Påsken 2023 i Alicante

Publisert

Påsken er katolske Spanias viktigste høytid. Med over 28 påske-prosesjonene er det mange muligheter for å få med seg denne unike opplevelsen i Costa Blancas-hovedstad Alicante.

Påsken i Alicante by byr på et utall særpregede prosesjoner. Den mest besøkte er palme-prosesjonen 2. april. Blant de mer spesielle finner man prosesjonen skjærtorsdag hvor over 200 personer må til for å ta med seg “et helt herremåltid” ut på gaten. Flåten som bæres rundt er en komplett representasjon av Jesu siste måltid med hans tolv disipler sittende rundt et hel-dekket bord, inkludert en ekte helstekt gris.

Palmesøndag 2. April

Palme-prosesjonen er trolig den mest populære og mest besøkte under påske-feiringen i Alicante. Prosesjonen markerer Jesu inntog til Jerusalem hvor folk viftet palme-blader. De var et tegn på seier og glede. De hyllet Jesus som konge, som Messias. En som hadde makt over døden. I Alicante er det hoved-avenyen “Explanada” som er stedet for markeringen. Den palme-kledde avenyen er kjent i hele Spania. Les også om påske-palmene fra Elche.

Mandag 3. April – Lunes Santo

Medlemmer av Moret-ordenen bærer Kristuis-figuren tilbake til sitt kapell langs Postiguet-stranden i Alicante.

Denne dagen er det ordenen Morenet som arrangerer prosesjonen. Den går fra deres kapall via strandpromenaden Pasarela del Postiguet langs stranden. Det gjør denne prosesjonen til en av de mest spektakulære i Alicante. På tilbakeveien til kapellet blir Kristus-figuren båret i mørket, noe som for mange er en spesiell opplevelse.

Tirsdag 4. April – Martes Santo

Denne dagen er det Santa Maria kirken (Hellige Maria), som er startstedet for dagens prosesjon. Denne prosesjonen er den som er mest tro til den andalusiske tradisjonen hvor de som bærer figuren skal ned på kne foran det som er byens eldste kirke.

Onsdag 5. April – Miercoles Santo

Denne dagen går får å være den mest unike og “folkelige” under påskefeiringen i Alicante. Det er stor variasjon i aktivitetene da hver kirke og hvert kapell har sitt eget unike arrangement. Byen er full av liv og “hvert hjørne” har en dekorasjon eller figur som illustrerer en scene fra Kristus-liv.

Torsdag 6. April: Skjærtorsdag, Jueves Santo

Det er Jesu siste måltid som er inspirasjonen bak dagens spesielle prosesjon. Ordenen som står bak dagens prosesjon tar med seg store mengder mat ut på gaten inkludert en helstekt gris. Det hele blir brakt i prosesjon rundt deler av Alicante by sammen med figurer rundt et bord som representerer Jesu siste måltid. Over 200 personer må til for å bære det hele rundt.

Etter prosesjonen doneres maten til et av byens gamlehjem.

Rundt midnatt er det tid for en ny prosesjon. Dette er ukens mest sørgelige prosesjon, Procesión del Silencio.

Fredag 7. April: Langfredag, Viernes Santo

Denne dagen går det en rekke prosesjoner både morgenen langs Calle Alicante og i løpet av kvelden er det flere i byen.

Søndag 9. April: Første påskedag, Domingo de Resureccion

Denne dagen er mer lystig og fargerik. Plassen foran rådhuset pyntes i blomster for dagen. Ordenene som har deltatt under årets påskefeiring bruker dagen til å puste ut og tenke mot neste års markering.

DAMAS DE MANTILLAS

I følge tradisjonen kler damene seg som “damas de mantillas”, altså med “små kleder” i sort som dekker håret.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter