Villajoyosa – Costa Blancas mest fargerike?

Publisert

Rundt 30 kilometer nord for Alicante ligger en av Costa Blancas mest pittoreske og fargerike byer, Villajoyosa, på folkemunne bare kalt La Vila (Valensiansk). Villajoyosa er hovedstad i området som kalles Marina Baixa. Det har den vært siden romertiden. Den gangen het byen Allon. Den romerske provinshovedstaden ble grunnlagt av keiser Vespasiano i år 74 etter Kristus.

Villajoyosa hadde 32.534 innbyggere i 2008, ifølge nasjonalt institutt for statistikk – INE. Stadig flere utlendinger bosetter seg i kommunen, som grenser til Aguas de Busot, Campello, Finestrat og Orcheta. I 2007 var 18,2 % av befolkningen av utenlandsk opprinnelse. 61,1 % av disse kom fra andre EU land.

Villajoyosa har til sammen 15 kilometer kysstrekning, og har lange tradisjoner med en av Costa Blancas største og mest kjente fiskeflåter. Gjennom bysentrum, i utgangen av gamlebyen, renner elven el río Amadorio, som har sitt utspring i myrene oppe i Relleu. I likhet med de fleste andre Costa Blanca kommuner har innbyggertallet økt betydelig de siste tiårene. Fra 1950 og frem til i dag har befolkningen mer enn tredoblet seg.

Villajoyosas historie
Det har vært bosetninger i Villajoyosaområdet siden bronsealderen, og arkeologene har slått fast at det en gang i tiden var en iberisk bosetning der gamlebyen ligger i dag. Grekerne og fønikerne har også vært i området, men det var først ved romernes ankomst at Villajoyosa skulle bli til en ordentlig by.

Forskerne trodde lenge at sentrum i den romerske byen Allon, eller Alonis, lå i området hvor Plaza de la Generalitat og Calle Colón i gamlebyen. I de siste årene har det imidlertid blitt funnet rester etter den romerske byen ved utkanten av gamlebyen, noe som kan tyde på at sentrum av Allon, som ble grunnlagt av keiser Vespasiano i år 74 etter Kristus, lå langs elvebredden og ved elveutløpet.

I det først århundre før Kristus fantes bare fire romerske byer i hele Alicanteprovinsen. Det var Dianum (Denia), Allon (Villajoyosa), Tossal de Manises (Alicante) og Alcudia (Elche). Resten av provinsen var underlagt ett av disse fire administrasjonssentrene.

I middelalderen var Villajoyosaområdet lite befolket. I år 1300 grunnla adelsmannen Bernardo de Sarriá den kristne byen Villajoyosa, som betyr den lystige byen. Formålet var å etablere en forsvarsbuffer mot stadige mauriske angrep. I 1443 oppnådde Villajoyosa privilegiet å bli utnevnt til ”kongelig by” – ”villa real”.

På 1500-tallet var Villajoyosa en viktig forsvarsbastion mot berbiske piratangrep. Så viktig at kong Felipe II satte i gang byggingen av nye bymurer. Murene ble ferdigstilt mot midten av århundret. Som en del av det samme prosjektet ble det bygd en rekke vakt- og ukikkstårn.

Etter at berberangrepene opphørte utover 1600-tallet, begynte kommunen å vokse også utenfor bymurene. Denne prosessen har pågått frem til i dag. Den sjette april 1911 ga kong Alfonso XIII ga Villajoyosa bystatus. 100-årsjubileumet ble feiret tidligere i år.

Økonomi
Villajoyosa har tradisjonelt alltid hatt fiske som hovednæring. Fortsatt er kommunens fiskeflåte en av Costa Blancas største og mest velrenommerte. Ellers har sjokoladeproduksjon vært en viktig næringsvei og en av Spanias eldste sjokoladefabrikker, Valor Chocolates, ble grunnlagt der i 1881, av bysbarnet Valeriano Lopez Lloret.

Siden Costa Blanca-turismen begynte på 50-tallet har serviceyrkene litt etter litt overtatt som Villajoyosas økonomiske motor. Kommunen har i dag en betydelig utenlandsk befolkning og i sommermånedene er det storinnrykk av solhungrige turister. På vinterstid minner stedet til tider fortsatt mer om en søvnig spansk fiskerlandsby.

Severdigheter i Villajoyosa
De mange flotte sandstrendene har de siste tiårene vært Villajoyosas fremste trekkplaster. Til sammen er det tolv stykker: Playa Paraíso, El Bol Nou, La Caleta, Playa Centro, Racó del Conill, Playa del Torres, Playa Estudiantes, Playa del Varadero, Playa del Tío Roig, Playa del Esparelló, Playa del Charco og Puntes del Moro.

Den fargerike og nyoppussede gamlebyen er en av Costa Blancas fineste og verdt et besøk i seg selv. Det verserer flere teorier om opprinnelsen til de fargerike husene. En går blant annet ut på at fiskerne malte husene slik for at de skulle kjenne igjen hjembyen når de navigerte seg hjem fra fiske. Mens en annen går ut på at fiskerne malte husene sine i samme farge som båtene sine.

Den gotiskeinspirerte kirken midt i gamlebyen – la iglesia-fortaleza de la Asunción – ble fullført omtrent samtidig som den nye bymuren på 1500-tallet. I kappellet Santa Marta, som er tilføyd noe senere, er dedikert til mirakelet med Santa Martas tårer den 8. mai 1658. Det var den samme Santa Marta, som nå er Villajoyosas skytshelgen, som i slutten av juli 1538 angivelig reddet byen fra et berbersk piratangrep. Begge hendelsene er illustrert i to malerier som henger i Santa Marta kapellet.

La torre del Aguiló er et av de mange vakttårnene som be oppført under kong Felipe II på 1500-tallet. Fra tårnet, som er fire meter bredt, fire meter langt og åtte meter høyt, får man en fantastisk utsikt over Middelhavet.

I Museo Chocolates Valor kan man bli bedre kjent med sjokoladens historie i Villajoyosa. En rekke tidligere produksjonsredskaper og maskiner som ble brukt i sjokoladeproduksjonen ved sjokoladefabrikken Valor Chocolates er blant ustillingsgjenstandene.

Moros y Cristianos feiringen i Villajoyosa er kjent over hele Spania. I 250 år har landsbybefolkningen feiret at de beseiret berberske pirater i et angrep sommeren 1538. Feiringen, som går av stabelen hvert år fra den 24. til den 31. juli, er til ære for kommunens skytshelgen Santa Marta. Moros y Cristianos i Villajoyosa ble erklært som internasjonal severdighet – interés turístico internacional – i 2003.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter