mest økologisk rike kystene i det vestlige Middelhavet og et areal på 380 kvadratkilometer er Cabo de Gata en av Spanias naturlige juveler.

Naturparken Cabo de Gata går gjennom kommununene Níjar, Almería og Carboneras. Naturparkens mange landsbyer, hvor innbyggene tidligere livnærte seg av fiske, har blitt turistområder for de naturinteresserte. Noen av de største attraksjonene i naturparken Cabo de Gata er områdets mange vakre og urørte strender, blant andre Los Genoveses og Monsul som ligger like ved den billedskjønne fiskerlandsbyen San Jose.

Oasys

Oasys (også kjent som Mini Hollywood) er en opplevelsespark i Ville Vesten/Western stil bygget rundt filmsettet som ble konstruert for Sergio Leone’s klassiker «For en neve dollar mer» i 1965. Filmsettet ble også brukt under innspillingen av flere andre filmer, for eksempel «The Good, the Bad og Ugly» i 1966. Opplevelsesparken har daglige cowboyshow med rekonstruksjoner av bankran og Jesse James’ siste øyeblikk. Parken inneholder også en stor dyrehage med fugler, kameler, krokodiller og store kattedyr i bur.

Transport

Fly: Almeria er betjent av Almeria flyplass, den fjerde største i Andalucia med både nasjonale og internasjonale forbindelser til byer som Amsterdam, Madrid, Barcelona, Melilla, London, Manchester, Birmingham, Brussel, Dublin og sveitsiske, norsk, svensk, finsk, tysk og andre EU-flyplasser. Flyselskaper som flyr til flyplassen i Almeria inkluderer Solia, Ryanair, Easyjet Airline, Iberia, Air Nostrum, Primera Air Scandinavia, Monarch Airlines, Vueling, Jetairfly, Thomas Cook Airlines og Thomson Airways.

Vi anbefaler deg å bruke www.skyscanner.com for å finne de aller billigste flybillettene.

Fjerntog: Almeria har en togstasjon for fjerntog i sentrum, se www.renfe.es for tider og destinasjoner.

Buss: Busstasjonen ligger midt i sentrum. Se www.alsa.es for oversikt over bussforbindelser.

Ferje: Almeria er en viktig havneby. Det går båt herfra til en rekke destinasjoner rundt middelhavet, blant annet flere ganger i uken går det ferge til Marokko eller Melilla, den selvstyrte spanske enklaven på kysten av Nord-Afrika.

Leiebil: Mange velger å leie bil. Det er både billig og enkelt i Spania. Slik får man utforske området og regionen behagelig i sitt eget tempo. SpaniaGuiden gir i tillegg til gratis flyplasservice kundeservice på Norsk. Se:

www.spaniaguiden.no/leiebil

Severdigheter

Al-Cazaba

(Den mauriske festningen som ligger på toppen av byfjellet).

http://www.museosdeandalucia.es/

Mercado Central

Modernistisk marked beliggende i handlegaten Paseo de Almeria.

Katedralen i Almeria

Katedralen ble opprinnelig bygd som en moské, men etter et jordskjelvet i 1522 ble den gjenoppbygd i renessansestil.

Tilfluktsrom fra borgerkrigen

Europas lengste system av tilfluktsrom som er åpent for turister.

Museo de Almeria

Det arkeologiske museet i Almeria inkluderer viktige funn fra de forhistoriske, Iberiske, romerske og greske tidene, og setter også opp ambulerende utstillinger.

Antonio de Torres gitarmuseum

Museum dedikert til den verdensberømte gitaristen og oppfinneren av den moderne klassiske gitaren.

Oasys

Oays er en opplevelsespark i Ville Vesten-stil og inneholder også en stor dyrepark.

Shopping

www.alcampo.es

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter