Santa Barbara borgen i Alicante

Publisert

Ruvende 166 meter over Alicante by med klar utsikt over Middelhavet troner den mer enn tusen år gamle Santa Barbara borgen over Costa Blancas hovedstad Alicante.

Konger og prinser har kjempet om kontroll over borgen. Den som kontrollerer borgen på Benacantil-fjellet, kontrollerer hele Alicante-bukten og med den det tilhørende landområdet ved kysten av Middelhavet.

Alicantes historie

Santa Barbara er i dag Alicante bys viktigste monument. Dens historie gir et lite innblikk i historien til den Iberiske halvøya.

I området rundt borgen er det gjort arkeologiske funn som daterer helt tilbake til bronsealderen i tillegg funn knyttet til Iberere og Romerne. Og den godt kjente Romersk-Iberiske byen Lucentum, fra rundt år 500 før Kristus, ligger i dag mellom ett sekstitalls høyblokker i utkanten av dagens Alicante.

Erobring og nytt navn

Navnet Santa Barbara har ingenting med de som opprinnelig bygde borgen å gjøre. Dagens navn fikk borgen mange århundrer senere da tropper ledet av Alfonso fra konkreriket Kastilla erobret borgen 4. desember 1296. Dette er helgenen Barbaras dag derav navnet «Hellige Barbara» eller Santa Barbara.

Borgen ble opprinnelig ble bygget av Maurerne en gang rundt år 900. Maurerne er en noe løs betegnelse for folkegruppene fra Nord-Afrika som i 800 år dominerte deler av den Iberiske halvøya lenge før landet Spania eksisterte. Santa Barbara byttet hender mellom «kristne» kongedømmer i det de kjempet seg i mellom, også om Santa Barbara.

Santa Barbara borgen er åpen for publikum fra klokken 10.00 til 20.00 i lavsesongen og til klokken 22.00 fra 1. april til og med 30. september.

Ny kamp om borgen

Ett halvt århundre etter at Kastilla hadde erobret borgen fra Maurerne ble borgen på nytt erobret. Kongeriket Aragon tok borgen fra kongeriket Kastilla i 1296 under styret av kong James II som beordret at borgen som hadde forfalt i perioden den var underlagt Kastilla. Byggearbeidene fortsatte i lang tid og kongene som fulgte i Kastilla overså og fortsatte byggearbeidene på den strategisk plasserte borgen i Alicante.

Også britene erobret og holdt på borgen i fire år under den spanske arvefølgekrigen.

Den spanske arvefølgekrigen (1701–1714) var en stor europeisk konflikt som ble utløst i 1701 da den siste spanske Habsburg-kongen, den svakelige og barnløse Karl II, døde. Han hadde styrt over et enormt globalt rike, og spørsmålet over hvem som skulle etterfølge ham hadde skapt vanskeligheter for ministre over hele Europa.

I det 18. århundret hadde borgen utspilt sin militære rolle og forfalt. I perioder ble den brukt som fengsel før den ble helt forlatt frem til 60-tallet.

Illustrasjonen viser borgen i en periode den ble brukt som fengsel for Biskopen av Uriel.

Åpen for publikum

I dag er deler av Santa Barbara borgen restaurert og åpen for publikum. Du kan komme deg opp til borgen via heisen som går fra foten av fjellet. Det er også adgang med bil via veien som går opp Benacantil-fjellet på baksiden.

Borgen er åpen for publikum fra klokken 10.00 til 20.00 i lavsesongen og til klokken 22.00 fra 1. april til og med 30. september.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter