Hogueras i Alicante 20.-29. juni 2023

Publisert

Hogueras i Alicante er en av Spanias mest kjente og spektakulære festivaler. Feiringen er knyttet til Sankt Hans med et utall arrangementer, opptog og fyrverkeri over flere dager.

Årets fiesta startet onsdag 20. juni, gater stenges av og skulpturer plasseres i gatene, det hele fortsetter til den store finalen lørdag 24. juni, da tenner man på figurene og samles på stranden for fyrverkeri og “magiske ritualer” i strandkanten.

Komplett program for 2023

Onsdag 21. juni

12:00 Hyllest til Gabriel Miró på torget oppkalt etter ham.

13:00 Hyllest til José María Py i gaten oppkalt etter ham.

14:00 Mascletà på Luceros-torget.

17:00 Opplesning av prisene til Hogueras, inkludert de innovative, omslaget til Barracas og de dekorerte gatene.

17:30 Offisielt besøk til vinnerbålet.

18:30 Første del av blomsterofferet. Bellea del Foc Infantil og hennes æresdamer avslutter blomsteroverrekkelsen. Ruten går langs Alfonso el Sabio, Rambla de Méndez Núñez, San José, Concatedral, San Nicolás, Rafael Altamira, Plaza del Ayuntamiento.

22:30 Verbenas i Barracas og Racós.

Torsdag 22. juni

11:00 Premieutdelingsparade fra rådhusplassen til den offisielle tribunen på La Rambla.

13:00 Parade for Colla de Nanos i Gegants d’Alacant. Ruten starter i Altamira-gaten, går langs Rambla de Méndez Núñez og ender ved Alfonso el Sabio.

14:00 Mascletà på Luceros-torget.

18:30 Andre del av blomsterofferet. Bellea del Foc og hennes æresdamer avslutter blomsterofferet. Ruten går langs Alfonso el Sabio, Rambla de Méndez Núñez, San José, Concatedral, San Nicolás, Rafael Altamira, Plaza del Ayuntamiento.

22:30 Verbenas i Barracas og Racós.

Fredag 23. juni

13:00 Paraden til Colla de Nanos i Gegants d’Alacant. Ruten starter i Altamira Street, går langs Rambla de Méndez Núñez og ender ved Alfonso el Sabio.

14:00 Mascletà på Luceros-torget.

19:00 Dansà d’Alacant rundt det offisielle bålet på Plaza del Ayuntamiento.

20:00 LXVI internasjonale folkloreparade med tradisjoner fra Valencia-regionen og andre inviterte regioner og lande. Ruten går langs Alfonso el Sabio, Rambla de Méndez Núñez, Rafael Altamira og ender på rådhusplassen.

22:30 Verbenas i Barracas og Racós.

Lørdag 24. juni

13:00 Parade av Colla de Nanos i Gegants d’Alacant. Ruten starter i Altamira-gaten, går langs Rambla de Méndez Núñez og ender ved Alfonso el Sabio.

14:00 Mascletà på Luceros-torget.

20:00 Offisiell bålmesse.

24:00 Monumental Palmera. Fyrverkeri fra Benacantil-fjellet.

00:01 Cremà av det offisielle bålet og det offisielle barnebålet på Plaza del Ayuntamiento.

00:20 Cremà av bålene, barnas bål og dekslene til Barracas.

Søndag 25. juni

19:00 Flerfarget prosesjon. Parade med paradevogner der det kastes farget konfetti fra Plaza de Luceros og langs Avenida de Alfonso el Sabio.

00:00 Fyrverkeri på Cocó-stranden.

Mandag 26. juni

00:00 Fyrverkeri på Cocó-stranden.

Tirsdag 27. juni

00:00 Fyrverkeri på Cocó-stranden.

Onsdag 28. juni

00:00 Fyrverkeri på Cocó-stranden.

Torsdag 29. juni

00:00 Fyrverkeri på Cocó-stranden.

Bål og fyrverkeri

Hoguera betyr enkelt og greit bål på spansk og i slutten av juni feires denne festen over hele Spania. Kjent over hele Spania er Hogueras i Alicante hvor dette er byens viktigste og største festival. Enorme figurer i tre og pappmasje pryder byens torg og gater og i Alicantes ”Plaza de Toros” arrangeres det fortsatt tyrefekting i tilknytning til feiringen som også markerer både midtsommer, helgenene Johannes døperen og katolikkenes kamp mot undertrykkelse i England på 1600-tallet.

Hogeras Alicante
Figurene brennes mot slutten av festivalen 24. juni men de er ikke bare dekor og kunst. De representerer samfunnskritikk og er ofte inspirert av politikk og samfunn, gjerne lokalt.

Tradisjonen med store bål er størst i de katalansk/valenciansk-talende delene av Spania, Catalonia og Valencia-regionen. Mange katalanske separatister og nasjonalister regner derfor 24. juni for sin ”nasjonaldag”.

Ville tenne på parlamentet
Det hevdes også at feiringen med store bål i Spania er inspirert av briten Guy Fawkes som ble arrestert i 1605 for sin deltakelse i et komplott mot myndighetene. Fawkes var katolikk og var blant annet med i et forsøk på å tenne fyr på det engelske parlamentet som en protest mot forfølging av religiøse grupper i England hvor spesielt katolikker ble forfulgt av det som den gang var et ultra-radikalt høyrestyre. Guy Fawkes er også mannen som har inspirert boken ”V for Vendetta” som senere ble filmatisert hvor det er hans ansikt som pryder den nå så kjente masken. Han har også inspirert hacker gruppen og cyper-aktivistene ”Anonymous” som har stått bak aksjoner mot en rekke websider.

Det hevdes også at feiringen med store bål i Spania er inspirert av briten Guy Fawkes som ble arrestert i 1605 for sin deltakelse i et komplott mot myndighetene.

5. november markerer Britene ”Bonfire night”, ikke helt ulikt spanjolenes Hogueras, nettopp til minne om Guy Fawkes.

I Alicante fikk festivalen dagens form i 1928. Den gang ble sankt hans feiret over store deler av Europa med bålbrenning men Jose María Py synes Alicante trengte en stor fiesta og han fikk ideen om å kombinere bål-tradisjonen med den Valencianske tradisjonen ”Las Fallas” som er den viktigste fiesta i Valencia-regionens hovedstad, Valencia by.

La Barraca
Mange av byens innbyggere er tilknyttet en av de mange ”barracas” hvor man selger rimelig mat og drikke. Mange får alle sine måltid fra en av de mange bodene festival-uken og inntektene går til å finansiere festivalen og sosiale måltider som arrangeres året rundt i tilknytning til Hogueras ganske likt de ”penyas” spanjolene har i tilknytning til festivaler som for eksempel Moros y Cristianos.

Magi ved midnatt

Midstommersnatten sies å ha magiske krefter i mange kulturer. Ønsker du å sette en forbannelse på en konkurrent eller forføre noen med litt hvit magi er dette dagen. Effekten sies å være sterkere. Et vanlig rituale i Spania er å ta en tur på stranden, man skal la bølgene skylle fem ganger over beina ved midtatt for god lykke.

Las Bellezas del Foc

Jenter fra Allicante får være “dronninger” eller del av hoffet et helt år frem til festivalen.

De fleste spanske festivaler har sine ”dronninger”. Unge kvinner og jenter som får ”offisielle” oppdrag, gjerne i løpet av et helt år hvor de er med på å øke oppmerksomheten rundt kulturelle arrangement og er med på offisielle åpninger. De omtales oftest som ”Las Bellezas” (skjønnhetene) men det er ikke primært noen skjønnhetskonkurranse som resulterer i hvem som blir årets ”Belleza” (18-25 år) eller ”Belleza infantil” (9-11 år). Totalt 86 ”skjønnheter” velges ut av kommisjonen som organiserer denne delen av Hogueras og hver av dem kan ha to eller fire ”æresmedlemmer” i sitt lille ”hoff”.

Dronningene kler seg i tradisjonelle brudeklær fra Alicante-området (Novia alicantina). Andre jenter kler seg opp som ”labradora”, et mer tradisjonelt bonde-antrekk mens mennenes tradisjonelle antrekk heter Zaragüelles. Alle vise de seg frem i det mange paradene som går gjennom Alicante i løpet av festival-uken. Det går fire forskjellige parader gjennom byen: Cabalgata del Foc, som representerer kulten rundt ilden, barnetoget Coso med blomster og konfetti, og til slutt en musikkparade.

Ninots og Fogueres

Figurene blir til bål under festivalens høydepunkt.

Enorme figurer i tre og pappmasje pryder byens torg og gater. Figurene brennes mot slutten av festivalen 24. juni men de er ikke bare dekor og kunst. De representerer samfunnskritikk og er ofte inspirert av politikk og samfunn, gjerne lokalt. Høsten året før arrangeres det en konkurranse blant og en kommisjon velger da ut de som skal få være med å lage neste års figurer.

I motsetning til Valencias Fallas lages ikke figurene i Alicante av profesjonelle ”falleros”. Det er lokale håndverkere og kunstnere som i Alicante står for de små ninots og de større Fogueres figurene, stilen er også annerledes i Alicante. Figurene brennes på festens tredje dag og tradisjonelt skal man spise sjokolade, fiken (bacores), eller coca (en slags pizza) med tunfisk rundt bålene.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter