25.9 C
Alicante
30.4 C
Málaga
22 C
Las Palmas de Gran Canaria

Vistamars turbulente periode er endelig over

Sunnmørsjenta Inger Merete Hjelle har vært leder for Trondheim kommunes institusjon Vistamar helt siden byggeprosessen startet i 2008. Institusjonen har vært gjennom turbulente tider, men nå mener Hjelle at Vistamar i Villajoyosa er oppe og går for fullt. Turbulensen er over.

-Vi er fortsatt nye i markedet og Vistamar er ikke for alle typer mennsker, men vi begynner å finne formen og fasongen på driften. Fremdeles jobber vi med å finne det rette klientellet, men vi er altså på god vei. Før hadde vi to ulike målgrupper som førte til en del konkurranse mellom gjestene våre, når det gjaldt pris og tilbud. Fra og med 1. januar i år har vi kun en målgruppe: Det er mennesker med funksjonssvikt, forteller Merete Hjelle.

Konseptet går nå ut på å tilby Trondheims innbyggere med funksjonssvikt et opphold på Vistamar.

DSC_2149

Ha en konkret målsetting

Målet er at de som kommer til institusjonen skal ha med seg en konkret målsetting fra Trondheim, sier Hjelle.

Hun forteller at de har stor bredde på diagnoser og pleiebehov, og at Vistamar har tatt imot de fleste som har villet komme hit, for å gjøre seg erfaringer.

-Denne årstiden har vi mest å vinne på, for når det er holkeføre hjemme er det perfekt her hos oss. Vår visjon er at de som kommer hit også skal få opplevelser i tillegg til behandling. Mange er ensomme, bor alene, og har et lite sosialt nettverk. Her får de bedre matlyst, siden de spiser sammen med andre, og de treffer nye venner som de tar med seg tilbake. Vi har allerede folk som er her for fjerde gang.

Startproblemer

DSC_2179
90 år gamle Reidar Laugsand har hatt fire opphold på Vistamar, og har vært på institusjonen totalt i ett år. Til Venstre: pleier Monica Bakken, Reidar Laugesund og lederen Inger Merete Hjelle.

Da den energiske sykepleieren fra Dalsbygda på Sunnmøre søkte stillingen som leder for den nye institusjonen til Trondheims kommune i Spania, hadde hun sikkert ikke drømt om alle problemene som ville oppstå. Hjelle kom til Spania i oktober i 2008. Da skulle hun bygge opp alt når det gjaldt innredning, og en del av byggingen var godt i gang.

-Når jeg kom hit var en del ting allerede for seint. Jeg fikk endret på en del, for jeg er veldig praktisk, og så har jeg jobbet selv ute i avdelinger og sett hvordan ting funker. Det meste fikk jeg til av det som var viktig, men det var lovlig seint, innrømmer Hjelle.

Problemene lå i Norge

Nordmannen Peder Morset, som eier huset, hadde en spansk utbygger, og lederen forteller at byggeprosessen gikk smertefritt.

-Det var alfa omega å ha en person som kjente til forholdene i Spania med lisenser, søknader, og alt som skulle til. Problemene som oppstod lå derfor ikke i Spania, men innen byråkratiet i Norge.

-Bestemmelsen om at Vistamar skulle opprettes ble gjort når Trondheim hadde et annet styresett enn nå. Når AP i samarbeid med SV og SP tok over, så var de ikke gira på å bruke så mye penger på Vistamar.

De mente at institusjonen skulle være selvgående, og at de som kom hit skulle betale så mye at utgiftene ble dekket inn.

Vistamar Villajoyosa Trondheim

Ikke noe hotell

-Vistamar er ikke noe hotell. Vi har ikke fasiliteter til det. I ett år drev vi med det nye konseptet, og det var veldig dårlig belegg og mye styr, sier lederen.

Trondheim kommune jobbet med å komme seg ut av kontrakten og prøvde å selge plassene til andre kommuner. Dette fikk de ikke til. Siden de var bundet til de avtalene de hadde inngått, gjorde de et nytt vedtak i bystyret. Det ble bestemt at de måtte ta institusjonen i bruk slik det var ment. Vedtaket kom i mai 2010, og tredde i kraft høsten 2010. Etter det har det fungert veldig bra, og nå er Vistamar fullbooket frem til påske.

Daglig leder Merete Hjelle mener det tar flere år å innarbeide en ny institusjon.

Fra å ha nesten tomme hus, så har Vitamar i dag venteliste på to måneder. Daglig leder Merete Hjelle mener det tar flere år å innarbeide en ny institusjon. Da hun tok jobben ga hun seg selv tre år. De er passert, og Hjelle er fortsatt på Vistamar.

-Jeg kommer ikke til å være her for alltid. Jeg trives veldig godt, men hadde det ikke vært for klimaet så hadde jeg ikke vært her så lenge, sier hun.

Ekte sunnmøring

DSC_2186Når Hjelle ikke er på jobb, finner en henne muligens i de spanske fjellene, i Bergen hvor ektemannen bor, i Trondheim, i Dalsbygda eller Ålesund, hvor mesteparten av hennes familie bor.

  • Jeg er Sunnmørsjente og har vokst opp på gård. Da måtte vi bidra og ta ansvar. Siden jeg er allergisk mot dyr, slapp jeg å melke kyr, men det ble mye siloarbeid og hersing. I niende klasse måtte jeg flytte til Volda for å gå på skole, siden vi ikke hadde bussforbindelse. Det gjorde at jeg tidlig ble veldig selvstendig og det har jeg hatt fordeler av i perioden her i Spania, sier Hjelle.

Som en ekte sunnmøring var hun glad i penger og skulle av den grunn bli økonom. Hjelle fullførte handel og kontorstudier i Ålesund, men innså at hun ikke kunne sitte så mye i ro. Til slutt endte hun opp med å ta sykepleierutdannelsen i Molde. Siden videreutdannet Hjelle seg innen helse og ledelse, og jobben hun har i dag er den best ansvarsfulle hun noensinne har hatt.

Vanskelig med å få nok ansatte

-Jeg liker å få resultat. Det er veldig tilfredsstillende og jeg liker utfordringer. Drivkraften er å ha et mål, komme dit, og se at det fungerer eller å forandre på det slik at det blir tilfredsstillende resultat i hverdagen. Jeg er opptatt av kvalitet, understreker den daglige lederen på Vistamar.

Merete Hjelle påpeker at det spanske regelverket er komplisert og hun er av den foremning at spanjolene ligger etter oss på enkelte områder. Selv om hun har lært spansk, trenger hun ofte hjelp av sin norske sekretær som har bodd i Spania i 20 år.

En annen utfordring er det å få tak i nok personale.

  • Vi har en høy turnover, for det er ikke så lett å få permisjon fra jobbene i Norge, men jeg er veldig fornøyd med de ansatte. Jeg var akkurat to uker på ferie i Norge, og de ringte meg ikke en gang, sier sjefen fornøyd.

I dag er det 27 ansatte ved Vistamar og institusjonen har 29 enerom.

Spanderer du en kaffe på redaksjonen?

Corona-krisen skadet våre annonsører såpass at de fleste ikke bruker penger på markedsføring om dagen. Og når de fleste nordmenn blir værende “hjemme” denne sommeren vil skaden på norske bedrifter i Spania vare en stund til. 

Vi ber om din støtte for å kunne bruke mer av vår tid på å holde deg oppdatert online.

I steden for en betalingsmur har vi åpnet for ett frivillig abonnement. De som ikke er klare for det oppfordrer vi til å virtuell kopp kaffe på noen i redaksjonen nå og da.

Spanderer du på kaffen i dag?

Kommentarer

SpaniaPosten
Etablert i 2002. SpaniaPosten publiseres på papir i Alicante og Malaga-provinsene. Våre skribenter er fastboende i Spania og fagfolk med årtier av erfaring fra nettopp Spania.

Følg oss på Facebook

Nå er det mer Corona-smitte i Norge enn i spanske ferieparadis

Den strenge karantenen man har hatt i Spania har gitt resulteter. Nå er smittegraden høyere i Norge enn de fleste regioner hvor...

Egenerklæring om helse ved innreise til Spania

Spania var en periode blant de hardest rammede i Europa. Nå er situasjonen en helt annen og regioner som Costa Blanca og...

Aldri har arbeidsledigheten økt så mye

Antallet uten jobb i Valencia-regionen var ved utgangen av juni 30% høyere enn samme perioden I 2019. Totalt er 485.019 arbeidsledige i...

Tivoliet ved havnen i Torrevieja åpnet

Tivoliet som ligger ved havnen i Torrevieja er igjen åpent for alle. Attraksjonene har vært stengt under perioden med strenge corona-tiltak.

Relaterte saker

Juli i Villajoyosa – Moros y Cristianos, historisk teater

I slutten av juli går den spektakulære feiringen av "Moros y Cristianos" av stabelen i Villajoyosa. Tema er berberske sjørøveres angrep på byen i...

Sella, Landsbyen oppe i fjellene

Den gamle mauriske fjellbyen Sella, ligger kun 45 minutter nord for Alicante flyplass,  kort vei fra Villajoyosa og 420 meter over havet. Den late...

Villajoyosa – Costa Blancas mest fargerike?

Rundt 30 kilometer nord for Alicante ligger en av Costa Blancas mest pittoreske og fargerike byer, Villajoyosa, på folkemunne bare kalt La Vila (Valensiansk)....

Fant sin spanske landsby i Torremanzanas

Norsk-danske Mary Ann Barbru er oppvokst på gård på Østerøya og har bakgrunn fra reiseliv. Nå har hun 350 mandeltrær, 30 oliventrær, norsk tømmerhytte...

De Nordiske Vennene i Villajoyosa

De Nordiske Vennene i Villajoyosa er et viktig møtepunkt for mange skandinaver. Vi besøkte sesongens siste medlemslunsj. Bare kitere fristes av strandlivet i Villajoyosa denne...

Solgården i Villajoyosa, ferieparadis i over 40 år

Solgården feiret 40 år. Feiringen tok sted 30. mars, men jubileumsåret skal feires helt til 2013. - Nå har vi fått hjulene til å rulle...
- Advertisement -