SpaniaPostens nyhetsbrev

Via nyhetsbrevet mottar du regelmessig lokale og nasjonale nyheter. Samt nytt om nært forestående fiestas og andre arrangement. Over 40.000 abonnerer allerede. Det er gratis og du kan melde deg av når du ønsker det.

SpaniaPostens nyhetsbrev

Via nyhetsbrevet mottar du regelmessig lokale og nasjonale nyheter. Samt nytt om nært forestående fiestas og andre arrangement. Over 40.000 abonnerer allerede. Det er gratis og du kan melde deg av når du ønsker det.

Nyheter

Reportasjer

SpaniaPosten

Søk etter nyhet eller reportasje

SpaniaPostens nyhetsbrev

Som abonnent på nyhetsbrevet mottar du regelmessig lokale og nasjonale nyheter. I tillegg til nytt om nært forestående fiestas og andre arrangement. Over 40.000 abonnerer allerede. Det er gratis og du kan melde deg av når du ønsker det.

Nyheter

Reportasjer

SpaniaPosten

Nisperos fra Callosa

Publisert

Spanske supermarkeder har fått årets første nisperos for salg i fruktdisken. Avhengig av været senvinters kommer frukten i disken en gang i perioden mars-april.

Denne søte frukten kan være eksotisk for de fleste nordmenn, men den har blitt dyrket i minst tusen år og kommer som i likhet med sitrusfruktene opprinnelig fra Sørøst-Kina. Den kom til Europa blant annet via Nord-Afrika hvor mye kom fra asiatiske handelsmenn.

På Costa Blanca har nisperos-frukten hatt stor økonomisk betydning for spesielt Callosa d’En Sarrià, en av nabokommunene til Altea, hvor formuer har blitt skapt med frukten som grunnlag.

Nisperos-bøndene har tradisjonelt vært blant de rikeste i området og i dag eies flere av turistmetropolen Benidorms hoteller av familier som har tjent sine første penger på nettopp nisperos.

Bedøvende
I store mengder skal nisperos ha en viss bedøvende effekt. Den blir også brukt i tradisjonell kinesisk medisin mot sår hals og som ”hostesaft”.
I likhet med mange andre frukter er selve frøet svakt giftig. Ørsmå mengder amygdalin som avgir cyanid under fordøyelse er et av stoffene i ”nøtten” som ikke brukes til matformål. Frukten inneholder lite mettet fett og sodium. Den er rik på A-vitaminer, kalium, magnesium i tillegg til ufordøyelig fiber.

Mye arbeid
Det ligger mye arbeid bak for å få frem salgbare frukter. I tillegg til vanlig stell og beskjæring må det fjernes kart fra treet så maks tre frukter får vokse frem på hver gren. Hvis ikke blir fruktene for små. Dette manuelle arbeidet utføres i Callosa oftest av immigranter fra Ecuador sent på vinterhalvåret, og i april/mai er frukten klar til å høstes, noe som må gjøres for hånd. Nisperos er myk og tåler ikke hard behandling og takler heller ikke frakt spesielt godt. Til tross for dette pakkes frukten godt etter å ha blitt høstet i Callosa som er kjent for å ha noen av Spanias beste nisperos. Herfra sendes frukten ut over hele Spania og til supermarkeder i Frankrike og Storbritannia.

Frukten brukes også til å lage syltetøy og chutney, og kan hermetiseres og legges i lake på samme måte som aprikos. Man lager også vin og likør av den søte frukten. Japan er i dag verdens største produsent av nisperos.

En kalorifattig frukt
Nisperos er kjent for å ha flere gode virkninger på kroppen. Det blir hevdet at den fungerer godt mot diarè, er god for blodsirkulasjonen, den er vanndrivende, senker kolesterolnivået og bra for personer som sliter med overvekt da den er svært kalorifattig.

Fakta om Nispero:
– Nispero fra Callosa d`En Sarrià fikk beskyttet opprinnelsesbetegnelse i 1991 som beskytter og identifiserer dyrkingen av nisperos i 19 kommuner Valenciaregionen.
– Kommunene det gjelder er Alfaz del Pi, Altea, Beniardà, Benidorm, Benifato, Benimantell, Bolulla, Callosa d`En Sarrià, Confrides, Finestrat, Guadalest, La Nucìa, Orcheta, Polop, Relleu, Sella, Tàrbena, Villajoyosa og Aguas de Busot.
– Valenciaregionen er regionen som produserer mest nisperos i hele Spania.
– Nisperos har blitt dyrket og brukt i over 1.000 år.
– I Alicanteprovinsen modner frukten fra midten av mars til midten av juni.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet og følg oss på Facebook!

Flere relaterte nyheter