Playmobil-­fabrikken i Onil

Publisert

Playmobil er de små plastfigurene med samme ansikt, samme frisyre, en klohånd og bevegelige armer og ben.
Playmobil har en lang historie og har gitt mange gledestunder for barn i flere generasjoner. Playmobil kommer fra Tyskland, men blir også produsert en kort kjøretur fra nordmenn på Costa Blanca.
Landsbyen Onil ligger i regionen Alicante, og er et mekka for leketøysprodusenter. Midt i blant dem finner vi Playmobil.

play2

Hans Beck som døde i 2009 ble kalt «The father of Playmobil». Han ble spurt om å utvikle leke­figurene for barn av Horst Brandstätter som var eieren av firmaet Geobra Brandstätter.
Beck brukte tre år på å utvikle det som til slutt ble Playmobil. En fleksibel leke som oppfordret barn til å bruke sin egen fantasi i leken.
Figurene som er 7,5 centimeter passer perfekt i en barnehånd, og ansiktet er basert på hvordan barn tegner ansikter. To øyne og et stort smil.

– Barnas fantasi er det viktigste i utviklingen av Playmobil. De må få rom til å skape sin egen lille lekeverden uten at alt blir tilrettelagt, sier talsmann i markedsavdelingen, Blanca Almarcha Corella.
I 1973 var lekene ferdig produsert og barna omfavnet de små plastfigurene fra første øyeblikk. I 1975 fikk lekene internasjonal oppmerksomhet og siden har populariteten bare økt blant barn.
Playmobil er rettet mot barn mellom seks og 12 år, men det er nå også lansert en egen utgave for barn ned til 1,5 år der delene er større. Men filosofien er den samme.
– Jeg har en bror som er 14 år og han elsker fremdeles Playmobil, sier Corella.

play3

Forandrer seg i takt med samfunnet
De første figurene var indianere, konstruksjons­arbeidere og knekter. Den første konstruksjons­arbeideren var utstyrt med trillebår, veivals, trafikkjegler og kasser med øl.
I begynnelsen bestod Playmobil bare av mann­lige figurer, men to år etterpå kom damene på banen. I begynnelsen ikledd miniskjørt, men nå har de også lange skjørt eller bukser.
I dag finnes det 650 forskjellige Playmobil-figurer.
– I Onil har vi produsert Playmobil siden 1976 for Spania og Portugal. 8 prosent av verdens pro­duksjon av Playmobil skjer her i Onil, sier Corella.
Området Onil, Castalla og Ibi har lange tradisjoner for å produsere leketøy for barn og fabrikkene ligger samlet på rekke og rad.
Stedet kalles Valle del Juguete, og har fått tilnavnet grunnet den store andelen leketøys­fabrikker i området som inneholder Onil, Castalla og Ibi.
I Ibi finner vi leketøysmuseet Museo del Juguete. Et sted som er interessant både for store og små grunnet dets store utvalg av eldgamle leker. Ibi er også internasjonalt kjent for deres gode is. I Onil finner vi dukkemuseet Museo de la Muñeca, dukkefabrikken Nancy og Playmobil.
I 2010 har Playmobil i Onil produsert 1,5 millioner produkter.
– Det viktigste med Playmobil og hvorfor det har slått så godt an, tror vi er fordi ungene får bruke fantasien og bruker hodet når de leker. Med disse figurene lager barna sin egen fantasi­verden som bare de kjenner. Vi er også en suksess fordi vi går så langt tilbake. Foreldrene har også et forhold til Playmobil siden de har lekt med samme leker da de var små. Produktene har forandret seg i løpet av årene, men filosofien er den samme, sier Corella.
Om sommeren er det ferieutgavene som slår godt an. På Costa Blanca har ungene kjøpt Playmobil med basseng, båter og feriehus.
– Jeg vet ikke hvorfor det er så mange leketøys­fabrikker her i området. De begynte bare å sentralisere seg her. Det er åpent for publikum dersom noen vil komme og se, sier markeds­medarbeider i Playmobil, Blanca Almarcha Corella.

Nyere og mer moderne
Tyskland er Playmobils hjemland, og det er absolutt der figurene selger best. 45 prosent av lekene blir solgt i de nordeuropeiske landene og Spania ligger på 7. plass.

play1


– Playmobil er en internasjonal fabrikk, og det er viktig for Alicante som provins å ha oss her. Vi omsetter for 35 millioner euro hvert år og har 69 ansatte. Vi har en tysker, en jente fra Brasil og resten er spanjoler, sier Corella.

I katalogen for 2011 ser man at figurene har fått en betydelig større garderobe i løpet av årene. Riddere, krigere, pirater, indianere, badeturister, sportsatleter, zoologiske hager og gårder fulle av spennende dyr.

– Dyrene er spesielt populære blant barna, sier Corella.

I årets utgave finnes også dyreklinikker, safari i Afrika, hesteskole, pirater og spøkelsespirater, Cleopatra, pyramider og egyptere, drager og riddere, krigere som beskytter prinsessen og slottet, skattejakt, agenter som jobber med farlige oppdrag og konstruksjonsarbeidere og gravemaskiner. Brannstasjon, politi, sykehus, dukkehjem, barneskole, feriehus med basseng og campingbil, og for de aller heldigste småjenter, et rosa, glitrende prinsesseslott.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet og følg oss på Facebook!

Flere relaterte nyheter