Kutter ned historisk furutre i Alfaz del Pi

0
298

Furutreet som pryder midt på kirkeplassen i Alfaz del Pi skal kuttes ned. Alfaz del Pi har sitt navn fra furutrærne som vokser i området «del Pi» og furutreet er på byens emblem.

Alfaz del Pi, hvis navn er hentet fra alfaz som betyr fruktbar jord på arabisk og pi som betyr furutre på valensiansk.

Det var i 1786 tradisjonen begynte da man plantet et tre midt i landsbyen. Dagens tree ble plantet her i 1949. Treet som står her nå har tørket ut så kommunen vil kutte det ned så man kan plante nytt.

alfaz_escudo_iii11.12.13.pngFra kommunen sier man at trærne aldri blir spesielt gamle på kirkeplassen før de dør. Det er trolig dårlig jord her så trærne dør før de rekker å bli ordentlig gamle. Både i Altea og i Alfaz del Pi finnes det flere godt kjente furutrær som er flere hundre år gamle.

Det nye treet som plantes er allerede seks meter høyt med en god stamme med en 65 cm omkrets. Plantingen faller sammen med at man markerer byens historie gjennom en hel uke.

I tidligere tider var Alfaz del Pi underlagt baroniet Polop, og kjent under navnet Alfaz del Polop. Lokalbefolkningens trang til løsrivelse befestet seg i det 18. århundre, og i 1786 ble et furutre plantet på landsbyens torg – Plaza Mayor. Furutreet, som bidro til navnet Alfaz del Pi, gav befolkningen en slags egen identitet og er i dag kommunens symbol. Administrativ selvstendighet ble imidlertid ikke oppnådd før i 1836, året da Benidorm, Alfaz del Pi, Xirles og flere andre landsbyer ble endelig løsrevet fra baroniet Polop.